Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Μείωση νέων κρουσμάτων στην Κίνα, αύξηση στον υπόλοιπο κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία Covid-19 / Επιδημία Covid-19: Μείωση νέων κρουσμάτων στην Κίνα, αύξηση στον υπόλοιπο κόσμο

Αντιστρόφως ανάλογα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού Covid-19 στον κόσμο, καθώς στην Κίνα καταγράφεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, αλλά την ίδια ώρα η μόλυνση εξαπλώνεται γρήγορα στις άλλες μεγάλες εστίες, τη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία. Ακόμα χειρότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα κορυφώθηκε και σταθεροποιήθηκε στο διάστημα 23 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου και έκτοτε βαίνει μειούμενος. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 508 νέα κρούσματα -και συνολικά 71 θάνατοι-, μακράν τα λιγότερα από τα τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου όταν ο αριθμός τους αυξάνονταν ραγδαία με ρυθμό άνω των 2.000 ημερησίως.

Ωστόσο, η εικόνα της επιδημίας στον υπόλοιπο κόσμο είναι διαμετρικά αντίθετη. Ειδικά στη Νότια Κορέα η κατάσταση παραμένει άκρως ανησυχητική, καθώς οι αρχές κατέγραψαν χθες άλλα 60 νέα κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τα 977, τα περισσότερα μετά την Κίνα. Από αυτά τα 49 προέρχονται από την πόλη Νταεγκού, το επίκεντρο της μόλυνσης στη χώρα.

Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Ιράν, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 95 κρούσματα του Covid-19, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τις σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό ως αποτέλεσμα των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ. Μεταξύ των κρουσμάτων του ιού στο Ιράν περιλαμβάνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί, η καταβεβλημένη εικόνα του οποίου στη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης χθες, να σκουπίζει τον ιδρώτα του και να προσπαθεί να σταθεί όρθιος όντας εμπύρετος, έκανε τον γύρο του κόσμου. Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι ο Χαριρτσί μολύνθηκε από τον ιό και νοσηλεύεται σε καραντίνα. Παραμένει άγνωστο το πώς μολύνθηκε, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από Ιρανούς αξιωματούχους εξέτασε ως γιατρός ορισμένους ασθενείς για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου είχε ανακοινώσει πως ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό έφτασε τους 16 και κάλεσε τους Ιρανούς να μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα, περιλαμβανομένων 16 στην ιερή πόλη Κομ. Χρησιμοποιώντας και αυτή την έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση ως μοχλό πίεσης, οι ΗΠΑ κάλεσαν τις ιρανικές αρχές «να πουν την αλήθεια» για τα κρούσματα του Covid-19 επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη απέκρυψε το εύρος της εξάπλωσης του ιού στο εσωτερικό της.

Στην Γενεύη, ο δρ Μπρους Αϊλγουάρντ, επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση και να προετοιμάζεται για μια γρήγορη αντίδραση στην αντιμετώπιση της εξαπλούμενης επιδημίας. Όπως δήλωσε μετά την επιστροφή του από την Κίνα, η «τεράστια κινητοποίηση» της κινεζικών αρχών έδειξε πως μια πολιτική επιθετικής αντιμετώπισης της επιδημίας μπορεί να περιορίσει την εξάπλωσή της. «Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάζουν τα νοσοκομεία, τις ζώνες απομόνωσης και τα συστήματα υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας για τους σοβαρά αρρώστους» τόνισε ο Αϊλγουάρντ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η Κίνα ξέρει πώς να κρατά τον λαό της ζωντανό».

Πρώτα κρούσματα του Covid-19 αναφέρθηκαν χθες στην Ελβετία, την Αυστρία, την Κροατία και την Καταλωνία. Εξάλλου, ένα ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε καραντίνα έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος. Πρόκειται για έναν Ιταλό υπήκοο που είχε πάει στην Τενερίφη για διακοπές και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, στο εν λόγω ξενοδοχείο διαμένουν περίπου 1.000 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL