Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Επιδημία κορωνοϊού: Λογοκρισία από τις αρχές και κοινωνική δυσαρέσκεια στη Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιδημία κορωνοϊού: Λογοκρισία από τις αρχές και κοινωνική δυσαρέσκεια στη Κίνα

Του Νίκοιυ Κυριακίδη

Πολιτική χροιά με σαφείς προεκτάσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας παίρνει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου Λι Γουενλιάνγκ ο οποίος είχε προσβληθεί από τον ιό.

Ο Λι εργαζόταν στο νοσοκομείο της Ουχάν, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την επικινδυνότητα του ιού με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αρχές και με κατηγορίες για «διασπορά φημών» και «διατάραξη δημόσιας τάξης».

Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε το Πεκίνο ότι φιμώνει όσους επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε εξ αρχής η επιδημία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση. «Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση της Κίνας στην εξάπλωση του κορωνοϊού τα οποία επιδείνωσαν την επιδημία» υποστήριξε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κένεθ Ροθ, επικρίνοντας κατά κύριο λόγο τη μαζική καραντίνα αλλά και τη «διαγραφή» των κρουσμάτων μόλυνσης από τις επίσημες αναφορές κατά τις πρώτες ημέρες της επιδημίας.

Στο μεταξύ, ο θάνατος του 34χρονου γιατρού Λι από συμπτώματα της μόλυνσης σε νοσοκομείο της Ουχάν, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα θλίψης στην Κίνα που βέβαια δεν άργησε να μετατραπεί σε κριτική απέναντι στις αρχές. Στα σχετικά σχόλια στα κινεζικά κοινωνικά μέσα κατηγορούνται οι αρχές ότι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα του ιού και ότι προσπάθησαν αρχικά να κρατήσουν μυστική την επιδημία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λι είχε στείλει ένα επείγον μήνυμα στους συναδέλφους του στο νοσοκομείο προειδοποιώντας τους να λαμβάνουν ειδικά μέτρα προφύλαξης καθώς εξέταζαν κρούσματα μόλυνσης από έναν νέο «μυστηριώδη» ιό που έμοιαζε μ’ εκείνον του SARS.

Την ίδια ημέρα που ο Λι έστειλε το μήνυμα στους συναδέλφους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες ότι ασθενείς εργαζόμενοι στην τοπική αγορά θαλασσινών διαγνώσθηκαν με «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας». «Οι οργανισμοί ή μεμονωμένα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες περί της θεραπείας στο κοινό χωρίς έγκριση», προειδοποιούσε η ίδια ειδοποίηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Ουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη με θέμα την μόλυνση από τον «μυστηριώδη» ιό και λίγο αργότερα ο Λι κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα. Αργότερα την ίδια ημέρα, οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν το ξέσπασμα της επιδημίας και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνομιλία Σι - Τραμπ

Ωστόσο, στις 3 Ιανουαρίου ο Λι κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του έγιναν συστάσεις επειδή «διέδιδε φήμες στο Διαδίκτυο» και «διατάραξε τη δημόσια τάξη». Αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση και υποσχέθηκε να μην διαπράξει άλλες «έκνομες ενέργειες». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για «διασπορά φημών».

Σημειώνεται πάντως ότι αργότερα οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη.

Στις 10 Ιανουαρίου, αφού φρόντιζε εν αγνοία του έναν φορέα του ιού, ο Λι άρχισε να βήχει, ανέβασε πυρετό και εισήχθη και ο ίδιος στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και προχτές άφησε την τελευταία του πνοή. «Είπαν ότι διέδιδε φήμες, δεν έχουν γίνει τώρα πραγματικότητα; Ο γιός μου ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος», δήλωσε συντετριμμένος ο πατέρας του.

Εκτός όμως από τις συνέπειες στο εσωτερικό, η εξάπλωση της επιδημίας έχει επιπτώσεις και στις διεθνείς σχέσεις της Κίνας, ειδικά με τις ΗΠΑ, που είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της, πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση Τραμπ έχει ουσιαστικά κλείσει τα αμερικανικά σύνορα σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα πλην των Αμερικανών πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η κινεζική διπλωματία κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «προκαλούν και σπέρνουν τον πανικό» αντιδρώντας με υπερβολικό και φοβικό τρόπο στην επιδημία του κορωνοϊού. Το Πεκίνο έχει επίσης εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εσπευσμένη απομάκρυνση του προσωπικού του αμερικανικού προξενείου από την Ουχάν και για την απαγόρευση εισόδου στο αμερικανικό έδαφος όλων των ταξιδιωτών ανεξαρτήτου εθνικότητας που προέρχονται από την Κίνα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι «απολύτως ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία και να «νικήσει» τον ιό. Η Κίνα έχει εξαπολύσει έναν «παλλαϊκό πόλεμο» και βρίσκεται σε εξέλιξη μια «εθνική κινητοποίηση» στο πλαίσιο της οποίας «εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου», τόνισε ο Κινέζος ηγέτης στον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Σι προέτρεψε την Ουάσιγκτον να αντιδράσει «ορθολογικά» στην επιδημία και πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επικοινωνούν, να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και τη συνεργασία τους για να περιοριστεί η επιδημία. Φαίνεται, πως τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο, το τηλεφώνημα του Σι είχε αποτέλεσμα, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι έχει «εμπιστοσύνη στην δύναμη και την αντοχή της Κίνας» και να συμφωνεί «στην συνέχιση της ευρείας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τα κρούσματα της επιδημίας σε όλο τον κόσμο έφθασαν στα 31.523 άτομα, οι νεκροί τους 638 και ο αριθμός των ασθενών που ανάρρωσαν τους 1.764.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL