Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ζανίνε Ανιές: Αποπέμπω την κυβέρνηση για να διεκδικήσω την... Προεδρία στις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζανίνε Ανιές: Αποπέμπω την κυβέρνηση για να διεκδικήσω την... Προεδρία στις κάλπες

Η αυτοανακηρυγμένη Πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίνε Ανιές ζήτησε την παραίτηση όλων των υπουργών της μετά τη δημόσια αντίδραση και παραίτηση της υπουργού Επικοινωνιών Λιθαράγκα στην απόφασή της Ανιές να διεκδικήσει στις προσεχείς εκλογές την Προεδρία της χώρας. Η απόφαση της Ανιές έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες αντιθέσεις μέσα στο στρατόπεδο της Δεξιάς και των πραξικοπηματιών, που φαίνεται ότι οδηγούνται σε έναν εμφύλιο σπαραγμό για το ποιος θα... κυβερνήσει. Η Ανιές γνωρίζει πολύ καλά ότι ορισμένοι υπουργοί της θα στηρίξουν ανοικτά την υποψηφιότητα άλλων δεξιών υποψηφίων προέδρων ή θα είναι οι ίδιοι υποψήφιοι για την εκλογή τους στο Κοινοβούλιο σε ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια.

«Η αυτοανακηρυγμένη Πρόεδρος Ανιές είπε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκανε ένα πραξικόπημα στη Βολιβία και ότι θα διεύθυνε μια ‘μεταβατική κυβέρνηση’. Χωρίς αμφιβολία η υποψηφιότητά της στις εκλογές αποδεικνύει ότι η μοναδική επιθυμία της είναι να καταλάβει την εξουσία για να βγάλει στη λοταρία τους στρατηγικούς πόρους της χώρας» κατήγγειλε από τα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος Έβο Μοράλες.

Η Ανιές δήλωσε ότι σκοπεύει το ταχύτερο δυνατόν να διορίσει 20 νέους υπουργούς και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την κυβέρνηση υπέρ της υποψηφιότητάς της στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου.

Η διεκδίκηση της Προεδρίας από την Ανίες ενίσχυσε τους φόβους ότι οι πραξικοπηματίες στοχεύουν να προδικάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, αδιαφορώντας για τις προηγούμενες εξαγγελίες τους ότι η κυβέρνηση της Ανιές θα διοργάνωνε απλά και μόνο ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές, σε αντιπαράθεση με τον «διεφθαρμένο», «τρομοκράτη» και «στασιαστή» Μοράλες.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα λήξει στις 3 Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου η Ανιές πιέζεται από τον χρόνο για να εμφανίσει δημοσίως τα πιο αποτρόπαια αυταρχικά χαρακτηριστικά της Ακροδεξιάς που εκφράζει.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση του Pagina Siete το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) έρχεται πρώτο με 26%, ο δεξιός Μέσα και ο ακροδεξιός τραμπούκος Καμάτσο έχουν από 17%, ενώ η «προσωρινή Πρόεδρος» Ανιές περιορίζεται στο 12%. Όταν πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση, δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη το όνομα του υποψηφίου Προέδρου του MAS, ενώ συμπεριλάμβανε την υπόθεση της υποψηφιότητας της Ανιές. Ο ακροδεξιός πάστορας Τσι Χιουν Τσουνγκ παίρνει 6% και ο δεξιός πρώην Πρόεδρος Κουιρόγκα 3%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL