Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
G20: Διάσωση τώρα, διαφορετικά καταρρέοντα κράτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

G20: Διάσωση τώρα, διαφορετικά καταρρέοντα κράτη

Η ρεαλιστική προοπτική μιας ανεξέλεγκτης «σύντηξης» της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των πρωτοφανών μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα μπορούσε να υποβιβάσει τις οικονομίες του ώριμου καπιταλισμού της Δύσης στην κατηγορία των καταρρέοντων κρατών (failed states) διαλύοντας ουσιαστικά το τρέχον γεωπολιτικό σύστημα, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στα επιτελεία της λέσχης της G20. Ο φόβος εντείνεται από την άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης αβεβαιότητα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και από την έλλειψη θεσμικού σχεδιασμού για τη διαχείριση μιας τόσο ακραίας σε μέγεθος και επιπτώσεις παγκόσμιας κρίσης.

Πάντως, η επάρκεια της απόφασης του παγκόσμιου διευθυντηρίου να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπιστούν «οι κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας» θα κριθεί στην πράξη και στο άμεσο μέλλον. Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, φάνηκε να επικρατεί πνεύμα σύμπνοιας και συμπόρευσης, ωστόσο οι διαφορές δυναμικού, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν έπαψαν να υφίστανται.

Αμερικανικό παιχνίδι

Αφήνοντας κατά μέρος το αμερικανικό παιχνίδι καλλιέργειας εντυπώσεων και δαιμονοποίησης της Κίνας που κυριάρχησε την Τρίτη στη σύνοδο προετοιμασίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία), όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επέμενε να μιλά για «ιό της Ουχάν» παρά τις ξεκάθαρες διαφωνίες των Ευρωπαίων, η χθεσινή σύνοδος κορυφής της διευρυμένης ομάδας μέσω τηλεδιάσκεψης εστίασε στην ουσία του προβλήματος.

Είχαν προηγηθεί οι δραματικές προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και εν χορώ των οίκων αξιολόγησης για βαθιά ύφεση φέτος και οικονομική κρίση χειρότερη από εκείνη του κραχ του 2008. Ενδεικτικά, ο οίκος Moody’s προβλέπει ότι οι οικονομίες των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου θα καταγράψουν συνολικά συρρίκνωση του ΑΕΠ τους κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ, η ύφεση θα είναι 2% και στην Ευρωζώνη 2,2%. Από την άλλη, η Κίνα αναμένεται να καταγράψει σχετική ανάπτυξη 3,3%, ποσοστό, όμως, που είναι σχεδόν το μισό των ρυθμών που κατέγραφε τα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά δεν είναι μόνο οι εύρωστες και αναδυόμενες οικονομίες που θα υποφέρουν. Άγνωστες είναι ακόμη οι συνέπειες για τις ευάλωτες οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών, που, εκτός των άλλων, πιέζονται ασφυκτικά και από το εξωτερικό χρέος τους.

Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ κάλεσαν τους G20 να συμφωνήσουν στην άμεση ελάφρυνση του χρέους οποιασδήποτε από τις 76 φτωχότερες χώρες του κόσμου θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε κάνει προχθές έκκληση για τη σύσταση ενός ταμείου οικονομικής ενίσχυσης και ανθρωπιστικής βοήθειας για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ύψους 2 δισ. δολαρίων

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη έκανε παρέμβαση και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγεσούς ζητώντας από τους ηγέτες να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση και την παραγωγή εξοπλισμού ατομικής προστασίας των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις παγκοσμίως.

«Όλοι μαζί»

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, ενεργοποιούνται για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στο εσωτερικό τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε -σε αντίθεση με τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7 που δεν εκδόθηκε λόγω των αμερικανοευρωπαϊκών διαφωνιών για την Κίνα-, οι ηγέτες των «20» δεσμεύτηκαν να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο κατά της πανδημίας θέτοντας ως «απόλυτη προτεραιότητά» τους την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της. «Θα το ξεπεράσουμε όλοι μαζί» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να ενισχύουν τα παγκόσμια οικονομικά δίκτυα ασφαλείας, να αποκαταστήσουν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, να προφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα και να επαναφέρουν την ανάπτυξη, ενώ απεύθυναν έκκληση για μεγαλύτερο συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όλες οι χώρες, ιδίως οι αναπτυσσόμενες και οι λιγότερο αναπτυγμένες, κυρίως η Αφρική και τα μικρά νησιωτικά κράτη» επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν, όπου γίνεται επίσης αναφορά στη απειλή της πανδημίας για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους. Δεσμεύτηκαν ακόμα να αποκαταστήσουν την ομαλή ροή στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών και τις κεντρικές τράπεζες να συντονιστούν μεταξύ τους και με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να εκπονήσουν ένα σχέδιο δράσης για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους παγκόσμιους εταίρους της Κίνας να περιορίσουν τη δασμολογική πολιτική τους προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία μπροστά στην πανδημία. Ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε τα κράτη - μέλη της G20 να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς, να άρουν τα τελωνειακά εμπόδια και να βελτιώσουν τις εμπορικές ροές.

Εξάλλου, με ανοιχτή επιστολή της η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) κάλεσε τους ηγέτες της G20 να ενεργήσουν άμεσα για να αποτρέψουν «ανεπανόρθωτες ζημίες» στη βιομηχανία των αερομεταφορών. «Η εξάπλωση της επιδημίας σε ολόκληρη την Υφήλιο, το κλείσιμο των συνόρων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν στον μηδενισμό της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Αλεξάντρ Ντε Ζουνιάκ.

Τη λήψη δραστικών μέτρων για να αποτραπεί μια "καταστροφική κατάρρευση" της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ζήτησε από τους G20 και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC). Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, έως και 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό παγκοσμίως απειλούνται λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL