Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Νέο Δελχί: Κόλαση βίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί υπηκοότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο Δελχί: Κόλαση βίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί υπηκοότητας

Τη χειρότερη εδώ και δεκαετίες δικοινοτική βία μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων έζησε την νύχτα της Δευτέρας το Νέο Δελχί με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς, περισσότερους από 150 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η αιτία δεν ήταν άλλη από τον αμφιλεγόμενο νόμο της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για την επιλεκτική χορήγηση ινδικής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πολίτες τριών γειτονικών της Ινδίας μουσουλμανικών χωρών, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.

Ο νόμος, που έχει επικριθεί από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις της μουσουλμανικής κοινότητα, η οποία θεωρεί ότι στοχοποιείται και υποβιβάζεται.

Δρόμοι και πλατείες στα βορειοανατολικά περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, μετατράπηκαν σε πεδία μάχης καθώς πολέμιοι και υποστηρικτές του νόμου, οπλισμένοι με πέτρες, σπαθιά, ακόμα και περίστροφα, συγκρούστηκαν μεταξύ τους αλλά και με τις δυνάμεις της τάξης. Την ίδια ώρα, δέκα χιλιόμετρα νοτιότερα, στο κέντρο της πόλης, ο πρωθυπουργός Μόντι δέχονταν στο γραφείο του τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί αυτό το διάστημα επίσημη επίσκεψη στην Ινδία αποβλέποντας στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των ΗΠΑ με τη μεγάλη αναδυόμενη οικονομία της Ασίας.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων καταστράφηκαν κτήρια και καταστήματα, ενώ πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα. Επιθέσεις δέχθηκαν και οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις ταραχές με δύο ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού καναλιού NDTV να ξυλοκοπούνται άγρια από τον όχλο και ένα άλλον του καναλιού JK24 να τραυματίζεται σοβαρά από σφαίρες.

Δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στις ζώνες των επεισοδίων καταφεύγοντας σε σχετική νομοθεσία που χρονολογείται από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

«Καλώ άπαντες να σταματήσουν τη βία. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί Αρβίντ Κερτζιουάλ.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής «να μην αυτοδικούν» προειδοποιώντας πως οι αρχές θα τιμωρήσουν αυστηρά τους παραβάτες.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι πολλοί τραυματίες μεταφέρονταν στο νοσοκομείο χθες το απόγευμα, πολλοί εξ αυτών αναίσθητοι, καθώς τα επεισόδια αναζωπυρώθηκαν. Κάποιοι δήλωσαν πως τραυματίστηκαν από σφαίρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL