Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Κλειστός για την Ευρώπη ο "εναέριος χώρος" των ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστός για την Ευρώπη ο "εναέριος χώρος" των ΗΠΑ

Νέο μέτωπο με τους Ευρωπαίους εταίρους του άνοιξε χθες ο Τραμπ με την αιφνίδια, μονομερή και βεβιασμένη απόφασή του να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ επικαλούμενος την επιδημία του κορωνοϊού και εξαιρώντας τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Συνολικά η απαγόρευση αφορά 26 ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχνεστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία. Εκτός από την Βρετανία και την Ιρλανδία, στη συνθήκη Σένγκεν δεν υπάγονται πέντε χώρες - μέλη της Ε.Ε., η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στην αμερικανική απαγόρευση.

Προς στιγμήν προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση καθώς υπήρχε η εντύπωση ότι η απαγόρευση περιελάμβανε και τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών στις ΗΠΑ, ωστόσο ο ίδιος ο Τραμπ βεβαίωσε αργότερα πως τα μέτρα αφορούν ανθρώπους, όχι εμπορεύματα, και πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στους εμπορικούς δεσμούς τους με την Ευρώπη.

Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν 30 ημέρες και θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα απόψε. Αφορούν πολίτες των χωρών και ξένους υπηκόους που βρέθηκαν σε χώρες της ζώνης Σένγκεν τις τελευταίες 14 ημέρες. Εξαιρούνται οι Αμερικανοί υπήκοοι, οι μόνιμοι κάτοικοι ΗΠΑ και τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις παραπάνω κατηγορίες ταξιδιωτών θα δοθούν οδηγίες για να κατευθυνθούν σε περιορισμένο αριθμό αεροδρομίων, όπου θα μπορούν να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους.

Η απόφαση, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων έχει βεβαίως πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, ο οποίος προστίθεται στον ήδη υπάρχοντα από την εξαπλούμενη επιδημία. Σχεδόν το ένα τρίτο των ξένων επισκεπτών στις ΗΠΑ, περίπου 850.000 άνθρωποι, προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες περιλαμβάνει η απαγόρευση Τραμπ. Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση ταξιδιωτικών γραφείων, οι Ευρωπαίοι επισκέπτες ξόδεψαν πέρυσι περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Η απαγόρευση θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση 7.300 πτήσεων, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές. Φυσικά, ο αρνητικός αντίκτυπος είναι ευρύτερος καθώς ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει με περισσότερο από 10% στην παγκόσμια οικονομία αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως μια θέση εργασίας στις δέκα.

Βέβαια, στην αμερικανική "ενδοχώρα" κάθε άλλο παρά ηρεμιστική επίδραση είχαν οι νέες απαγορεύσεις Τραμπ, μάλλον συνέβαλαν στο αντίθετο. Η Wall Street έζησε χθες μία ακόμη ημέρα πανικού, με τον δείκτη S&P 500 να κάνει βουτιά 7% ενεργοποιώντας το σύστημα αυτόματης διακοπής των συναλλαγών για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Τραμπ να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ευρώπη τάραξε τους επενδυτές, που ήδη ανησυχούν για την περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης λόγω της πανδημίας. Και οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχουν υποχωρήσει πάνω από 24% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά των Ευρωπαίων, η αντίδραση στα μέτρα Τραμπ ήταν άμεση και έντονη. Στην κοινή δήλωσή τους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επεσήμαναν ότι αφενός η επιδημία του κορωνοϊού «αποτελεί παγκόσμια κρίση και απαιτεί διεθνή συνεργασία», αφετέρου «η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ελήφθη μονομερώς, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση» με τους εταίρους του.

Στο προχθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του διαβουλεύεται «συχνά» με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ωστόσο Ευρωπαίος διπλωμάτης αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως «κανείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γνώριζε τα μέτρα, διότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και κανένας προηγούμενος συντονισμός» με την αμερικανική πλευρά.

Πάντως, κατά την πάγια τακτική του να εμφανίζεται «καθησυχαστικός» μετά από ενέργειές του που προκαλούν αναστάτωση ή σάλο, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε χθες την "ελπίδα" να αποκατασταθούν "πολύ σύντομα" οι αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα και την Ευρώπη. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι "δεν μπόρεσε" να συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους του, διότι, όπως είπε, «έπρεπε να κινηθεί γρήγορα».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υπερασπίστηκε τα μέτρα Τραμπ λέγοντας ότι το επίκεντρο της επιδημίας μετατοπίστηκε από την Ασία στην Ευρώπη και ότι οι περιορισμοί στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες αποτελούν απλώς μέρος της στρατηγικής της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι ειδικοί από τον χώρο της Υγείας έχουν αποκαλύψει πως εξαιτίας έλλειψης διαγνωστικών τεστ είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πλήρης κλίμακα της επιδημίας στις ΗΠΑ ώστε να αποφασιστούν τα καταλληλότερα μέτρα για τον περιορισμό της. Οι χειρότερα πληγείσες πολιτείες είναι της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας, μια ημέρα μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τον Οργανισμό. "Η κήρυξη πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι θα πρέπει να περάσουμε από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη", τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. Διατηρώντας μια στρατηγική αναχαίτισης όλες οι χώρες θα πρέπει "να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι "πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί".

Δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ ζητάει το Ιράν

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ «κόβουν» τα φάρμακα

Το Ιράν προσέφυγε για πρώτη φορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ζητήσει επείγουσα βοήθεια 5 δισ. δολαρίων, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την απειλή από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υπογράμμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ζήτησε από το ΔΝΤ «να ενεργήσει με υπευθυνότητα» και «να προσφέρει άμεση πρόσβαση στο εργαλείο» στήριξη των χωρών εξαιτίας του κορωνοϊού. «Ζήτησα 5 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για να υποστηρίξουμε τη μάχη μας κατά του κορωνοϊού», ανακοίνωσε από το Instagram o διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αμπντολνασέρ Χεματί.

Το Ιράν κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν την πρόσβαση της χώρας στα φάρμακα και τον ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό και ζήτησε από «τα «ελεύθερα πνεύματα που πιστεύουν στις αυθεντικές ανθρωπιστικές αρχές να αντισταθούν σε κάθε τρόπο σε αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές των ΗΠΑ και να εξασκήσουν πιέσεις έναντι της Ουάσιγκτον για να σταματήσει τους περιορισμούς στην πρόσβαση φαρμάκων, νοσηλευτικού εξοπλισμού και οικονομικών πόρων ώστε να πολεμήσουμε τον κορωνοϊό».

Η Τεχεράνη ανέφερε 75 νέους θανάτους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 429. Ο κορωνοϊός έχει μολύνει ανώτερους αξιωματούχους, πολιτικούς, κληρικούς και μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μετατρέποντας το Ιράν στην τέταρτη περισσότερο πληγείσα χώρα μετά την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL