Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Οι φορείς του ιού Τραμπ και το φάρμακο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Οι φορείς του ιού Τραμπ και το φάρμακο

Κέιλι Μακένανι (αριστερά), Τρις Ρέγκαν (δεξιά)

«Αυτός ο Πρόεδρος θα βάζει πάντα πρώτα την Αμερική. Πάντα θα προστατεύει τους Αμερικανούς πολίτες. Δεν θα δούμε εδώ αρρώστιες όπως ο κορωνοϊός, ούτε τρομοκρατία. Πόσο αναζωογονητικό είναι αυτό σε σύγκριση με την απαίσια προεδρία του Ομπάμα!» Αυτά έλεγε στις 25 Φεβρουαρίου στην τηλεοπτική ναυαρχίδα της αμερικανικής Δεξιάς, το κανάλι Fox News, η Κέιλι Μακένανι, πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2017 και από πέρυσι γραμματέας για θέματα Τύπου της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, η Τρις Ρέγκαν, υπερθεμάτισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος έκανε το σωστό όταν απαγόρευσε την είσοδο των Κινέζων στις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ήταν οι μέρες που οι υπουργοί του Τραμπ εξαπέλυαν συντονισμένη επίθεση εναντίον της Κίνας για να ανακόψουν την επέκταση της κινεζικής τεχνολογίας των κινητών, των δικτύων 5G και της Huawei στην Ευρώπη. Για την κυβέρνηση Τραμπ ο κορωνοϊός ήταν τότε περισσότερο μια ευκαιρία για να χτυπηθούν οι μπίζνες των Κινέζων, παρά μια παγκόσμια απειλή - τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις της. Γιατί, όπως θα μαθαίναμε αργότερα, η απειλή για την υγεία είχε τεθεί επανειλημμένα στον Πρόεδρο, ο οποίος είχε όμως άλλες προτεραιότητες.

Στις ημέρες που ακολούθησαν η παρουσιάστρια του Fox News υπερασπίστηκε τις επιλογές του Τραμπ. Στις 9 Μαρτίου, σε έναν εισαγωγικό μονόλογο της εκπομπής της κατακεραύνωσε τους επικριτές του Προέδρου κάνοντας λόγο για ακόμα μία «συνωμοσία» των φιλελεύθερων ΜΜΕ, για μια «χορωδία μίσους που εξελίσσεται σε κρεσέντο, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγορούν αποκλειστικά εκείνον για έναν ιό που ξεκίνησε στην άλλη άκρη του κόσμου». Είναι λυπηρό, είπε η Ρέγκαν, που χρησιμοποιούν την επιδημία για να στήσουν μια «νέα απάτη παραπομπής και καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ λόγω... κορωνοϊού». Ούτε η διοίκηση του Fox News δεν άντεξε στην κατακραυγή τη στιγμή που αυξάνονταν τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα. Τέσσερις ημέρες αργότερα η Ρέγκαν και το κανάλι ανακοίνωσαν ότι... χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Η Τρις Ρέγκαν δεn θα μείνει χωρίς δουλειά. Εξάλλου, οι κραυγές, η συνωμοσιολογία, η καλλιέργεια μίσους και ρατσισμού φέρνουν τηλεθέαση. Δοκιμασμένη συνταγή - όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Η Κέιλι Μακένανι πήρε προαγωγή. Εκτιμώντας την αφοσίωσή της, ο Πρόεδρος Τραμπ τη διόρισε προχθές εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Δυστυχώς, οι δύο κυρίες δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Είναι δύο από τα πολλά σταγονίδια που φέρουν τον ιό του... τραμπισμού και τον διαδίδουν σε μια χώρα στο έλεος του δεξιού λαϊκισμού. Είναι και οι δεκάδες πάστορες, τηλε-ευαγγελιστές κ.λπ. που σήκωσαν μπαϊράκι εναντίον των περιοριστικών μέτρων καλώντας το εκκλησίασμά τους να αντιδράσει στην «τυραννία» των κυβερνητών και του ομοσπονδιακού κράτους. «Καλοδεχούμενος ο θάνατος, καλύτερα να πεθάνουμε ελεύθεροι» είπε ο πάστορας Τόνι Σπελ σε 1.000 οπαδούς του στη Λουιζιάνα.

Στα μέσα της εβδομάδας, όταν ο ημερήσιος απολογισμός της πανδημίας έφτασε τους 2.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, ο Τραμπ κατήγγειλε τον «κινεζοποιημένο» Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απείλησε ότι θα περικόψει την αμερικανική συνεισφορά, που είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ανέρχεται σε 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Ο ΠΟΥ δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ούτε η Κίνα. Αλλά ο Τραμπ δεν απευθυνόταν σ’ αυτούς. Απευθυνόταν στην εκλογική βάση του με μια παραλλαγή του συνθήματος «Πρώτα η Αμερική».

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει βρει εμβόλιο για τον πολιτικό ιό Τραμπ. Ο κομματικός μηχανισμός του απέρριψε το φάρμακο «Μπέρνι Σάντερς», χωρίς κλινική δοκιμή, ως πολύ δραστικό και επικίνδυνο. Ο Μπέρνι αποσύρθηκε από την κούρσα. Έμεινε η παλιά, δοκιμασμένη ασπιρίνη του Τζο Μπάιντεν για να αναμετρηθεί στις κάλπες με τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο που θα διαχειριστεί την υγειονομική κρίση και το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην ιστορία της χώρας, πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πολυδιάστατη κρίση αρχίζει τώρα. Απομένουν επτά μήνες μέχρι τις κάλπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL