Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Οι τρεις βασικοί αντίπαλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τρεις βασικοί αντίπαλοι

Τζο Μπάιντεν: Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς καλλιεργούσαν εδώ και μήνες την εικόνα ότι ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα. Οι κάλπες έδειξαν κάτι εντελώς διαφορετικό, με τον Μπάιντεν να καταποντίζεται στις πρώτες δύο αναμετρήσεις καταλαμβάνοντας την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Η επόμενη αναμέτρηση στη Νότια Καρολίνα θα αποδείξει αν η υποψηφιότητά του έχει ελπίδες να ανακάμψει ή αν το κομματικό κατεστημένο που τον στηρίζει με τόση μανία θα πρέπει να αναζητήσει εσπευσμένα κάποια άλλη λύση για να ανακόψει την άνοδο του Σάντερς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν πάντως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ακόμη και οι μαύροι ψηφοφόροι, που για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο τον θεωρούν περισσότερο πειστικό από τους υπόλοιπους λευκούς υποψηφίους, φαίνονται να τον εγκαταλείπουν με ταχείς ρυθμούς.

Πιτ Μπούτετζετζ: Δήμαρχος μιας μικρής, άσημης πόλης της Ιντιάνα, με επίθετο που ακόμη και οι υποστηρικτές του δυσκολεύονται να προφέρουν. Κανείς δεν φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες ότι ο Μπούτετζετζ θα διεκδικούσε με αξιώσεις το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές. Το απροσδόκητα γρήγορο ξεφούσκωμα της υποψηφιότητας Μπάιντεν, όμως, τον ευνόησε σε μεγάλο βαθμό καθώς τόσο το κομματικό κατεστημένο των Δημοκρατικών όσο και οι "κεντρώοι" ψηφοφόροι αναζητούν ήδη σε αυτόν το αντίπαλο δέος απέναντι στον Σάντερς. Είναι άλλωστε μόλις 38 ετών, τη στιγμή που ο μέσος όρος ηλικίας των υπόλοιπων υποψηφίων κυμαίνεται στα 70 χρόνια. Και σ' ένα κόμμα που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από την πολιτική ορθότητα -και μέχρι σήμερα έχει λανσάρει την πρώτη υποψηφιότητα Αφροαμερικανού και γυναίκας- σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει το γεγονός ότι ο Μπούτετζετζ έχει αποκαλύψει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ελίζαμπεθ Γουόρεν: Είναι η δεύτερη υποψηφιότητα από την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών. Όσο μένει στην κούρσα κόβει ψήφους από τον Σάντερς. Μια πρόωρη αποχώρησή της -ενδεχομένως με σημαντικά ανταλλάγματα- θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην υποψηφιότητα του γερουσιαστή από το Βερμόντ. Μέχρι τώρα, πάντως, οι επιδόσεις της είναι μάλλον απογοητευτικές. Και αν ο Μπάιντεν μπορεί ακόμη να ελπίζει στην ανάκαμψη, οι ελπίδες της Γουόρεν μάλλον θάφτηκαν στην αναμέτρηση του Νιου Χάμσαιρ με τη σαφή επικράτηση του Σάντερς όχι μόνο στις προκριματικές εκλογές αλλά και στον "εμφύλιο" των προοδευτικών. Παρ' όλα αυτά, αν η αναμέτρηση του Σάντερς με το κομματικό κατεστημένο οξυνθεί τόσο ώστε να αποδυναμώσει και τις δύο πλευρές, η Γουόρεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ως η "ενωτική" υποψήφια. Αν βέβαια αντέξει μέχρι τότε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL