Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Επιδημία Covid-19: Μάχη με ανορθόδοξες μεθόδους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία Covid-19: Μάχη με ανορθόδοξες μεθόδους

Την τιτάνια και δύσκολη μάχη της ενάντια στον φονικό κορωνοϊό Covid-19 συνεχίζει να δίνει η Κίνα καθώς η επιδημία καλπάζει, ωστόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φαίνεται να σταθεροποιείται τα τελευταία 24ωρα. Ύστερα από τρεις ημέρες διαδοχικών μειώσεων, οι αρχές ανέφεραν χτες 2.048 νέα κρούσματα, μόλις 39 περισσότερα από εκείνα της Κυριακής. Ώς χθες βράδυ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως ανερχόταν σε 71.902, εκ των οποίων τα 70.554 στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των θανάτων είχε φτάσει τους 1.775.

Θεαματική είναι πάντως η αύξηση του αριθμού των ασθενών που ανάρρωσαν, συνολικά 11.396, γεγονός που όχι μόνον επιδρά θετικά σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και προσφέρει ελπίδα σ’ όσους έχουν προσβληθεί και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους στους θαλάμους των νοσοκομείων.

Όπως έδειξε η περίπτωση του φονικού ιού Έμπολα, ο αγώνας κατά της αρρώστιας δεν γνωρίζει περιορισμούς και φυσικά μπορεί να περιλαμβάνει και «ανορθόδοξες» μεθόδους εφόσον στην πράξη αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Ο κανόνας αυτός ισχύει και στην περίπτωση του Covid-19.

Έτσι, στην προσπάθειά τους να σώσουν όσες περισσότερες ζωές μπορούν, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας έχουν επιστρατεύσει τελευταία το μοναδικό όπλο που εμφανίζεται αποτελεσματικό ενάντια στον ιό: το πλάσμα αίματος όσων έχουν θεραπευτεί. Οι αρχές κάλεσαν χθες τους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον Covid-19 και ανάρρωσαν να δώσουν το αίμα τους για να αφαιρεθεί το πλάσμα ώστε να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε όσους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το πλάσμα των πρώην ασθενών του Covid-19 περιέχει αντισώματα που μπορούν να μειώσουν το ιικό φορτίο στους σοβαρά ασθενείς προσφέροντάς τους κρίσιμη βοήθεια στη μάχη τους ενάντια στη μόλυνση. «Θα ήθελα να ζητήσω από εκείνους που θεραπεύθηκαν να δώσουν το πλάσμα τους. Κάνοντας το, θα ξαναδώσουν ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Γκουό Γιανχόνγκ, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένδεκα ασθενείς που νοσηλεύονται στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, έλαβαν μεταγγίσεις πλάσματος την περασμένη βδομάδα και ο ένας έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του, ένας άλλος μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης.

Η έκκληση ακολουθεί την προχθεσινή ανακοίνωση κρατικού φαρμακευτικού εργαστηρίου, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές αυτής της μεθόδου που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομείο της Ουχάν. Συγκεκριμένα, το China National Biotec Group ανακοίνωσε ότι στους ασθενείς στους οποίους μεταγγίστηκε πλάσμα βελτιώθηκε η κλινική εικόνα τους σε διάστημα 24 ωρών. «Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου. Οι αρχές διευκρίνισαν πως θα γίνουν τεστ στους δότες ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την ετήσια σύνοδο της ολομέλειάς του Κοινοβουλίου που επρόκειτο να αρχίσει στις 5 Μαρτίου, σε μια κίνηση που δεν δικαιολογήθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο εικάζεται ότι έχει άμεση σχέση με την επιδημία του Covid-19. Στην ετήσια σύνοδο της Ολομέλειάς του, που διαρκεί δέκα ημέρες και πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο τα τελευταία 35 χρόνια, το Κοινοβούλιο επικυρώνει συνήθως τις αποφάσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Η είδηση πάντως είναι άλλη: Η μόνιμη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα συνεδριάσει στις 24 Φεβρουαρίου και θα συζητήσει ένα νέο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων και κατανάλωσης του κρέατός τους «ώστε να προστατευθούν η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κινεζική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες εφόδους σε σπίτια, εστιατόρια και αυτοσχέδιες αγορές σε όλη τη χώρα και έχει συλλάβει περίπου 700 ανθρώπους για παραβίαση της προσωρινής απαγόρευσης του κυνηγιού, της πώλησης και της κατανάλωσης κρέατος άγριων ζώων. Το μέγεθος της επιχείρησης αυτής, στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατασχεθεί σχεδόν 40.000 ζώα -σκίουροι, νυφίτσες, αγριογούρουνα- υποδηλώνει ότι η επιθυμία των Κινέζων να τρώνε άγρια ζώα και να χρησιμοποιούν τα όργανά τους για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων δεν αναμένεται να εκλείψει εν μια νυκτί παρά την εμφάνιση του φονικού νέου κορωνοϊού. Οι επιστήμονες θεωρούν, αλλά ακόμη δεν έχουν αποδείξει, ότι ο κορωνοϊός πέρασε στον άνθρωπο από νυχτερίδες μέσω παγκολίνων, ενός μικρού μυρμηγκοφάγου θηλαστικού, τα λέπια του οποίου θεωρούνται πολύτιμα για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Κάποιοι από τους πρώτους ασθενείς που μολύνθηκαν είχαν εκτεθεί σε ιχθυαγορά της Ουχάν, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, φίδια και άλλα είδη άγριας ζωής. Η Κίνα έκλεισε προσωρινά τον Ιανουάριο όλες αυτές τις αγορές προειδοποιώντας ότι η κατανάλωση άγριων ζώων συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η επιδημία του Covid-19 μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εφέτος, πιθανόν ωστόσο να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επιδημία μπορεί να "κόψει" από 0,1% ως 0,2% μονάδες απ' την προβλεπόμενη για φέτος ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Κατά την ίδια, ο πλήρης αντίκτυπος της εξάπλωσης του Covid-19 στους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί η απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL