Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
O OHE καταγγέλλει τις "μπίζνες" στα κατεχόμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O OHE καταγγέλλει τις "μπίζνες" στα κατεχόμενα

Έπειτα από διαδοχικές αναβολές, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έδωσε χθες στη δημοσιότητα κατάλογο με 112 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Ανάμεσά τους φιγουράρουν γίγαντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας όπως οι Airbnb, Βooking.com, Trip Advisor και Expedia.

Στην έκθεσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει πως οι οικονομικές δραστηριότητες των εταιρειών που κατονομάζονται στον κατάλογο "εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα". Οι περισσότερες από τις 112 επιχειρήσεις είναι ισραηλινές, κυρίως τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρείες.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται όμως και εταιρείες παγκοσμίου φήμης, όπως οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής ενοικίασης διαμερισμάτων Airbnb και ΤripAdvisor, η τηλεπικοινωνιακή Motorola, η γαλλική κατασκευαστική Egis Rail και η βρετανική JC Bamford Excavators.

Σε πείσμα των αμερικανικών ενστάσεων, ο ΟΗΕ εξουσιοδότησε το 2016 το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του να δημιουργήσει μια "βάση δεδομένων" με τις εταιρείες που κρίνονται ότι συνδέονται ή υποστηρίζουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί παράνομοι από αναρίθμητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχειρεί να τους "νομιμοποιήσει" σήμερα με το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα.

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση για την κίνηση του ΟΗΕ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ έκανε λόγο για "επαίσχυντη παράδοση" στα κράτη και διεθνείς οργανισμούς που επιδιώκουν να "πληγώσουν" το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφεύγει να καταδικάσει το σχέδιο Τραμπ

H δημοσιοποίηση του καταλόγου των επιχειρήσεων ήταν ωστόσο η μοναδική διπλωματική νίκη που κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι Παλαιστίνιοι στα Ηνωμένα Έθνη καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού απέφυγε την Τρίτη να καταδικάσει σε ψήφισμά του το σχέδιο Τραμπ.

Η Τυνησία, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αραβικό Σύνδεσμο, υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος που επισήμαινε πως οι προτάσεις του Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν βασικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Το σχέδιο όμως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία έπειτα από τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Το μοναδικό κέρδος για τους Παλαιστινίους ήταν έτσι η ομιλία που εκφώνησε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ενώπιον του Συμβουλίου. Κρατώντας έναν χάρτη του σχεδίου Τραμπ που έδειχνε τον κατακερματισμό των παλαιστινιακών εδαφών, ο Αμπάς έκανε λόγο για μια προσπάθεια μετατροπής του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους σε "ελβετικό τυρί".

"Αν επιβάλετε μια τέτοια ειρήνη, δεν θα διαρκέσει, δεν μπορεί να διαρκέσει" τόνισε για το σχέδιο, που μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη μόνο του Ισραήλ. Την ώρα της ομιλίας του χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν για μια ακόμη φορά στη Ραμάλα και την Πόλη της Γάζας κατά της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στα παλαιστινιακά εδάφη δείχνει ότι το 94% των Παλαιστινίων απορρίπτουν το σχέδιο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL