Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΗΠΑ: Κατάσταση διχασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Κατάσταση διχασμού

Ο τρόπος διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και η ακραία πόλωση που έχει προκαλέσει δηλητηριάζει την πολιτική ζωή των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό ώστε ο σεβασμός προς τους θεσμούς και το πρωτόκολλο να πηγαίνει τις περισσότερες φορές περίπατο.

Τελευταίο παράδειγμα, η καθιερωμένη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, που σημαδεύτηκε φέτος τόσο από την άρνηση του Τραμπ να σφίξει το χέρι της πολιτικής του αντιπάλου Νάνσι Πελόζι όσο και από την αντίδραση της τελευταίας να σκίσει επιδεικτικά το αντίγραφο της προεδρικής ομιλίας.

Τραμπ και Πελόζι δεν είχαν βρεθεί σε τόσο κοντινή απόσταση έπειτα από τη συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία διακόπηκε πρόωρα δίχως κανείς να γνωρίζει τον λόγο ή το τι ακριβώς ειπώθηκε. Ηταν πάντως κάτι που κανείς από τους δυό τους δεν φάνηκε διατεθειμένος να συγχωρήσει.

Έτσι, στην επόμενη συνάντηση, την πρώτη βολή έριξε η Πελόζι αποφεύγοντας την καθιερωμένη φράση ότι αποτελεί "υψηλό προνόμιο και ξεχωριστή τιμή" να παρουσιάζει τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Κογκρέσο. "Μέλη του Κογκρέσου, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών" περιορίστηκε να τον προσφωνήσει.

Ήταν αναμενόμενο ότι εκείνος θα ανταπέδιδε την αβρότητα, κάτι που έκανε αγνοώντας το χέρι που του έτεινε η Πελόζι. Η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων φάνηκε αρχικά να αιφνιδιάζεται αλλά η ομιλία του Τραμπ διήρκεσε αρκετά και ήταν τόσο κενή περιεχομένου ώστε να της επιτρέψει να σχεδιάσει ανενόχλητη την εκδίκησή της.

Μετά από ολόκληρα 80 λεπτά και την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί αποθέωναν τον Τραμπ φωνάζοντας το σύνθημα "Τέσσερα ακόμη χρόνια", εκείνη σηκώθηκε και έσκισε το αντίγραφο της ομιλίας του υπό τα βλέμματα εκατομμυρίων τηλεθεατών. Η ίδια ισχυρίστηκε αργότερα ότι η αντίδρασή της ήταν μετρημένη. "Ηταν το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούσα να κάνω, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές", διευκρίνισε.

Η Κέιλι Μακινάνι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, έκρινε πάντως ότι ήταν μια συμπεριφορά "αποκρουστική, αυτάρεσκη και ελιτίστικη". Οι υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου είχαν πάντως κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η καλύτερη εκδίκηση απέναντι στους "μισητούς" Δημοκρατικούς θα ήταν η οριστική αθώωση του Τραμπ στη δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία σήμερα τα ξημερώματα, αποτέλεσμα που θεωρείτο δεδομένο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς.

Αμφίρροπη η αναμέτρηση στην Αϊόβα

Τους Δημοκρατικούς δεν βοήθησε βέβαια ούτε το πρωτοφανές φιάσκο στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα. Ο εκλογικός μηχανισμός κατέρρευσε λόγω τεχνικού προβλήματος και το τελικό αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται. Με βάση τα νεότερα αλλά ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, προηγείται το μεγάλο "αουτσάιντερ" της αναμέτρησης: Ο 38χρονος Πιτ Μπούτιτζετζ, τον οποίο μέχρι πρότινος γνώριζαν μόνο οι κάτοικοι του Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, της μικρής πόλης στην οποία είχε εκλεγεί δήμαρχος.

Με το 71% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο κεντρώος Μπούτιτζετζ, που προωθεί την εικόνα του "νέου και άφθαρτου" απέναντι στους κατά πολύ γηραιότερους συνδιεκδικητές του χρίσματος, εξασφαλίζει το 26,8% των εκλεκτόρων. Ακολουθεί το φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο "δημοκρατικός σοσιαλιστής" -όπως αυτοπροσδιορίζεται- γερουσιαστής από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.

Σειρά έχουν η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ένα ακόμη σημαντικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών (18,4%), και ο μέχρι πρότινος... επικρατέστερος υποψήφιος, ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα Τζο Μπάιντεν, που, παρά την εκτεταμένη προβολή του από τον κομματικό μηχανισμό και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, περιορίστηκε σε ένα πενιχρό 15,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL