Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Η πανδημία, οι «αναλώσιμοι» και η «έκθεση» στην πραγματικότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πανδημία, οι «αναλώσιμοι» και η «έκθεση» στην πραγματικότητα

«Η χώρα μας δεν φτιάχτηκε για να είναι κλειστή. Η Αμερική θα ξανανοίξει για μπίζνες το συντομότερο, πολύ πιο σύντομα από τους τρεις ή τέσσερις μήνες που λένε ορισμένοι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το πρόβλημα». Λόγια του Τραμπ την περασμένη Πέμπτη, που δεν προκαλούν έκπληξη. Προέχουν τα δολάρια.

Το είπαν κι άλλοι, με άλλους τρόπους. «Είναι ανάγκη να κλείσουμε τη χώρα γι’ αυτό; Νομίζω ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να προσέχουν» είχε πει την Τρίτη ο 69χρονος αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ.

Άλλοι είναι πιο κυνικοί. «Οι ζημιές από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να είναι χειρότερες από τις απώλειες μερικών ακόμη ανθρώπων» δήλωσε ψυχρά ο δισεκατομμυριούχος Τομ Γκολιζάνο, αφεντικό της εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας Paychex Inc.

Ο μεγαλοτραπεζίτης Ντικ Κοβάσεβιτς, επικεφαλής της Wells Fargo & Co, τα λέει πιο ωμά: Οι κάτω των 55 θα πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους τον επόμενο μήνα. «Θα επαναφέρουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και θα δούμε τι θα συμβεί. Κάποιοι θα αρρωστήσουν, μερικοί μπορεί και να πεθάνουν, δεν ξέρω. Θέλεις να υποφέρεις οικονομικά ή να πάρεις λίγο ρίσκο για κάτι που είναι σαν γρίπη; Μπορείς να επιλέξεις» εξήγησε.

Στην Ευρώπη πάντως δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα επιλογής. Εδώ υπάρχει μονόδρομος, ο ευρωμονόδρομος του (γερμανικού) ορντοφιλελευθερισμού. Ο Πέτερ Άλτμαϊερ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, πάτησε φρένο την περασμένη εβδομάδα στις προσδοκίες για έκδοση ομολόγου με σκοπό την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους μπροστά στην πρωτοφανή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά τη σπουδή της Μέρκελ να καθησυχάσει τους Γερμανούς βιομηχάνους και τα «πακέτα - γίγας» που έχει ήδη προεγκρίνει η κυβέρνησή της για να κρατήσει στη ζωή το γερμανικό «οικονομικό θαύμα», «η κοινωνική οικονομία της αγοράς παραμένει η πιο επιτυχημένη αρχή διαμόρφωσης της οικονομίας» διεμήνυσε ο Άλτμαϊερ στους υπόλοιπους της Ευρώπης.

«Η συζήτηση για το κορωνομόλογο είναι εικονική» είπε κι έβαλε τελεία. Άλλωστε, κατά τον ίδιο, η Γερμανία θα επιστρέψει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μετά το τέλος της κρίσης. Φαίνεται πως, εκτός από την προνοητικότητα, παροιμιώδης είναι και η γερμανική βεβαιότητα ότι η ζωή και κόσμος εξελίσσονται γραμμικά...

Όμως, τι μας λέει όλο αυτό το περίσσευμα κυνισμού; Πρόκειται για αλαζονεία ή άγνοια; Ρηχότητα σκέψης ή εμμονική ιδεοληψία; Είναι τέτοια η καπιταλιστική αλλοτρίωση, ώστε δεν δίνει ούτε την παραμικρή ελπίδα στα αυτονόητα;

Άρνηση

«Ζούσαμε σε μια φούσκα άρνησης και κάλπικης άνεσης. Στις πλούσιες χώρες είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι υπερβήκαμε τον φυσικό κόσμο. Ο πλούτος που έχουμε συσσωρεύσει, συχνά εις βάρος των άλλων, μας πρόσφερε καταφύγιο από την πραγματικότητα.

Ζώντας πίσω από οθόνες, μετακινούμενοι από κάψουλα σε κάψουλα -τα σπίτια μας, τα αυτοκίνητά μας, τα γραφεία μας, τα εμπορικά κέντρα-, πείσαμε τους εαυτούς μας ότι το απρόοπτο δεν υφίσταται. Ότι κατακτήσαμε αυτό που όλοι οι πολιτισμοί επιζητούν: την αποκοπή από τους φυσικούς κινδύνους» γράφει ο οξυδερκής σχολιαστής του "Guardian" Τζορτζ Μόνμπιο σε ένα τελευταίο άρθρο του με τίτλο «Η επιδημία του κορωνοϊού είναι μια κλήση αφύπνισης της φύσης για τον πολιτισμό του εφησυχασμού».

«Τώρα η μεμβράνη έχει διαρραγεί και βλέπουμε τους εαυτούς μας γυμνούς και εξοργισμένους καθώς η βιολογία που θεωρούσαμε εξαφανισμένη εφορμά και σπέρνει καταιγίδες στις ζωές μας. Όταν αυτή η πανδημία περάσει, ο πειρασμός να βρούμε μια άλλη φούσκα θα έχει επιστρέψει. Αλλά δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να υποκύψουμε σ’ αυτόν. Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να εκθέτουμε τον νου μας στις οδυνηρές πραγματικότητες τις οποίες είχαμε αρνηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. (...)

Ο πλανήτης μας πάσχει από πολλαπλές νοσηρότητες, μερικές από τις οποίες κάνουν αυτή την επιδημία να φαντάζει συγκριτικά αντιμετωπίσιμη. Οι μάχες στα σούπερ μάρκετ για τα χαρτιά υγείας είναι αρκούντως αποκρουστικές. Ελπίζω να μην δούμε ποτέ μάχες για τα τρόφιμα. Αλλά την ίδια ώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις αποφύγουμε. (...)

Οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, εκ των οποίων οι παραπάνω (κορωνοϊός και διατροφική ανασφάλεια) είναι μόνον δύο από τις πολλές, έχουν μια κοινή ρίζα. Το πρόβλημα επεξηγείται από την ανταπόκριση των διοργανωτών του ημιμαραθωνίου του Μπαθ, που έγινε στις 15 Μαρτίου, στις εκκλήσεις πολλών ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν τη ματαίωσή του (λόγω της επιδημίας).

'Είναι πλέον αργά για να ακυρώσουμε ή να αναβάλουμε την εκδήλωση. Οι εγκαταστάσεις έχουν στηθεί, οι υποδομές έχουν οργανωθεί, ο χώρος και οι διοργανωτές είναι έτοιμα'. Με άλλα λόγια έκριναν ότι οι οικονομικές απώλειες υπερσκελίζουν τις μελλοντικές επιπτώσεις, δηλαδή τη μετάδοση της ασθένειας και πιθανούς θανάτους που θα μπορούσε να προκαλέσει».

Βολικά ψεύδη

«Ο χρόνος που χρειάστηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναβάλει τους αγώνες αντανακλά παρόμοιο τρόπο αντίδρασης, αλλά τουλάχιστον κατέληξαν εκεί. Οι απώλειες που υφίστανται η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, η γεωργία, οι τράπεζες, η ιδιωτική Υγεία και άλλοι τομείς εμποδίσουν τους γρήγορους μετασχηματισμούς που χρειαζόμαστε. Τα χρήματα γίνονται πιο σημαντικά από την ζωή. (...)

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεχίσουμε. Μπορούμε, όπως ήδη έχουν κάνει ορισμένοι, να διπλασιάσουμε την άρνηση. Κάποιοι από αυτούς που έχουν απορρίψει άλλες υφιστάμενες απειλές, όπως η κλιματική κατάρρευση, επιδιώκουν επίσης να υποτιμήσουν την απειλή του Covid-19.

Πάρτε παράδειγμα τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, που ισχυρίζεται ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια 'απλή γρίπη'. Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να ληφθούν μέτρα αποκλεισμού αποτελούν προφανώς μέρος της συνωμοσίας εναντίον του.

Ή αυτή θα μπορούσε να είναι η στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε πάλι τους εαυτούς μας ως οντότητες που υπόκεινται στην βιολογία και τους φυσικούς νόμους και είναι εξαρτημένοι από έναν πλανήτη που μπορεί να συντηρήσει τη ζωή.

Ποτέ ξανά δεν πρέπει να ακούσουμε τους ψεύτες και τους αρνητές. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ένα βολικό ψεύδος να μαστιγώσει μια οδυνηρή αλήθεια. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να κυριαρχούμαστε από εκείνους που βάζουν τα λεφτά πάνω από τη ζωή. Αυτός ο κορωνοϊός μάς υπενθυμίζει ότι ανήκουμε στον φυσικό κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL