Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ: / Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ: Ο ιός μας δοκιμάζει όσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ: / Δραματικό διάγγελμα Μέρκελ: Ο ιός μας δοκιμάζει όσο ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια κυβερνά η Μέρκελ τη Γερμανία και δεν είχε βγει ποτέ να κάνει διάγγελμα στην τηλεόραση. Μέχρι χθες. Η καγκελάριος βγήκε σε εθνικό δίκτυο, αμέσως μετά τις ιερές ειδήσεις των 8 στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, και προετοίμασε τους πολίτες της για χειρότερες μέρες:

“Η κατάσταση είναι σοβαρή, η έκβασή της ανοιχτή και σοβαρά πρέπει να την πάρει ο καθένας και η καθεμιά μας” είπε με τον γνωστό ψύχραιμο τρόπο της. Προσθέτοντας, ωστόσο, κάτι που σίγουρα τρόμαξε τους περισσότερους Γερμανούς: “Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ό,τι ήταν η γερμανική ενοποίηση, ίσως πιο σοβαρή κι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Η Μέρκελ δεν χρησιμοποίησε τόσο δραματικούς τόνους ούτε τα χρόνια που γκρεμιζόταν η γερμανική οικονομία μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ούτε το φθινόπωρο του 2015, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφταναν στα -ανοιχτά- γερμανικά σύνορα.

Μπορεί, σε αντίθεση με τον Μακρόν, η Μέρκελ να μην μίλησε για “πόλεμο”, αλλά η σύγκριση με το 1945 αρκεί για να παγώσει το αίμα κάθε Γερμανού που πρόλαβε τις διηγήσεις της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Στοίχημα οι θέσεις εργασίας

Αναφερόμενη στην οικονομία η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη και προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο.

Φυσικά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις και προπαντός για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας». Επίσης υπογράμμισε με έμφαση ότι η τροφοδοσία είναι ανά πάσα στιγμή εξασφαλισμένη και ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη οι καταναλωτές να στοκάρουν προμήθειες και να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η Μέρκελ δικαιολόγησε και όλα τα πρωτόγνωρα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως τον περιορισμό της ελευθερίας στη μετακίνηση και τα ταξίδια, το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και παιδικών σταθμών, καθώς και της μεγάλης πλειονότητας των καταστημάτων και των χώρων διασκέδασης, ως «απόλυτα αναγκαία» για «να σωθούν ζωές».

Ευθύνη και πειθαρχία

Κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων: “Ο καθένας από εμάς είναι αναγκαίος” είπε. Επανέλαβε τα αυτονόητα: να τηρεί απόσταση ο ένας από τον άλλο, όχι χειραψίες, συχνά πλύσιμο των χεριών και καμία επαφή με τους ηλικιωμένους, επειδή είναι οι πιο ευάλωτοι.

“Αυτή τη στιγμή μόνο η τήρηση της απόστασης συνιστά έκφραση στοργής” τόνισε. Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά της η Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα ξεπεράσει και αυτή την κρίση καθιστώντας σαφές ότι το πόσα θύματα θα υπάρξουν θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την πειθαρχία που θα επιδείξει ο καθένας στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL