Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Φόροι Τόμπιν και Google για στήριξη συντάξεων

Εσοδα 2 δισ. για κοινωνική προστασία - Οι Αντικαπιταλιστές εγκαταλείπουν τα «κυβερνητικά» Podemos και Unidas Podemos

Ο φόρος στις αγοροπωλησίες μετοχών, ο αποκαλούμενος «Φόρος Τόμπιν», και ο φόρος στις συναλλαγές στην ψηφιακή οικονομία, ο αποκαλούμενος «Φόρος Google», θα ψηφιστούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα κατατεθούν στην ισπανική Βουλή με στόχο την είσπραξη εσόδων που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν οριακά τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ο δεξιός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Κασάδο κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ επέμενε στη σκληρή αντικυβερνητική γραμμή, όσο ο Σάντσεθ συνεργάζεται με τους αποσχιστές και τους κομμουνιστές. Την Κυριακή οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές του Podemos ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα «κυβερνητικά» Podemos και Unidos Podemos.

Η «ψηφιακή» φορολογία θα φθάνει στο 3% των εσόδων των μεγάλων κολοσσών - μηχανών του Διαδικτύου, των οποίων τα έσοδα ξεπερνούν στα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ έχουν καταγραφεί στην Ισπανία. Η κυβέρνηση υπολογίζει στην είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τον «Φόρο Τόμπιν» θα φθάνουν στα 850 εκατ. ευρώ. Η πρόταση νόμου προβλέπει φόρο 0,2% στις αγοροπωλησίες μετοχών ισπανικών εταιρειών που η χρηματιστηριακή τους αξία ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται η αντίστοιχη φορολόγηση στις μετοχές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στις αγορές δημοσίων και ιδιωτικών ομολόγων και παραγώγων. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα πρέπει να καταθέτουν ετησίως μια πλήρη δήλωση των συναλλαγών αυτών. Τα έσοδα από τον «Φόρο Τόμπιν» θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και την κοινωνική προστασία. Οι Σοσιαλιστές και το Unidos Podmeos είχαν προτείνει τους φόρους «Τόμπιν» και «Google» στον προηγούμενο προϋπολογισμό, που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν από τη Γερουσία, στην οποία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα είχε την απόλυτη πλειοψηφία.

Τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές εναντίον Podemos και Unidas Podemos

Οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές του Podemos αποφάσισαν την Κυριακή να αποχωρήσουν από το Podemos κρίνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συντονιστικού, της αντίστοιχης Πολιτικής Γραμματείας, του Podemos για τη διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Μαρτίου «επιβεβαίωσε την στρατηγική υποταγή (του Podemos) στην πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος». «Χωρίς προηγούμενη απόφαση και χωρίς να αναλυθεί η αιμορραγία που υπέφερε το Podemos σαν οργάνωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής αυτού του μοντέλου», εκτιμούν οι Αντικαπιταλιστές, οι οποίοι θα διοργανώσουν στις 28 Μαρτίου δική τους συνδιάσκεψη για να ανακοινώσουν επισήμως την αποχώρησή τους από το Podemos.

«Η είσοδος πέντε υπουργών του Unidas Podemos σε μια προοδευτικο-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που ηγεμονεύεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού αυτό το κόμμα ελέγχει τις βασικές πηγές της εξουσίας, απέχει από το να αποδυναμώσει το σημερινό πολιτικό καθεστώς, προϋποθέτοντας την ολοκλήρωση (του Podemos) σε αυτό θωρώντας ότι αποτελεί την μόνο δυνατό ορίζοντα», σημείωσαν οι Αντικαπιταλιστές, προειδοποιώντας ότι το Podemos «αποποιήθηκε την αντιπαράθεσή του με τις μεγάλες οικονομικές εξουσίες». Οι Αντικαπιταλιστές στοχεύουν στην οικοδόμηση «μιας νέας δύναμης, που θα αγωνίζεται για να αλλάξει το σύστημα από τις ρίζες του» και που «θα είναι ανταγωνιστική προς το καθεστώς».

Ο «νόμος - φίμωτρο» στη Χώρα των Βάσκων

Μπορεί η δεξιά κυβέρνηση του PNV στη Χώρα των Βάσκων και τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα να είναι εναντίον του «νόμου φίμωτρο» του Ραχόι, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την τοπική αστυνομία να περιορίζει τις ελευθερίες και να τρομοκρατεί με πρόστιμα και άλλες διώξεις τους πολίτες. Από το 2015 έως το 2018 πάνω από 17 χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο στόχαστρο της τοπικής αστυνομίας, με 3.137 να καταβάλλουν πρόστιμα και άλλες ποινές για «έλλειψη σεβασμού προς την αστυνομία» και περίπου 2.000 για «ανυπακοή» ή «αντίσταση». Τα πρόστιμα μόνο έφτασαν τα 1,32 εκατ. ευρώ. Σε όλη την Ισπανία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ για την παραβίαση των διατάξεων του «νόμου - φίμωτρο».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις