Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Καλά Χριστούγεννα, σε όλο τον κόσμο ...και επί γης ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλά Χριστούγεννα, σε όλο τον κόσμο ...και επί γης ειρήνη

Ούτε του 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, κάτι η Coca - Cola, που έδωσε τη σύγχρονη μορφή στον Αϊ - Βασίλη (λέγε με Σάντα Κλάους), κάτι οι παραδόσεις και σε μη χριστιανικές κοινωνίες να προσφέρεται μια μέρα χαράς στα παιδιά, κάτι η κουλτούρα της κατανάλωσης, τα Χριστούγεννα με την έννοια των δώρων γιορτάζονται πλέον και στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τα Αραβικά Εμιράτα, σε πάρα πολλές χώρες που δεν υπάρχουν χριστιανοί. Επιπλέον, τον πρώτο Αϊ - Βασίλη τον είδα φέτος -οριακά είχε μπει ο Νοέμβριος- να στολίζει βιτρίνες σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ακόμα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως μια επέλαση της μόδας των χριστουγεννιάτικων αγορών, οι οποίες παραδοσιακά ευδοκιμούσαν μόνο στη δυτική Ευρώπη. Καθώς, όμως, οι περισσότεροι που μπορούν να το πληρώσουν προτιμούν το γνήσιο από τα αντίγραφα, αυτές τις χριστουγεννιάτικες μέρες οι τουρίστες πλημμυρίζουν τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές.

Έτσι, εκατομμύρια άνθρωποι -και πάρα πολλοί που κατά βάθος γιορτάζουν... Βουδούγεννα, όπως τα σκίτσαρε κάποτε ο ΚΥΡ- σπεύδουν αυτές τις μέρες στις... ιστορικές αγορές της Βιέννης, του Μονάχου ή της Κολωνίας, στη Νυρεμβέργη των παιχνιδιών και στο Λονδίνο της μεγάλης ρόδας.

Η παράδοση των χριστουγεννιάτικων αγορών έρχεται από τον Μεσαίωνα, όταν οι κάτοικοι των πόλεων πήγαιναν στα παζάρια στις αρχές της κρύας εποχής για να αγοράσουν τα εφόδια για τον χειμώνα. Από τον 14ο αιώνα σ’ αυτά τα παζάρια, εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και παιχνίδια, ζαχαρωτά, μαλλί της γριάς, ψημένα κάστανα και καβουρντισμένα αμύγδαλα - αυτά που δώριζαν οι έχοντες στα παιδιά τους τα Χριστούγεννα.

Το πρώτο οργανωμένο παζάρι το έστησαν οι έμποροι της Βιέννης, με την άδεια του δούκα της Αυστρίας Άλμπερχτ του 1ου, το 1296, ενώ το 1310 ακολούθησε “η αγορά του Αγίου Νικολάου” στο Μόναχο. Πέρασαν αιώνες μέχρι να προστεθεί στην... προσφορά των χριστουγεννιάτικων αγορών το ζεστό κρασί με την κανέλα (το γκλιούβαϊν), όπως πέρασαν αιώνες μέχρι να αυξηθεί η διάρκεια λειτουργίας αυτών των αγορών από τη μία έως τρεις μέρες που ήταν αρχικά στον έναν μήνα που ισχύει σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL