Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
ΠΟΥ: Έξι εκατομμύρια νοσηλευτές χρειάζεται επειγόντως ο κόσμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΥ: Έξι εκατομμύρια νοσηλευτές χρειάζεται επειγόντως ο κόσμος

Με την αίσθηση ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού παρουσιάζει σημάδια κάμψης -ύστερα και από τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία η Κίνα δεν ανέφερε κανέναν νεκρό- και καθώς οι κυβερνήσεις καταστρώνουν σχέδια για σταδιακή άρση των αυστηρών περιορισμών και επανεκκίνηση των οικονομιών των χωρών τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι βεβιασμένες κινήσεις. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει για την ώρα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς κρίνεται ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να θεωρηθεί πως ο κίνδυνος έχει περάσει και πως ο ιός δεν θα επιστρέψει μ’ ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. Η προειδοποίηση του Οργανισμού έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι πολλές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού εκτιμώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι η πανδημία οδεύει προς ύφεση.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι να μην εγκαταλειφθούν πολύ πρόωρα τα μέτρα για να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λίντμάιερ. «Είναι σαν να είναι κανείς άρρωστος και, αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να πισωγυρίσει και να έχει επιπλοκές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου δημόσιας Υγείας «Ρόμπερτ Κοχ», υπογραμμίζοντας με έμφαση πως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι ο αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Γερμανία καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προσβάλλονται από τον ιό, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της επιδημίας, όταν τα κρούσματα αφορούσαν κυρίως ασθενείς νεαρής και μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των γερμανικών αρχών, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του SARS Cov-2 είναι μέχρι στιγμής 103.000 και των θανάτων 1.823 θάνατοι. Η κλίμακα μετάδοσης της ασθένειας στη Γερμανία (reproduction rate) είναι 1,2 έως 1,5 και ο στόχος είναι να πέσει κάτω από το 1.

Η αίσθηση ότι η πανδημία οδεύει προς ύφεση ενισχύθηκε χθες και από την καλή είδηση ότι στην Κίνα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από Covid-19 το προηγούμενο 24ωρο, για πρώτη φορά από τις 11 Ιανουαρίου, όταν είχε αναφερθεί ο πρώτος θάνατος ασθενούς. Αν και ξεπερνούσε τους 100 ανά 24ωρο στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ο καθημερινός αριθμός των θανάτων άρχισε να περιορίζεται σταδιακά τον Μάρτιο για να μειωθεί σε μόλις έναν την Κυριακή και κανέναν τη Δευτέρα.

Με την ευκαιρία της προειδοποίησης κατά της πρόωρης άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο πάσχουν αυτή τη στιγμή από δραματικό έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού, που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια άτομα! «Οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι είναι η σπονδυλική στήλη των συστημάτων Υγείας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους υπενθυμίζοντας ότι «οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Οργανισμού, ο αριθμός των επαγγελματιών νοσηλευτριών και νοσηλευτών ανέρχεται σήμερα σε περίπου 28 εκατ. παγκοσμίως. Μεταξύ του 2014 και του 2018, αυξήθηκε κατά 4,7 εκατ. αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα 5,9 εκατ., με τις πιο κραυγαλέες ελλείψεις να εντοπίζονται στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL