Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
"Σοκ και δέος" στο Ιντλίμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σοκ και δέος" στο Ιντλίμπ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία. Δυνάμεις της Άγκυρας κατέρριψαν δύο συριακά μαχητικά και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές που εκτιμάται ότι σκότωσαν εκατοντάδες Σύρους στρατιώτες μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αντίποινα για τον θάνατο 36 Τούρκων στρατιωτών σε βομβαρδισμούς τα τελευταία 24ωρα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι περισσότεροι από 2.000 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις τουρκικές επιδρομές -ανεξάρτητες πηγές περιόριζαν τις απώλειες σε περίπου 100-, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι οι επιθέσεις αποτελούν "μόνο την αρχή" της επιχείρησης "Εαρινή Ασπίδα". Κατά τον Ακάρ, οι τουρκικές δυνάμεις "εξουδετέρωσαν ένα drone, οκτώ ελικόπτερα, 103 τανκς, τρία αντιεροπορικά συστήματα και 2.212 στρατιώτες" από την Πέμπτη.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, η οποία καλύπτει αεροπορικά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, προειδοποίησε, από την πλευρά της, ότι δεν μπορεί πλέον να "εγγυηθεί" την ασφάλεια των τουρκικών μαχητικών στον συριακό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με τον συριακό στρατό, τρία τουρκικά drones καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε ότι κλείνει ο εναέριος χώρος πάνω από τη βορειοδυτική Συρία και ότι κάθε αεροσκάφος που στο εξής θα τον παραβιάζει "θα θεωρείται εχθρικό και θα καταρρίπτεται". Και ο ΟΗΕ προειδοποιούσε για επικείμενο "λουτρό αίματος" αναφερόμενος σε πιθανά "εγκλήματα πολέμου" από τις τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις. Περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο σε κανέναν, μια διαβεβαίωση πάντως που συνοδευόταν από την μάλλον απειλητική επισήμανση ότι η Μόσχα θα "αποτρέψει άλλες χώρες να εμπλακούν σε σύρραξη" μαζί της.

Ο Πούτιν είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν αλλά η κοινή διαπίστωση ότι απαιτούνται "επιπρόσθετα μέτρα" για την ομαλοποίηση της κατάστασης δεν απέδωσε το παραμικρό αποτέλεσμα.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, στο Σότσι της Ρωσίας, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης της κρίσης, όπως ανακοίνωσε χθες η τουρκική προεδρία. Κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές το 2018 για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το Ιντλίμπ.

Με βάση τη συμφωνία, οι ισλαμιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα επρόκειτο να αποσυρθούν από αυτή τη ζώνη. Αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η συριακή στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων εβδομάδων. Η ίδια συμφωνία προέβλεπε ότι τουρκικά στρατεύματα θα αναπτύσσονταν σε "θέσεις παρατήρησης" γύρω από το Ιντλίμπ, τα ίδια στρατεύματα που σήμερα γίνονται στόχος συριακών βομβαρδισμών.

Στη στρατιωτική αυτή παρουσία αναφέρθηκε χθες ο Πεσκόφ τονίζοντας πως η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα της οποίας τα στρατεύματα βρίσκονται στη Συρία έπειτα από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας. "Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών βρίσκονται στη Συρία κατά παράβαση των αρχών των διεθνών κανόνων" πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του Άσαντ μάχονται εναντίον "τρομοκρατών" τους οποίους η Αγκυρα όφειλε να έχει αφοπλίσει, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2018.

Η κολεγιά Ερντογάν - Μπορίσοφ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν από προχθές ότι η Ε.Ε. στηρίζει απερίφραστα την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην κρίση στον Έβρο. Κι όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα και γιατί δεν μαθαίνουμε τίποτε από κει. Ο φίλος και συνάδελφος Αλεξάντερ Αντρέγιεφ από την Deutsche Welle έχει την απάντηση: Δεν συμβαίνει τίποτε. Κι έχει και τη -σύνθετη- ερμηνεία: “Σημαντικό ρόλο παίζει η προσωπική φιλία μεταξύ Ερντογάν και Μπορίσοφ από την εποχή που ήταν και οι δύο δήμαρχοι, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια αντίστοιχα”, σημειώνει. Και μεταφέρει τα όσα λένε από καιρό οι κακές γλώσσες στη Σόφια: “Οι σχέσεις με τον μεγάλο γείτονα είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Μπορίσοφ. Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν, είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν τις πόρτες στους διακινητές”.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για την ησυχία στα σύνορα. Η Βουλγαρία έχει πολύ κακή φήμη ως χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Κυκλοφορούν ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί χτυπούν και κακοποιούν τους παράτυπους μετανάστες, τους ληστεύουν ή τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν ομάδες πολιτοφυλακής.

Πολιτική κατευνασμού από τη Μέρκελ

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μπλεγμένος σε δυόμισι πολέμους - στη Συρία, στη Λιβύη και ώς ένα σημείο στο εσωτερικό της χώρας του- και με τις ισορροπίες του τρόμου που κρατά με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πιστεύει ότι βρήκε εύκολο αντίπαλο την Ευρώπη, για να διεκδικήσει, εκβιάζοντάς την με το προσφυγικό, στήριξη και λεφτά: “Τώρα που ανοίξαμε τα σύνορα, οι αριθμοί των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη ανέρχονται σε χιλιάδες. Θα φτάσουν και παραπάνω. Σε λίγο καιρό οι αριθμοί θα φτάσουν τα εκατομμύρια. Τώρα όλοι είναι σε ταραχή! Το λέω ξεκάθαρα. Ή θα φροντίσουμε να πάμε αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια ή θα σηκώσουμε το βάρος όπως αναλογεί στον καθένα. Τελείωσαν οι μέρες που θυσιαζόμασταν για όλους”, δήλωσε - κι αυτό τα λέει όλα.

Στο χθεσινό τηλεφώνημά του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη δίκαιη “κατανομή βαρών” στο προσφυγικό. Το τι του απάντησε η Μέρκελ δεν το ξέρουμε, ξέρουμε μόνο ότι νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτο” τον τρόπο με τον οποίο ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη - κι ότι δεν έχει καμία διάθεση να παραδεχτεί πως ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος ακύρωσε στην πράξη τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η επιλογή της είναι να μη συγκρουστεί με τον Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL