Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Έλι Σλάιν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια» και πρώην ευρωβουλευτής στη Σοσιαλιστική Ομάδα: / Έλι Σλάιν: Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να κερδίσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό του Σαλβίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλι Σλάιν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια» και πρώην ευρωβουλευτής στη Σοσιαλιστική Ομάδα: / Έλι Σλάιν: Μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να κερδίσουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό του Σαλβίνι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να κερδίσουμε τον Σαλβίνι στην Εμίλια Ρομάνια και να διεκδικήσουμε μια Συμφωνία για την Εργασία και το Κλίμα. Χρειαζόμαστε ρήξεις και θάρρος για να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό στην Εμίλια Ρομάνια, την Ιταλία και την Ευρώπη», τόνισε στην «Αυγή» η Έλι Σλάιν, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια» και πρώην ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Ευχαριστούμε τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξή του στον Στέφανο Μπονατσίνι», συμπλήρωσε η Σλάιν, η οποία συμμετέχει στον δημοκρατικό και προοδευτικό συνασπισμό που αντιμετωπίζει την Ακροδεξιά του Σαλβίνι. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο προοδευτικός υποψήφιος είχε μια μικρή διαφορά του 2% με 3% έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου, μέσα στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους.

* Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Εμίλια Ρομάνια, λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας;

Δίνουμε μια μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο, γιατί με αυτό το απαίσιο πλειοψηφικό σύστημα θα κερδίσει την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου όποιος πάρει έστω και μια ψήφο παραπάνω. Γι’ αυτό έχουμε ως πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας το θάρρος και το κουράγιο.

* Είδαμε τον Σαλβίνι να χτυπά το θυροτηλέφωνο μιας οικογένειας μεταναστών από την Τυνησία και να ρωτά εάν διακινούν ναρκωτικά, να πηγαίνει έξω από ένα κατάστημα και να καταγγέλλει ότι διακινούν ναρκωτικά, να απειλεί καθημερινά θεούς και δαίμονες...

Ο Σαλβίνι φαίνεται ότι ξέμεινε από ιδέες. Προχωρά σε ανεύθυνες λαϊκίστικες ενέργειες, που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις. Θα κλείσουμε την προεκλογική μας εκστρατεία σε λίγα λεπτά στο Πιλάστρο, τη συνοικία της Μπολόνια που προκάλεσε σχεδόν διπλωματικό επεισόδιο με την Τυνησία, γιατί είχαμε τη δικαιολογημένη αντίδραση του Κοινοβουλίου της εναντίον της ρατσιστικής πρόκλησης του Σαλβίνι. Θα εκφράσουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στη συνοικία και θα καταγγείλουμε τη στοχοποίηση ανθρώπων. Η πράξη του Σαλβίνι θα έχει νομικές συνέπειες, γιατί σε μια χώρα δικαίου δεν μπορείς να κουβαλάς τις κάμερες στο θυροτηλέφωνο κανενός και να δηλώνεις ότι διακινεί ναρκωτικά. Δεν μπορεί να τριγυρνά για να βρίζει και να δυσφημεί τον κόσμο χωρίς κανένα στοιχείο και να υποστηρίζει ότι του το είπανε οι... μαμάδες. Ο Σαλβίνι πάσχει από ένα ντελίριο παντοδυναμίας και θέλει να υποκαταστήσει τις αρμόδιες αρχές για κάθε πράγμα. Αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν έχει καμία ιδέα και καμία απάντηση στα προβλήματα του κόσμου στην Εμίλια Ρομάνια και προσπαθεί να συγκεντρώσει επάνω του την προσοχή με απαράδεκτες ενέργειες, από τις οποίες προκύπτουν και ποινικές ευθύνες.

* Η Εμίλια Ρομάνια ήταν η καρδιά της «κόκκινης» Ιταλίας. Το 2014 το Δημοκρατικό Κόμμα από μόνο του είχε το 52%, χωρίς να υπολογίσουμε και τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Γιατί μέσα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα κινδυνεύει από το Σαλβίνι και ό,τι αυτός κουβαλάει;

Η Εμίλια Ρομάνια βρίσκεται στη δίνη μιας τεράστιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, που αφορά την Ιταλία και την Ευρώπη, ενώ αποτελεί μια περιφέρεια όπου αυξάνονται διαρκώς και περισσότερο οι ανισότητες και η ανασφάλεια. Η ανεργία υποχώρησε την τελευταία πενταετία στο 5%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Εάν όμως πάμε να εξετάσουμε αυτά τα στοιχεία, θα δούμε ότι πρόκειται για πρόσκαιρες εργασίες, με χαμηλότερους μισθούς και χωρίς τις παλιές εγγυήσεις. Η Λέγκα εκμεταλλεύεται τις κοινωνικές ανησυχίες και τη δυσφορία του κόσμου χωρίς να προσφέρει καμία εναλλακτική λύση. Το θέμα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες των δυσκολιών και της δυσφορίας του κόσμου και να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις για την κοινωνία μας.

Προτείνουμε μια νέα Συμφωνία για την Εργασία με τη συνεργασία των συνδικάτων και όλους τους παραγωγικούς τομείς, για να σταματήσει το πρεκαριάτο, η εκμίσθωση εργαζομένων και η πτώση των μισθών. Χρειαζόμαστε επίσης μια Συμφωνία για το Κλίμα, σαν αυτή στην οποία δεσμεύσαμε τον Στέφανο Μπονατσίνι, γιατί η περιφέρειά μας αντιμετωπίζει μεγάλα υδρο-γεωλογικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό φτιάξαμε ένα κόκκινο και πράσινο ψηφοδέλτιο για να στηρίξουμε την επανεκλογή του Μπονατσίνι και να κλείσουμε την πόρτα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά του Σαλβίνι. Αγωνιζόμαστε εναντίον των ανισοτήτων, για την αξιοπρεπή εργασία και την οικολογική μεταρρύθμιση της κοινωνίας μας.

Ο κατακερματισμός της Αριστεράς και των Πρασίνων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό δεν έθεσα υποψηφιότητα στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στην Εμίλια Ρομάνια προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική πρόταση, που να συνδέει την Αριστερά με τους Πράσινους, τους αριστερούς με τους οικολόγους, αυτούς που ανησυχούν για τα κοινωνικά προβλήματα με αυτούς που ανησυχούν για το περιβάλλον. Δεν θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε και στις ευρωεκλογές, αλλά ορισμένες πολιτικές δυνάμεις έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, οι Πράσινοι.

Είμαστε το μόνο αριστερό και οικολογικό ψηφοδέλτιο στον συνασπισμό του Μπονατσίνι, παρ’ όλο που πολύς κόσμος της Αριστεράς και της οικολογίας θα τον στηρίξει από έξω, γιατί δεν θέλουν να κερδίσει η Λέγκα και θεωρούν ότι ψηφίζοντας τον Μπονατσίνι ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια» μπορεί να αποτελεί μια απάντηση για όλους αυτούς τους πολίτες κα ακτιβιστές. Αποτελούμε μια πολιτική καινοτομία και χωρίς πολλά χρήματα καταφέραμε να κάνουμε 250 συγκεντρώσεις σε όλη την περιφέρεια. Προσωπικά γύρισα όλη την περιφέρεια τρεις φορές. Δεν θέλουμε μόνο να σώσουμε την Εμίλια Ρομάνια από τον Σαλβίνι. Θέλουμε και μια ουσιαστική ρήξη με τις πολιτικές που ακολούθησε το Δημοκρατικό Κόμμα μέχρι σήμερα. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε την Εμίλια Ρομάνια στην περιφέρεια απ’ όπου θα ξεκινήσει η Πράσινη Συμφωνία στην Ιταλία και την Ευρώπη.

* Βλέπετε τη δυνατότητα μιας διαφοροποίησης της ψήφου του Κινήματος Πέντε Αστέρων, να ψηφίσουν, για παράδειγμα, Μπονατσίνι για πρόεδρο της περιφέρειας και το Κ5Α ως κόμμα για το περιφερειακό συμβούλιο, αντί του υποψηφίου τους;

Θα ήταν πολύ θετικό. Υπολογίζουμε στα άτομα που θα κάνουν μια έξυπνη κίνηση και θα επιλέξουν ως πρόεδρο της περιφέρειας τον Μπονατσίνι, ψηφίζοντας ένα κόμμα που δεν συμμετέχει στον συνασπισμό του. Αυτό ισχύει τόσο για τους ψηφοφόρους του Κ5Α όσο και γι’ αυτούς των άλλων ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όλοι μας έχουμε επίγνωση ότι κερδίζει ο υποψήφιος πρόεδρος που θα έρθει πρώτος σε ψήφους και θα βαρύνει στη συνείδηση πολλών ανθρώπων να δουν μια δεξιά και ακροδεξιά πρόεδρο στην Εμίλια Ρομάνια. Σέβομαι την επιλογή του κάθε αριστερού να κατέβει όπως θέλει στις εκλογές. Εγώ επέλεξα να πιέσω για να διασφαλίσω μια πιο αριστερή πολιτική στη νέα περιφερειακή αρχή. Μια νίκη της Λέγκας θα την πληρώσουμε όλοι, ανεξάρτητα από την κριτική μας στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον Σαλβίνι, η κεντρική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δείξει μεγαλύτερο θάρρος, γιατί της έλλειψε το κουράγιο να κάνει μια ρήξη με την πολιτική του. Γι’ αυτό ονομάσαμε το ψηφοδέλτιό μας «Η Γενναία Εμίλια Ρομάνια». Χρειαζόμαστε θάρρος και γενναιότητα για να κερδίσουμε τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον φασισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL