Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γερμανία / Γερμανία: Αρχισε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Αρχισε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέρκελ

Δύο ακόμη συντηρητικοί πολιτικοί αποκάλυψαν χθες την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του CDU ξεκινώντας επίσημα την κούρσα για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ. Η θέση που άφησε κενή η προαναγγελθείσα παραίτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ - Κάρεμπαουερ θα καλυφθεί στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιήσουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες στο Βερολίνο στις 25 Απριλίου.

Και οι τρεις υποψήφιοι που διεκδικούν μέχρι στιγμής την κομματική ηγεσία είναι άνδρες και προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεσφαλίας. Πιο κοντά στο περιβάλλον Μέρκελ θεωρείται ο "κεντρώος" Άρμιν Λάσετ. Σαφώς πιο συντηρητικός θεωρείται ο Φρίντριχ Μερτς, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, διαθέτει το πιο φιλοευρωπαϊκό προφίλ.

Ένα μικρό προβάδισμα στην υποψηφιότητα Λάσετ εξασφάλισε ο νεαρός και φιλόδοξος υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά θα υποστηρίξει τον σύμμαχο της Μέρκελ. Ο Σπαν ήταν υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του 2018, όταν Πρόεδρος αναδείχθηκε η Κραμπ - Κάρενμπαουερ.

"Η CDU είναι μεγαλύτερη από κάθε έναν από μας. Αυτή η διαδικασία αφορά το μέλλον της χώρας και το ίδιο το κόμμα" δήλωσε για τη νέα κούρσα διαδοχής θέτοντας σοβαρή παρακαταθήκη για την αντιπροεδρία του κόμματος σε περίπτωση εκλογής του Λάσετ.

Ο ίδιος ο Λάσετ επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας καλώντας κεντροδεξιούς και υπερσυντηρητικούς να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Υποστήριξε ότι η Γερμανία ζει σήμερα σε "κλίμα φόβου" και επικαλέστηκε γι’ αυτό τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Χάναου και το Χάλε. Η βασική αποστολή του CDU υπό την ηγεσία του, υποσχέθηκε, θα είναι ο κατευνασμός των φόβων αυτών.

Για τον 64χρονο Μερτς, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μια ώρα μετά τον Λάσετ, η επιλογή στο συνέδριο του Απριλίου θα είναι "ανάμεσα στη συνέχεια και μια νέα αρχή και ανανέωση". Στην περίπτωση του Μερτς, βέβαια, η "ανανέωση" αυτή θα ισοδυναμούσε με την επιστροφής στις μέρες της παντοδυναμίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αποκάλυψε χθες ότι το 2015 είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης του αρχιερέα της λιτότητας και "τσάρου" της γερμανικής οικονομίας για τερματισμό των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ελλάδας σημειώνοντας ότι, αν οι περιστάσεις το απαιτούσαν, θα αποφάσιζε το ίδιο και σήμερα. Αναφερόμενος μάλιστα στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επαναγορά ομολόγων.

Για τον δεξιότερο ανάμεσα στους υποψηφίους η εκλογή του στην κομματική ηγεσία θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Υποσχέθηκε να κόψει την υποστήριξή της κατά το ήμισυ συμβάλλοντας στον "επαναπατρισμό" των συντηρητικών ψηφοφόρων που στράφηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αναμένεται να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην αναμέτρηση του Λάσετ με τον Μερτς. Κατά το παρελθόν διεκδίκησε ανεπιτυχώς τη θέση του πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Για να αμβλύνει κάπως την εικόνα μιας τόσο ανδροκρατούμενης αναμέτρησης σε ένα κόμμα και μια κυβέρνηση με έντονη θηλυκή παρουσία, ο Ρέτγκεν υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αναθέσει την αντιπροεδρία του κόμματος σε γυναίκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL