Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
"Προστατεύστε τους φτωχούς και τους ευάλωτους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προστατεύστε τους φτωχούς και τους ευάλωτους"

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν πρέπει να επικεντρωθούν μονόπλευρα σε περιορισμούς και απαγορεύσεις, αλλά να προστατεύουν επίσης τους περισσότερο ευάλωτους. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η Μισέλ Μπασελέτ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι οι κινήσεις θα αποδώσουν μόνο αν προστατευτούν "τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι κάτοικοι απομονωμένων αγροτικών περιοχών, όσοι έχουν ιατρικά προβλήματα, αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι".

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης της επιδημίας της Covid-19 πρέπει να είναι "αναλογικά" προς τον εκτιμώμενο κίνδυνο. "Η επιδημία είναι ένα τεστ για τις κοινωνίες... Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου πρέπει να είναι στην καρδιά αυτής της προσπάθειας και να μην μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο" υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου για τα μειωμένα αντανακλαστικά ορισμένων κυβερνήσεων και την "ανησυχητική" απουσία ετοιμότητας που διαπίστωνε σε ορισμένα νοσοκομεία. "Δεν πρόκειται για άσκηση" τόνισε ο επικεφαλής του Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, σημειώνοντας πως ένας "μακρύς κατάλογος" χωρών δεν επιδεικνύει το απαιτούμενο επίπεδο "πολιτικής δέσμευσης".

Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε χθες και η μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών στις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ότι από έρευνα σε δείγμα χιλιάδων νοσηλευτών προέκυψαν "πολύ ανησυχητικά" αποτελέσματα. "Δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας μας δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί με ασφάλεια τον Covid-19" δήλωσε η εκπρόσωπός της Τζέιν Τόμασον.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδιο για την έκτακτη εκταμίευση 8,3 δισ δολαρίων με στόχο την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα. Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τον κίνδυνο χαρακτηρίζοντας fake news το συμπέρασμα του ΠΟΥ ότι το ποσοστό θνητότητας του ιού είναι 3,4%.

Στην πολιτεία Ουάσιγκτον, όπου έχουν καταγραφεί και οι 12 θάνατοι που έχουν σημειωθεί στη χώρα, οι εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνέστησαν στους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι. Το κρουαζιερόπλοιο "Grant Princess" παρέμεινε και χθες σε καραντίνα στα ανοιχτά της Καλιφόρνια, με τις αρχές να πραγματοποιούν εξετάσεις στους επιβάτες.

Οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η κρίση πέρασαν χθες στις διεθνείς χρηματαγορές και ιδίως σε εκείνες της Ασίας, όπου παρατηρήθηκαν σημαντικές απώλειες στην αξία πολλών μετοχών.

Πρώτο κρούσμα και στο Βατικανό

Το Βατικανό ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στο έδαφός του. Την ίδια ώρα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωνε πως ένας 86χρονος που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία πέθανε εξαιτίας της επιδημίας. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 82. Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χθες και η Σερβία.

Η Γερμανία ανέφερε σήμερα 134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 534, από τα 400 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα, 281, εντοπίζονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

"Ο κορωνοϊός βρίσκεται στην Ευρώπη (...) το θέμα είναι τώρα να τον επιβραδύνουμε" τόνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας Γενς Σπαν ζητώντας παράλληλα να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. "Οφείλουμε τώρα να προσαρμόσουμε τα μέτρα μας... το θέμα είναι να τον επιβραδύνουμε, να τον περιορίσουμε" δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης των κρατών - μελών της Ε.Ε. "για να ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με τον αρμόζοντα τρόπο χωρίς να περιορίζεται η ελευθερία της κυκλοφορίας" στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Πρόστιμο περίπου 2.000 ευρώ για τη μη τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας για όσους επιστρέφουν από περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού επέβαλαν οι ρουμανικές αρχές σε άνδρα από την Μπράιλα. Πρόκειται για άτομο το οποίο ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία και όταν επέστρεψε στη χώρα του δεν ενημέρωσε τις αρχές και πήγε στην εργασία του για δύο μέρες.

Αυξάνονται οι νεκροί στο Ιράν

Σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν που είχε λάβει μέρος στην κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 πέθανε από τον κορωνοϊό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. Η επιδημία της νόσου Covid-19 είχε προκαλέσει προηγουμένως τον θάνατο άλλων έξι πολιτικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη χώρα.

Το Ιράν είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στον κόσμο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που εμφανίστηκε στην Κίνα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 107 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 3.513.

Η επιδημία άρχισε να εξαπλώνεται και στην Αφρική, καθώς το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε χθες και εκεί. Πρόκειται για έναν 58χρονο Γάλλο πολίτη, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα του Καμερούν Γιαουντέ στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Καμερούν, που βρίσκεται στην κεντρική Αφρική, είναι η τέταρτη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής που καταγράφει κρούσμα του κορωνοϊού μετά τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Αφρική. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ήπειρο ανέρχεται σε 29.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL