Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Μηχανική βλάβη ή κατάρριψη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηχανική βλάβη ή κατάρριψη;

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την αεροπορική τραγωδία της Τετάρτης στην Τεχεράνη που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους, τέσσερις ώρες αφότου οι ιρανικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους αμερικανικές βάσεις στο γειτονικό Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία από αμερικανικό drone του αρχηγού της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τα δύο βασικά σενάρια για την πτώση - μυστήριο είναι ότι το μοιραίο Boeing 737 της Ukraine International Airlines είτε καταρρίφθηκε, πιθανώς με εξωτερικό πλήγμα ή ύστερα από έκρηξη στο εσωτερικό του, είτε υπέστη καταστροφική μηχανική βλάβη. Τα μέχρι στιγμής βασικά δεδομένα είναι ότι το αεροσκάφος εμφάνισε ξαφνικά πρόβλημα λίγο μετά την απογείωσή του και ότι τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν ακόμη στην κρίσιμη φάση της ανόδου.

Οι χειριστές του επιχείρησαν να κάνουν «αναστροφή» για να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο, ωστόσο δεν εξέπεμψαν ποτέ οποιοδήποτε σήμα κινδύνου, ενδεχομένως διότι δεν είχαν τον χρόνο. Από καταγραφές βίντεο αυτοπτών μαρτύρων και καμερών ασφαλείας είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο.

Η υπόθεση πήρε χθες αναπάντεχη τροπή μετά τον ισχυρισμό τριών αξιωματούχων του Πενταγώνου ότι το ουκρανικό Boeing δεν κατέπεσε, αλλά καταρρίφθηκε από βλήμα του ιρανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως δήλωσαν ανώνυμα οι εν λόγω αξιωματούχοι στο περιοδικό “Newsweek”, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από πύραυλο του ρωσικής κατασκευής χερσαίου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Tor-M1.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πολιτικό αεροσκάφος πιθανότατα στοχοποιήθηκε κατά λάθος από την ιρανική αντιπυραυλική άμυνα, τα συστήματα της οποίας ήταν ενεργά τη νύχτα της Τετάρτης ύστερα από την επίθεση αντιποίνων στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, αναμένοντας προφανώς πιθανή αμερικανική απάντηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Washington Post” που επικαλείται τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διερεύνησης ατυχημάτων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσιας Αεροπορίας (FAA) Τζεφ Γκουτζέτι, από τα μέχρι στιγμής δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που προέρχονται από ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες προκύπτει ότι η συντριβή του ουκρανικού Boeing είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας και όχι ατύχημα.

«Δεν είμαι σε θέση να πω ότι ήταν βόμβα ή πύραυλος, απλά ξέρω ότι τα αεροπλάνα δεν πέφτουν μ’ αυτόν τον τρόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

Στα σενάρια αυτά έσπευσαν να απαντήσουν οι ιρανικές αρχές κάνοντας λόγο για «φημολογία» που «δεν έχει καμία λογική». «Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. Σημειωτέον ότι η προκαταρκτική ιρανική έκθεση αναφέρεται στη συντριβή ως «δυστύχημα».

Πάντως, άλλες πηγές, προσκείμενες μάλιστα στις υπηρεσίες ασφαλείας δυτικών κρατών -τρεις Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος κι ένας Καναδός-, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, επισήμαναν πως η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πράγματι υπήρξε βλάβη στον κινητήρα του ουκρανικού Boeing και πως δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο ένας κινητήρας υπερθερμάνθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καναδός.

Πληροφορίες για ανακάλυψη πιθανών θραυσμάτων πυραύλου κοντά στο σημείο της συντριβής είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα χθες σε ενημερωτικούς ιστότοπους. Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ντανίλοφ γνωστοποίησε μέσω Facebook ότι η ομάδα των 45 Ουκρανών ερευνητών και ειδικών που έφτασε χθες στην Τεχεράνη θα στρέψει τις έρευνές της και προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά, τα οποία βρέθηκαν χθες σε κακή κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα δεδομένα τους, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν Αλί Αμπεντζαντέχ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και η Ουκρανία έχουν τα μέσα για να τα «διαβάσουν». Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικευμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε.

Την Τετάρτη τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές της χώρας δεν θα δώσουν τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ για ανάκτηση των δεδομένων τους. Σημειώνεται ότι βάσει των ισχύοντων διεθνών κανονισμών η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό των μαύρων κουτιών στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL