Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ / Η ώρα του Μπέρνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ / Η ώρα του Μπέρνι

 Μετακινήσεις όχι μεταξύ «όμορων» κομμάτων της Δεξιάς ή της Αριστεράς αλλά μεταπηδήσεις, στην κυριολεξία, από και προς αντίθετους πολιτικο-ιδεολογικούς χώρους.

Πολλές φορές το μοτίβο αυτής της διαφοροποίησης ήταν σύνθετο και απρόβλεπτο. Έτσι, ψήφοι «πέταξαν» από νεόκοπους εθνολαϊκιστικούς σχηματισμούς και «προσγειώθηκαν» σε καθιερωμένα κόμματα της κεντρικής σκηνής, έφυγαν από αντιευρωπαϊκές και πήγαν σε φιλοευρωπαϊκές υποψηφιότητες, από ξενοφοβικά ή νεοφιλελεύθερα κομματίδια σε προοδευτικά και φιλολαϊκά πολιτικά προγράμματα κ.ο.κ.

Κατά τους εκλογολόγους, που έδειχναν ως σημείο αναφοράς την Αμερική, αυτή η μορφή ακραίας μεταβλητότητας είναι όχι μόνον ένα νέο φαινόμενο στην Ευρώπη, αλλά και πρωτοφανές με βάση τη μέχρι πρότινος κυρίαρχη αντίληψη για απολύτως διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των «συστατικών μερών» του πολιτικού φάσματος. Αν δεχθούμε ότι η θεωρία τους είναι σωστή, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ως πρώτοι διδάξαντες οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο «ευέλικτοι» στις πολιτικές και εκλογικές επιλογές τους.

Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό γενικότερα, ή ειδικότερα για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές; Θα μπορούσε, δηλαδή, όλο αυτό το οργισμένο προλεταριάτο των μεσοδυτικών πολιτειών, που έμεινε αποκλεισμένο από την «κοσμογονία» της παγκοσμιοποίησης και στο τέλος πλήρωσε και τα σπασμένα της, να εγκαταλείψει τον «μεσσία» του, τον Τραμπ, και να στραφεί σ’ έναν ταπεινό «απόστολο» εναποθέτοντας την ελπίδα του στα χέρια του Μπέρνι;

Είναι σίγουρα ένα ακραίο σενάριο, αλλά όχι απίθανο. Και πάλι οι δημοσκοπήσεις είναι εδώ για να αποτυπώσουν μερικές πολύ συγκεκριμένες τάσεις. Με την διαφορά στους αριθμούς μεγάλη, είναι αστείο να μιλά κανείς για «στατιστικό λάθος»...

Στο βάθρο της νίκης

Σύμφωνα με μια τελευταία μέτρηση που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, σε μια υποτιθέμενη εκλογική αναμέτρηση όπου ο Τραμπ αντιμετωπίζει κάθε φορά έναν από τους υποψήφιους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ανεξάρτητος προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ κερδίζει τον μεγιστάνα ένοικο του Λευκού Οίκους με το υψηλότερο ποσοστό και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά απ’ όλους τους άλλους!

Τη δημοσκόπηση έκανε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων η εταιρεία SurveyUSA σε πανεθνικό δείγμα 4.069 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Οι εκλογείς ρωτήθηκαν πώς θα ψήφιζαν σήμερα αν οι αντίπαλοι ήταν, κατά ζεύγη, ο Τραμπ και ένας από τους υποψηφίους του χρίσματος των Δημοκρατικών. Ο Μπέρνι Σάντερς ήρθε πρώτος καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαφορά από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

Συγκεκριμένα, σε μια αναμέτρηση Τραμπ - Σάντερς, το 52% των ερωτηθέντων ψήφισε Σάντερς και το 43% Τραμπ, δίνοντας μια διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων στον γερουσιαστή του Βερμόντ. Ακολουθούν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 50% έναντι πάλι 43% του Τραμπ -επτά μονάδες διαφορά-, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, επίσης με διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων, κερδίζει τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο με 49% έναντι 42%.

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Ουόρεν κερδίζει τον Τραμπ με διαφορά τριών μονάδων, 48% - 45%, ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα Πιτ Μπούτιτζιτζ προηγείται με 47% έναντι 44% του Τραμπ, ενώ και ο επιχειρηματίας από τον χώρο της τεχνολογίας Άντριου Γιανγκ επικρατεί επίσης με διαφορά δύο μονάδων 46% - 44%.

Ο έτερος δισεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα, ο διαχειριστής hedge fund Τομ Στέγιερ, ισοψηφεί με τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο με ποσοστό 44%, ενώ από τον Τραμπ χάνουν η γερουσιαστής της Μινεσότα Άμι Κλόμπουσαρ με δύο μονάδες διαφορά, 43% έναντι 45%, και με πέντε, 39% έναντι 44%, η βουλευτής της Χαβάης Τούλσι Γκάμπαρντ.

Η δημοσκόπηση έγινε το διάστημα 14-16 Ιανουαρίου αμέσως μετά το ντιμπέιτ των Δημοκρατικών στην Αϊόβα και εν αναμονή της έναρξης της δίκης Τραμπ στη Γερουσία. Το όριο του στατιστικού λάθους κυμαίνεται στο 1,7%.

Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, οι συνεντεύξεις με τους ερωτηθέντες ολοκληρώθηκαν πριν οι “New York Times” εκφράσουν την υποστήριξή τους στις Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Άμι Κλόμπουσαρ και πριν διαρρεύσουν οι πληροφορίες ότι ο Τραμπ σε σύσκεψη στο Πεντάγωνο τον Ιούλιο του 2017 έχει αποκαλέσει τους επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων «χαμένους» και «ένα μάτσο πρεζάκηδες».

Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο και καθώς η συγκεκριμένη αποκάλυψη θα μπορούσε να είχε «περιορίσει» κι άλλο προς τα κάτω τα συνολικά ποσοστά του Τραμπ, η SurveyUSAσημειώνει ότι στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος κατέγραψε άνευ προηγουμένου ιστορικά υψηλά ποσοστά έναντι των δυνητικών Δημοκρατικών αντιπάλων του μεταξύ των ερωτηθέντων στρατιωτικών.

Πάντως, σύμφωνα με τον οργανισμό RealClearPolitics, με βάση τον μέσο όρο των πανεθνικών δημοσκοπήσεων, ο Μπάιντεν είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών με ποσοστό 27,7% ακολουθούμενος από τον Μπέρνι Σάντερς με 21,7%, την Ουόρεν με 14,8%, τον Μπούτιτζιτζ με 7,8% και τελευταίο τον Μπλούμπεργκ με 7%. Σε κάθε περίπτωση, τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL