Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ανάποδος Κόσμος / Πραξικόπημα με χρονοδιακόπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Πραξικόπημα με χρονοδιακόπτη

Άστραψε και βρόντηξε ο «γκριζόλυκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου: Όποιοι διαδίδουν φήμες για πραξικόπημα είναι προδότες, όποιοι σκέφτονται να κάνουν πραξικόπημα θα βρουν μπροστά τους 82 εκατομμύρια Τούρκους αποφασισμένους να τους σταματήσουν, είπε ο εθνικιστής ηγέτης και εταίρος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ώρες νωρίτερα οι Τούρκοι εισαγγελείς είχαν υπογράψει ακόμα 700 εντάλματα για συλλήψεις «γκιουλενιστών».

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο Μπαχτσελί σχολίασε την έκθεση που είχε δημοσιεύσει ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» RAND Corporation με τίτλο «Η εθνικιστική πορεία της Τουρκίας». Στη μελέτη των 277 σελίδων διατυπώνονταν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η πορεία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στον αμερικανικό στρατό. Η έκθεση περιλάμβανε αναφορές στο ενδεχόμενο πραξικοπήματος, καθώς και πληροφορίες ότι «μεσαία στελέχη του τουρκικού στρατού είναι εξαιρετικά ενοχλημένα από τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν ότι θα απομακρυνθούν στο πλαίσιο των διώξεων που ξεκίνησαν μετά το πραξικόπημα».

Σημείωνε επίσης τις στενές σχέσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον αμερικανικό στρατό και την εξάρτηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από αμερικανικό εξοπλισμό, αλλά αυτές οι τελευταίες αναφορές δεν αναδείχθηκαν.

Εντελώς... τυχαία την ίδια έκθεση θυμήθηκαν ταυτόχρονα -με καθυστέρηση ενός μηνός και εξίσου επιλεκτικά- οι αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας που ξεσπάθωσαν εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών. Από κοντά και πολλά ελληνικά ΜΜΕ και ιστότοποι, που μάλλον έμαθαν την ύπαρξη της αμερικανικής έκθεσης από τα αντίστοιχα τουρκικά.

Κάπως έτσι, κουτσά - στραβά, έμαθε και το ελληνικό κοινό για τον κίνδυνο νέου πραξικοπήματος στη γείτονα, για τον «απομονωμένο Σουλτάνο» που παραπαίει, μαζί με την υποτιθέμενη αδυναμία των ελληνικών δυνάμεων να παρακολουθήσουν την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου “Γιαβούζ”, που... διακτινίστηκε στα Δαρδανέλια.

Βέβαια, στο σαράι της Άγκυρας, οι άνθρωποι του Ερντογάν ξέρουν πώς να ανοιγοκλείνουν τον χρονοδιακόπτη του πραξικοπήματος, ειδικά όταν εκφράζονται αντιρρήσεις από την κεμαλική αντιπολίτευση για τις περιπέτειες στις οποίες βάζει τη χώρα ο Ερντογάν στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοια ατζέντα» στον τουρκικό στρατό και ότι όλοι οι θεσμοί λειτουργούν με προσήλωση στη δημοκρατία.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτελούν το καθήκον τους με ηρωισμό και εκτελούν μεγάλες επιχειρήσεις στη Συρία» είπε ο Τσελίκ αποδοκιμάζοντας τις «κατασκευασμένες φήμες για πραξικοπήματα» ως μια απόπειρα να εγκλωβιστεί η Τουρκία στην «εσωστρέφεια». Όλα αυτά τη στιγμή που η Άγκυρα ετοίμαζε τέταρτη εισβολή στη Συρία μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τη μια «αψηφώντας» τη Ρωσία και από την άλλη ζητώντας την «κατανόηση» των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοιος χρονοδιακόπτης. Όμως, απέναντι στη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης από το Αιγαίο μέχρι τη βόρεια Συρία και το Ιράκ, υπάρχουν πολλές φωνές έτοιμες να κατατροπώσουν τον «οχτρό» απέναντι. Είτε πρόκειται για έναν στρατό που τη μια στιγμή είναι διαλυμένος, την άλλη ετοιμάζει πραξικόπημα και την άλλη εισβάλλει στη Συρία. Είτε για μια «στρατιά» εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν άλλη έγνοια παρά να μηχανεύονται τρόπους για να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας. Και την εξυπνάδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL