Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Διαπραγματεύσεις με το Ιράν ζητάει τώρα η Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγματεύσεις με το Ιράν ζητάει τώρα η Ουάσιγκτον

Οι διπλωματικές "γέφυρες" έπειτα από την πιο ωμή επίδειξη επιθετικότητας αποτελούν βασικό μοτίβο της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, όπου οι απειλές για "φωτιά και οργή" έδωσαν τη θέση τους στη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε χθες διατεθειμένη "να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις" με το Ιράν.

Μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και λίγες ώρες μετά τα ιρανικά αντίποινα που εκδηλώθηκαν με ομοβροντία πυραύλων σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, η Κέλι Κραφτ, Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε με επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η χώρα της είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί "με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω διακινδύνευση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ή μια κλιμάκωση από το ιρανικό καθεστώς".

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η δολοφονία Σουλεϊμανί δικαιολογείται από το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτεί από τα κράτη "να αναφέρουν άμεσα" στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα τα μέτρα που λαμβάνουν ασκώντας το δικαίωμα αυτοάμυνάς τους, υπονοώντας έτσι ότι η φονική επίθεση με drone κατά του Ιρανού αξιωματούχου ήταν μέτρο "αυτοάμυνας". Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες, εφόσον χρειαστεί, για να προστατεύσουν τις δυνάμεις και τα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή.

Το Άρθρο 51 επικαλέστηκε και το Ιράν στη δική του επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Ιράν "δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή πόλεμο" σημείωσε ο Ιρανός πρέσβης Ματζίντ Ραβαντσί χαρακτηρίζοντας τον βομβαρδισμό των αμερικανικών βάσεων "μετρημένη και αναλογική στρατιωτική απάντηση".

Κατά τα άλλα, ο Ραβαντσί απέρριψε την αμερικανική πρόταση για την έναρξη συνομιλιών ως μη πειστική όσο οι ΗΠΑ διατηρούν τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις σε βάρος της χώρας του. Ο Τραμπ έχει προτείνει και στο παρελθόν συνομιλίες με την Τεχεράνη. Τον Σεπτέμβριο, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν θα εμπλακεί ποτέ σε διμερείς συνομιλίες με την Ουάσιγκτον και απέδωσε τις προτάσεις αυτές στην προσπάθεια των ΗΠΑ να "εντείνουν την πίεση στο Ιράν".

Η κορύφωση της σοβαρότερης κρίσης στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις μετά την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979 ήλθε την Τετάρτη, με την εκτόξευση 16 βαλλιστικών πυραύλων κατά δύο αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Επιθέσεις στις οποίες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με απρόσμενη μετριοπάθεια αποφεύγοντας να διατάξει οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση αφού "δεν σημειώθηκαν απώλειες".

To Ιράν επιβεβαιώνει τη "σκόπιμη αστοχία"

Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν από την πρώτη στιγμή ότι η Τεχεράνη επιδίωξε σκόπιμα να μην προκαλέσει απώλειες με τους 16 πυραύλους της. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε ωστόσο χθες και από επίσημα χείλη.

"Δεν σκοπεύαμε να σκοτώσουμε" δήλωσε σε ιρανικά ΜΜΕ ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής των δυνάμεων αεράμυνας των Φρουρών της Επανάστασης. "Σκοπεύαμε να πλήξουμε τους εξοπλισμούς του εχθρού" υποστήριξε προσθέτοντας πως η Τεχεράνη "πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις για να αχρηστεύσει τα συστήματα πλοήγησης των αμερικανικών αεροπλάνων και drones".

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου Μαρκ Μάιλι υποστήριξε ότι τις απώλειες απέτρεψαν τα συστήματα προειδοποίησης των αμερικανικών βάσεων. "Πιστεύω, με βάση τα όσα είδα και γνωρίζω, ότι σκόπευαν να προκαλέσουν ζημιές, να καταστρέψουν οχήματα και αεροσκάφη και να σκοτώσουν προσωπικό" συμπλήρωσε.

Η αμερικανική Βουλή αναμενόταν, τέλος, χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, να βάλει "φρένο" με ψήφισμά της σε μονομερείς ενέργειες του Τραμπ που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση με το Ιράν. "Τα μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν σοβαρά για την απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί σε εχθροπραξίες με το Ιράν καθώς και για την έλλειψη στρατηγικής της" σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL