Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, στα 950 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, στα 950 ευρώ

Η υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, στα 950 ευρώ από τα 900 ευρώ, συμφώνησαν ο πρόεδρος του συλλόγου βιομηχάνων CEOE, ο πρόεδρος του συλλόγου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων CEPYME και οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, μετά από την άμεση πρωτοβουλία της νέας υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ να συγκαλέσει το τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Στις 4 Φεβρουαρίου με την έναρξη των συνεδριάσεων της νέας Βουλής αναμένεται ότι θα ψηφιστεί το πρώτο πακέτο κοινωνικών μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε προχωρήσει σε άνοδο του κατώτατου μισθού κατά 22,3%, στα 900 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2018, από τα 735,90 ευρώ, ενώ στόχος της νέας κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.200 ευρώ έως το τέλος της θητείας της. Μέσα σε δύο χρόνια οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ισπανίας αύξησαν τον κατώτατο μισθό κατά 27,8% ή κατά 214,1 ευρώ τον μήνα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου βιομηχάνων CEOE Γκαραμέντι υπογράμμισε ότι θα προτιμούσε μικρότερη άνοδο του κατώτατου μισθού, ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κουέβρα υπογράμμισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «δεν είναι καλή» και ότι «είναι το μικρότερο κακό από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ» που επεδίωκαν τα συνδικάτα και η κυβέρνηση.

Από πηγές του γραφείου του Ισπανού πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα πραγματοποιήθηκαν από τον β' αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας και την υπουργό Εργασίας Ντίαθ, με τη σύμφωνη γνώμη του Πέδρο Σάντσεθ. Οι διαπραγματεύσεις μάλιστα είχαν αρχίσει τον Δεκέμβριο, πριν από τον επίσημο σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο μόνος όρος που είχε θέσει ο Σάντσεθ στον Ιγκλέσιας ήταν να δεσμευτεί το Unidas Podemos ότι η Γιολάντα Ντίαθ θα αναλάμβανε το υπουργείο Εργασίας και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γινόταν διαμέσου του κοινωνικού διαλόγου και όχι διαμέσου διατάγματος, όπως έγινε τον Δεκέμβριο του 2018.

«Είναι και σημαντική συμφωνία για τον κόσμο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, για όλους αυτούς που υποφέρουν ακόμη από την κρίση. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος στη χώρα μας με συλλογικές συμβάσεις που να είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ», τόνισε ο γραμματέας του μεγαλύτερου ισπανικού συνδικάτου CC.OO. Ουνάι Σόρντο, φιλοδοξώντας «στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων με τον κατώτατο μισθό στα 14.000 ευρώ τον χρόνο».

Ο Ιγκλέσιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη αρνήθηκε ότι η Αριστερά πίεσε τον Σάντσεθ να μην συναντηθεί με τον αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό. «Δεν είναι αλήθεια. Μπορούμε να σεβαστούμε μόνο την απόφαση του Γκουαϊδό να επισκεφθεί την Ισπανία ή όχι. Εάν έρθει, θα τον υποδεχθεί η υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση αποφάσισε ποιος θα τον δεχθεί και αυτή θα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Εξωτερικών. Δεν χρειάζεται να είναι ο πρωθυπουργός», τόνισε ο Ιγκλέσιας χαρακτηρίζοντας τον Γκουαϊδό «έναν σημαντικό πολιτικό ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα», για να συμπληρώσει ότι «η ίδια η αντιπολίτευση του αφαίρεσε το αξίωμα του προέδρου της Βουλής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL