Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Γερμανία / Γερμανία: Αιματηρές επιθέσεις σε τζαμιά σχεδίαζαν νεοναζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Αιματηρές επιθέσεις σε τζαμιά σχεδίαζαν νεοναζί

"Τρομακτικές" επιθέσεις σε μουσουλμανικά τεμένη, ανάλογες με την περσινή σφαγή στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας, σχεδίαζαν οι Γερμανοί νεοναζί που συνελήφθησαν, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σε επιδρομές σε όλη τη χώρα, αποκάλυψε χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Έπειτα από την ανάκριση των 12 συλληφθέντων προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης σκόπευαν να επιτεθούν σε τζαμιά την ώρα που θα ήταν γεμάτα πιστούς. "Αυτό που ήρθε στο φως είναι τρομακτικό, να βλέπουμε μια οργάνωση να ριζοσπαστικοποιείται κατά τέτοιον τρόπο τόσο γρήγορα" σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μπγερν Γκρινεβέλντερ.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε, από την πλευρά του, ότι αποστολή του κράτους είναι "να διασφαλίζει την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας σ' αυτή τη χώρα χωρίς κίνδυνο ούτε απειλή, ανεξάρτητα από τη θρησκεία".

Την Παρασκευή, δώδεκα μέλη της μικρής ακροδεξιάς οργάνωσης που σχεδίαζε τις επιθέσεις συνελήφθησαν σε σειρά επιδρομών της αστυνομίας σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια σε σειρά δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, οι νεοναζί σκόπευαν να επαναλάβουν επί γερμανικού εδάφους τη σφαγή μουσουλμάνων στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Στις 15 Μαρτίου 2019, ο Αυστραλός ακροδεξιός Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε πάνοπλος σε δύο τζαμιά την ώρα της προσευχής και εκτέλεσε εν ψυχρώ 51 μουσουλμάνους.

Οι αποκαλύψεις αυτές δεν εμπόδισαν το αντιισλαμικό και ξενοφοβικό κίνημα Pegida να πραγματοποιήσει χθες την 200ή διαδήλωσή του από την ίδρυσή του, το 2014, στους δρόμους της γενέτειρας του, Δρέσδης. Στη διαδήλωση αυτή ανεμένετο μάλιστα να συμμετάσχει και ο Μπγερν Χέκε της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ένα στέλεχος του κόμματος που έχει προκαλέσει επανειλημμένα με τις ρατσιστικές απόψεις του.

Ο Αλεξάντερ Βολφ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της AfD, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η συμμετοχή του Χέκε αποτελεί ριψοκίνδυνη κίνηση ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην πόλη του Αμβούργου. "Όσο θεμιτό κι αν είναι, μια διαδήλωση ενέχει πάντα κινδύνους επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις ποιος συμμετέχει σ' αυτήν" δήλωσε.

Στη Δρέσδη έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιδράσεις για την εκδήλωση αυτή, με τοπικές οργανώσεις της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και το φιλελεύθερο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να καλούν σε αντιδιαδήλωση με το σύνθημα "Η δημοκρατία χρειάζεται στήριξη". Σ' αυτούς που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία περιλαμβάνονται ακόμη η Ένωση Εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σαξονία, η Καθολική Εκκλησία και η Προτεσταντική Εκκλησία του κρατιδίου.

Το κίνημα Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης) ιδρύθηκε στη Δρέσδη τον Οκτώβριο του 2014. Βασική του θέση είναι πως η Γερμανία "ισλαμοποιείται" όλο και περισσότερο από την παράτυπη μετανάστευση. Ζητεί τον δραστικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και κατηγορεί τις αρχές ότι δεν εφαρμόζουν τους υφιστάμενους νόμους.

Οι δεσμοί του με την Ακροδεξιά και τους νοσταλγούς του ναζισμού είναι παραπάνω από προφανείς. Το 2015, ο ιδρυτής του κινήματος υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του όταν κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο φωτογραφία στην οποία πόζαρε όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και έπειτα από ρατσιστικά σχόλιά του στο Facebook. Αργότερα πάντως επανήλθε στη θέση του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL