Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γαλλία / Γαλλία: Η μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Η μεγάλη απεργία των σιδηροδρομικών

Την πιο ανθεκτική απεργιακή κινητοποίηση στους σιδηροδρόμους, μετά από εκείνες που συνόδεψαν την κοινωνική έκρηξη του Μάη 1968, ζει η Γαλλία καθώς η απεργία των εργαζομένων στο εθνικό δίκτυο (SNCF) μπαίνει σήμερα στην 30ή μέρα της.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν άφησε χθες κλεισμένες στα αμαξοστάσια σχεδόν τις μισές αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας (TGV). Τα δρομολόγια θα ήταν μάλιστα ακόμη λιγότερα αν η αστυνομία δεν έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να σπάσει τον απεργιακό κλοιό γύρω από αμαξοστάσια.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις με κανονικές αμαξοστοιχίες, τρία στα τέσσερα προγραμματισμένα δρομολόγια ακυρώθηκαν, ενώ ακόμη πιο πολλές ακυρώσεις σημειώθηκαν στο δίκτυο του προαστιακού σιδηρόδρομου. Οι περισσότερες γραμμές του παρισινού μετρό ήταν χθες ανοιχτές, με αισθητά όμως λιγότερα δρομολόγια και σ' αυτή την περίπτωση.

Θα περίμενε κανείς ότι η παράλυση του σιδηροδρομικού δικτύου εν μέσω εορτών και τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εκδρομέων θα έστρεφαν τελικά τη γαλλική κοινή γνώμη κατά των απεργών. Σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων έδειξε, ωστόσο, πως η πλειοψηφία των Γάλλων συνεχίζει να υποστηρίζει την κινητοποίηση.

Εξίσου αμετακίνητος με τους απεργούς δείχνει πάντως και ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης Εμανουέλ Μακρόν. Όσοι περίμεναν να διακρίνουν κάποιο σημάδι υποχώρησης ή συμβιβασμού στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του μάλλον θα απογοητεύτηκαν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις κοινωνικές πιέσεις αποσύροντας συνολικά τη μεταρρύθμιση, όπως ζητούν τα συνδικάτα. "Θα ήταν προδοσία για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά, καθώς θα ήταν εκείνα που θα έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα της υποχώρησής μας" τόνισε.

"Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί", επέμεινε ο Μακρόν κάνοντας λόγο για ένα μέτρο "δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου". Αναγνώρισε ότι υπάρχουν σήμερα "φόβοι" και "ανησυχίες" στη γαλλική κοινωνία αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους και τις ανησυχίες συνθηκολογώντας.

"Οι ανησυχίες δεν μπορούν να οδηγούν στην απραξία επειδή υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα υποκύψω στον πεσιμισμό ή την παράλυση" τόνισε. Η μοναδική "γέφυρα" που έριξε προς τα συνδικάτα αποτελούσε επίσης μια έμμεση προσπάθεια διάσπασης της συνοχής τους: "Περιμένω ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα καταλήξει σε γρήγορο συμβιβασμό με τα συνδικάτα που τον επιθυμούν" σημείωσε.

Ήταν μια έκκληση που αμέσως απορρίφθηκε από τον ηγέτη του CGT Φιλίπ Μαρτινέζ. "Είχα την εντύπωση ότι άκουγα την ίδια ομιλία για χιλιοστή φορά" δήλωσε εκείνος στο δίκτυο BFMTV. "Ο Πρόεδρος είναι κλεισμένος στη φούσκα του νομίζοντας ότι όλα στη χώρα πηγαίνουν καλά" πρόσθεσε καλώντας σε "απεργίες παντού".

Όλοι περιμένουν τώρα τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, που αναμένεται να αρχίσει την επόμενη Τρίτη, 7 Ιανουαρίου. Τα γαλλικά συνδικάτα έχουν πάντως ήδη προαναγγείλει μια ακόμη μέρα πανεθνικών απεργιακών κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης για τις 9 Ιανουαρίου ενώ σχεδιάζεται και αποκλεισμός πετρελαϊκών εγκαταστάσεων για τέσσερα 24ωρα ώς την επόμενη μέρα.

Όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις τόσο και πυκνώνουν οι συγκρίσεις με την αντίστοιχη απεργία του Δεκεμβρίου 1995 που ανάγκασε, έπειτα από τρεις εβδομάδες, την κυβέρνηση του δεξιού Προέδρου Ζακ Σιράκ να αποσύρει τη δική της μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν είναι να ενοποιήσει τα 42 συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υπάρχουν σήμερα στη Γαλλία. Τα γαλλικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση αυτή θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια δουλειάς, κάτι που υποδηλώνει άλλωστε και η έμμεση αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια μέσω ενός συστήματος bonus-malus που "ψαλιδίζει" τη βασική σύνταξη όσων αποσύρονται νωρίτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL