Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Όλα καλά και όλα άγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα καλά και όλα άγια

"Αγιοποιώ" σημαίνει βάζω στο εικονοστάσι -επί το λαϊκότερο, σημαίνει ακόμη πως θέτω στο απυρόβλητο πολιτικά. Συνήθως οι αγιοποιήσεις γίνονται μετά την πάροδο χρόνου από τον θάνατο, όταν η μνήμη αρχίζει να ξεθωριάζει και να μπερδεύεται με τον θρύλο, όταν είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά, όταν η γενιά του αγιοποιούμενου έχει κι αυτή φύγει από τη ζωή.

Ωστόσο, η 27η Απριλίου, ημερομηνία που θα αγιοποιηθεί ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, ο Πολωνός πρώην μαραγκός και ποδοσφαιριστής που ηγήθηκε επί 27 χρόνια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι μάλλον πολύ κοντά για να ισχύουν τα παραπάνω.

Η αγιοποίηση του Ιωάννη Παύλου του 2ου, κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον θάνατό του (μόλις 8 χρόνια και με την αγιοποίησή του να έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό) σχετίζεται με τη βαθιά κρίση στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, μιας κρίσης που παραμένει ανοικτή πληγή με δεδομένες τις αποκαλύψεις για μείζονα ηθικά σκάνδαλα, τα οποία δεν ξεχνιούνται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έφτασε μέχρι και να κουβαλάει μόνος του τη χειραποσκευή του.

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ και εν συνεχεία σε πολλές καθολικές χώρες, όσο και να προσπαθούν οι κατά τόπους καθολικοί αρχιεπίσκοποι να την κρύψουν κάτω από το χαλί με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, καταφέρνει τρομακτικά πλήγματα στο κύρος της Αγίας Έδρας, ακόμη κι αν τα σκάνδαλα δεν έχουν συνδεθεί άμεσα με το Βατικανό αυτό καθ' αυτό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γερμανός Πάπας Βενέδικτος IΣΤ, κατά κόσμον Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ, παραιτήθηκε -πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση στα χρονικά του Βατικανού- και μάλιστα παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά πολύ λίγο (με εκκλησιαστικούς όρους σε... δευτερόλεπτα) μετά την εκλογή του δίνοντας τη θέση του σε έναν "νέου τύπου" Πάπα, τον Φραγκίσκο, ο οποίος έχει βαλθεί να αλλάξει συνολικά την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας, σε αντίστιξη μάλιστα με τον υπερσυντηρητικό προκάτοχό του.

Αν μπορούμε, λοιπόν, να πούμε κάτι για το Βατικανό, είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να "μηδενίσει το κοντέρ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL