Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο «τυχαίος» θάνατος ενός ντελιβερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη / Ο «τυχαίος» θάνατος ενός ντελιβερά

Πέντε παιδιά στο σπίτι δεν είναι μόνον στιγμές με παιχνίδι, γέλια και φασαρία, είναι και υποχρεώσεις. Δυο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά το Παρίσι ζούσε ακόμα στην παραζάλη της γιορτινής ατμόσφαιρας. Χαλαρή διάθεση, η κίνηση στους δρόμους μικρή και οι παραγγελίες έτρεχαν, ημέρα Παρασκευή.

Στη διασταύρωση της λεωφόρου Σαφρέν με την οδό Μπρανλί, κοντά στον πύργο του Άιφελ, ανάμεσα στο ξέγνοιαστο πλήθος που περιφερόταν στους στολισμένους δρόμους και τους Ασιάτες τουρίστες που έβγαζαν ασταμάτητα σέλφι, οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο. Είπαν ότι μιλούσε στο κινητό ενώ ήταν πάνω στο μηχανάκι, πηγαίνοντας να παραδώσει κάποια παραγγελία. Άλλοι είπαν ότι το κινητό του χτύπησε εκείνη τη στιγμή, ίσως για κάποια παραγγελία, κι έβαλε το χέρι στην τσέπη για να το πιάσει.

Μιλούσε πράγματι ενώ οδηγούσε; Ήταν άραγε ο μοναδικός; Τον «πρόλαβαν» πριν κάνει την παράβαση; Έτυχε απλώς να περνάει από εκεί; Τι σημασία έχει; Έτσι κι αλλιώς ήταν «ύποπτος». Χαμηλού κοινωνικού προφίλ εικόνα και μέσο μεταφοράς. Ύποπτος κι «εύκολος στόχος».

Από εκείνη τη μοιραία στιγμή ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για τον 42χρονο ντελιβερά του Παρισιού Σεντρίκ Σουβιά, πατέρα πέντε παιδιών. Άλλον έναν απ’ τις στρατιές των μεταβιομηχανικών προλετάριων που τρέφουν με τη φθηνή, ελαστική δουλειά τους τη διογκούμενη βιομηχανία των υπηρεσιών, στο πιο κεντρικό σημείο του Παρισιού, στην πιο χαλαρή ημέρα του χρόνου...

Λόγο με τον λόγο, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Προσπάθησε, είπαν, να τραβήξει με το κινητό του τη σκηνή του ελέγχου. Οι αστυνομικοί τον έριξαν κάτω μ’ ένα βίαιο κεφαλοκλείδωμα. Του γύρισαν τα χέρια στην πλάτη πιέζοντας με το βάρος τους την κοιλιά και το κεφάλι του στο έδαφος. Φορούσε ακόμη το κράνος του.

Ήταν τρεις αυτοί που ’χαν πέσει πάνω του. Τον πίεζαν επί τρία λεπτά. Κάποιος περαστικός τράβηξε τη σκηνή με το κινητό του, την ανέβασε στα social media. Ο Σεντρίκ φαίνεται να σφαδάζει καθώς δέχεται την κτηνώδη δύναμη των εξοργισμένων αστυνομικών στο ακινητοποιημένο σώμα του. Τα πόδια του παλινδρομούν σ’ ένα ακατάσχετο τρέμουλο. Ο άνθρωπος ψυχορραγούσε ήδη.


Σεντρίκ Σουβιά, 42 ετών, διανομέας πατέρας πέντε παιδιών. Άλλο ένα θύμα της αστυνομικής βίας στην Γαλλία

Είπαν ότι...

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, τον έβαλαν στην εντατική. Το πρόσωπό του ήταν μελανιασμένο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, πέθανε 48 ώρες αργότερα. Η νεκροψία έδειξε ως αιτία θανάτου ασφυξία και κάταγμα του χόνδρινου σκελετού του λάρυγγα.

«Ήταν αγενής και επιθετικός» ισχυρίστηκαν αστυνομικές πηγές. «Επέδειξε προκλητική συμπεριφορά και ως εκ τούτου έπρεπε να συλληφθεί» έγραφε η αστυνομική αναφορά που αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Είχε καρδιακά προβλήματα», μετέδωσαν τα ΜΜΕ. «Όταν είσαι καρδιακός, δεν διαπληκτίζεσαι με τους αστυνομικούς» έγραψαν κάποιοι στα social media.

Μόνον που ο Σεντρίκ θα ζούσε, ήταν-δεν ήταν «αγενής και επιθετικός», ήταν -δεν ήταν καρδιακός, αν δεν έπεφτε θύμα αστυνομικής βίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μέθοδος ακινητοποίησης επικρίνεται για τη βιαιότητα και την επικινδυνότητά της. Με τον ίδιο τρόπο είχε χάσει τη ζωή του ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ όταν είχε συλληφθεί στις 24 Ιουλίου 2016 από χωροφύλακες στο Περσάν της βόρειας Γαλλίας. Τα τελευταία του λόγια ήταν «δεν μπορώ να αναπνεύσω»...

Την περασμένη Κυριακή έγινε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο του Λεβαλουά - Περέ, όπου ζει η οικογένεια, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί νέοι, έδωσαν το “παρόν” απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Σεντρίκ. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, η οργή βουβή. Αν τα ΜΜΕ αναμασούσαν διαρκώς τα περί «αστυνομικού λάθους», οι διαδηλωτές μιλούσαν ανοιχτά για συστημική βία, όλο και συχνότερα επαναλαμβανόμενη.

Τραγικές φιγούρες η γυναίκα του, η 45χρονη Σοφία, και η 13χρονη κόρη τους Μαΐσα, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. «Είναι μια τραγωδία. Η κόρη μου με ρωτάει αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την αστυνομία, δεν ξέρω πια τι να της απαντήσω» είπε η Σοφία. Στα σελίδες #CédricChouviat και #JusticePourCedric στο Twitter συνεχίζουν να ανεβαίνουν μηνύματα συμπάθειας, οργής, συμπαράστασης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ελληνικά.

Ανάμεσά τους και του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που υπενθυμίζει ότι η Ανυπότακτη Γαλλία έχει καταθέσει πρόταση νόμου στην Εθνοσυνέλευση για την απαγόρευση της χρήσης φονικών τεχνικών ακινητοποίησης από τους αστυνομικούς.

«Με την υποστήριξη των ανωτέρων τους»

Μετά την πίεση, εισαγγελείς στο Παρίσι διέταξαν προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία κατά των αστυνομικών. Το περιστατικό διερευνάται επίσης από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας. Παράλληλα ο Συνήγορος του Πολίτη Ζακ Τουμπόν άρχισε τη δική του έρευνα. Ο δικηγόρος της οικογένειας Σουβιά Ουίλιαμ Μπουρντόν έκανε λόγο για «κουλτούρα ατιμωρησίας και αποποίησης ευθυνών που ενθαρρύνει τη βίαιη συμπεριφορά στις τάξεις της αστυνομίας».

Απ’ την πλευρά τους δικηγόροι των κατηγορουμένων προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Είπαν ότι το περιστατικό είναι μια «τραγωδία» για την οικογένεια του θύματος, αλλά και για τους ίδιους τους αστυνομικούς, που ωστόσο έχουν την «απόλυτη και πλήρη υποστήριξη των ανωτέρων τους»...

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δέχθηκε την περασμένη Τρίτη στο γραφείο του την οικογένεια του αδικοχαμένου Σεντρίκ μαζί με τους δικηγόρους της. Υποσχέθηκε έρευνα με «πλήρη διαφάνεια» και «εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων» αν αποδειχθεί ότι έγιναν «λάθη» από πλευράς αστυνομίας. Αναφέρθηκε και στο θέμα των βίαιων τεχνικών ακινητοποίησης λέγοντας πως «αν επιβεβαιωθεί ότι κάποια από αυτές μπορεί να προκαλέσει θάνατο, θα μελετήσουμε το ζήτημα της αναστολής της».

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη τεχνική που εφαρμόστηκε κατά του Σεντρίκ, ασκώντας πίεση με το βάρος του σώματος στον κορμό ενός ατόμου που έχει ριχτεί μπρούμυτα στο έδαφος, έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες λόγω της δυνάμει φονικής επικινδυνότητάς της, ωστόσο στη Γαλλία συνεχίζει να εφαρμόζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL