Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Σόνια Μπρίτο, βουλευτής του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (ΜΑΣ): / Σόνια Μπρίτο (ΜΑΣ): Θέλουν να μας βγάλουν τρομοκράτες για να μην πάρουμε μέρος στις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόνια Μπρίτο, βουλευτής του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (ΜΑΣ): / Σόνια Μπρίτο (ΜΑΣ): Θέλουν να μας βγάλουν τρομοκράτες για να μην πάρουμε μέρος στις εκλογές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι πραξικοπηματίες φοβούνται το MAS στις κάλπες και προσπαθούν να κατασκευάσουν πλαστά στοιχεία για τρομοκρατική δράση και ανταρσία εναντίον των ηγετικών στελεχών του με τις ευλογίες και τη βοήθεια των ΗΠΑ, που ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα. Ακόμη και μετριοπαθείς δεξιοί φοβούνται πλέον τη βία της Ακροδεξιάς και των φασιστοειδών της οργανώσεων. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές για να επιστρέψει η ειρήνη στη χώρα μας και να διασφαλιστούν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μας κατακτήσεις μπροστά σε μια ρατσιστική και άκρως νεοφιλελεύθερη Δεξιά που ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη χώρα στις πολυεθνικές» τόνισε στην «Αυγή» η Σόνια Μπρίτο, βουλευτής του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες.

Η Σ. Μπρίτο υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης στη Βολιβία, που εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε με τον καλύτερο τρόπο ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έβο Μοράλες λίγο μετά την άφιξή του τελευταίου στο Μεξικό του Λόπες Οβραδόρ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Η κατάσταση στη Βολιβία φαίνεται ότι έχει εξομαλυνθεί...

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχετική ηρεμία. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις. Διανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με το MAS να εκτιμά ότι εάν έχουμε κανονικές εκλογές, χωρίς νοθείες και βία, όπως είχαμε την προηγούμενη φορά με τη διαφάνεια που εγγυήθηκε ο Έβο Μοράλες, το MAS θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Το MAS θα κερδίσει τις εκλογές, οποιαδήποτε Εκλογοδικείο κι αν βάλουν. Το Σάββατο το ΜAS θα διοργανώσει μια μεγάλη διάσκεψη στην Κοτσαμπάμπα, στο κέντρο της χώρας από το οποίο προέρχεται και ο Έβο Μοράλες, για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα.

Το MAS όλη αυτή την περίοδο έδειξε πραγματικά μια μεγάλη ενότητα, θα έλεγα μονολιθική, για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του λαού μας, να υπερασπιστεί τους ιστορικούς ηγέτες μας, όπως τον Έβο Μοράλες, αλλά και όλα τα νέα στελέχη μας, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας, τους ακτιβιστές και τα στελέχη μας. Το ίδιο θα κάνουμε και με τους υποψηφίους μας στις προσεχείς εκλογές. Το MAS δίνει τις μάχες για να τις κερδίζει υπέρ της κοινωνικής πλειονότητας.

* Πώς θα οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια de facto κυβέρνηση, που έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές εγγυήσεις. Για τον λόγο αυτό στο Κοινοβούλιο ψηφίσαμε ένα νόμο για τις συνταγματικές εγγυήσεις, ξεκινώντας από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, για να ψηφιστεί αμέσως μετά από τη Βουλή και την επομένη από τη Γερουσία. Μ’ αυτόν τον νόμο στοχεύουμε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και τη συνταγματικότητα για να δρομολογήσουμε την εκλογική διαδικασία.

Εμείς θέλουμε στις επόμενες εκλογές να μπορούν να συμμετέχουν όλοι και χωρίς αποκλεισμούς, σεβόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμούς και εκφράζοντας τις πιο διαφορετικές ιδέες. Η Δεξιά δεν θέλει κανέναν νόμο που να αναφέρεται στην εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν θέλει καμία αναφορά στο σύνταγμα, που αποτελεί τον πυλώνα της δημοκρατίας, γιατί προχωρά σε αυθαίρετες συλλήψεις, κρατήσεις, διωγμούς, παρενοχλήσεις και απειλές σε ηγετικά στελέχη και ακτιβιστές του MAS.

* Βρίσκεστε απέναντι σε μια κυβέρνηση βίας και τρομοκρατίας;

Φαίνεται παρανοϊκό, αλλά θέλουν να φυλακίσουν στελέχη του MAS με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και της ανταρσίας. Λένε ότι εφαρμόζουν το σύνταγμα, αλλά φυλακίζουν ή απειλούν να φυλακίσουν όποιον σκέφτεται διαφορετικά και δεν ευθυγραμμίζεται μαζί τους. Μηνύουν και κυνηγούν τους εργάτες, τους αγρότες, τα στελέχη των κοινωνικών οργανώσεων, δημιουργούν πλαστά στοιχεία για να κατηγορήσουν ακόμη και δημόσιους υπαλλήλους βάζοντας δυναμίτη στα γραφεία τους, για να ισχυριστούν μετά ότι ανακάλυψαν στοιχεία τρομοκρατικής δράσης.

Για πω την αλήθεια, δεν αντιμετωπίσαμε μόνο τη σφαγή των ανθρώπων στους δρόμους, βλέποντας τους αδελφούς μας να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες, αλλά αντιμετωπίζουμε κι αυτή τη «λευκή» σφαγή και τρομοκρατία, που είναι ιδιαίτερα έντονη στον δημόσιο τομέα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκεφαλίσουν το MAS γιατί το φοβούνται στις κάλπες. Όχι μόνο προσπαθούν να κατασκευάσουν πλαστά στοιχεία για τρομοκρατικές πράξεις από τα ηγετικά μας στελέχη, άλλα έφθασαν κάποια στιγμή να σχεδιάσουν και τον αποκλεισμό του MAS από τις εκλογές.

Τώρα, τι εκλογές, θα έκαναν χωρίς το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας είναι άλλο θέμα! Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να αποκλείσουν το MAS από τις εκλογές ξεκίνησαν να απειλούν τα ηγετικά στελέχη του, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του, τους συνδικαλιστές και τους ακτιβιστές του. Έχουν ενορχηστρώσει μια αηδιαστική εκστρατεία εναντίον του MAS κατηγορώντας τους πάντες για διαφθορά και για τα πλέον απίθανα αδικήματα. Εμείς από τηβ πλευρά μας απαντάμε με τη νομιμότητα, ψηφίζοντας νόμους που εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών και τη διαφάνεια.

* Η «προσωρινή κυβέρνηση» φαίνεται ότι προχωρά σε όχι και τόσο προσωρινές αλλαγές στη χώρα σας...

Αυτή η κυβέρνηση εμφανίστηκε ως «μεταβατική». Τώρα θέλει να παρέμβει παντού, χωρίς να περιμένει την ανάληψη της εξουσίας από μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Παρεμβαίνει στην οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η παρέμβαση στην οικονομία είναι αυτή που μας ανησυχεί περισσότερο, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου τομέα όσο και σε θέματα που αφορούν τη ρευστότητα, γιατί άρχισαν να βγάζουν τα χρήματα από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μην έχουμε ρευστότητα και πόρους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια, που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία. Με τις κυβερνήσεις του MAS και του Μοράλες η Βολιβία πήγε πολύ μπροστά. Σε τέτοιο βαθμό, που είχαμε επί μια εξαετία τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική. Διαχειριστήκαμε με σύνεση και διαφάνεια για το κοινό καλό τα οικονομικά της χώρας. Σήμερα η «μεταβατική» και «προσωρινή Πρόεδρος» προσπαθεί να αλλάξει τους πυλώνες της οικονομίας χωρίς να έχει την εντολή του λαού. Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει είναι η διοργάνωση των εκλογών. Τίποτε άλλο.

* Στη Λατινική Αμερική, και όχι μόνο, υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία απέναντι στα πραξικοπήματα. Πώς είδατε τις αντιδράσεις στην ήπειρό σας αλλά και διεθνώς;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη τους τις περισσότερες χώρες του κόσμου, τους δημοκρατικούς πολίτες όλους του κόσμου, που μας στήριξαν και μας στηρίζουν, γιατί ξέρουν ότι αγωνιζόμαστε για τις δημοκρατικές αξίες, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αδελφοσύνη των ανθρώπων. Πολλές αρνούνται να αναγνωρίσουν ακόμη και ως «προσωρινή» την κυβέρνηση της κυρίας Άνιες, ενώ καθημερινά σε πολλές χώρες του κόσμου γίνονται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις στήριξης του λαού της Βολιβίας και καταδίκης του πραξικοπήματος. Οι μεγάλες οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις στηρίζουν τη νομιμότητα στη Βολιβία και είναι εναντίον αυτών που την παραβίασαν.

Η Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Κοινοβούλια των χωρών του Mercosur, εκατοντάδες καθηγητές μεγάλων διεθνών πανεπιστημίων, μεγάλες ΜΚΟ που ασχολούνται με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών στέκονται στο πλευρό μας.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι υπερασπίζονται μαζί μας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοί που απελαύνουν γιατρούς γιατί είναι από την Κούβα ή τη Βενεζουέλα. Δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας εναντίον των πρεσβειών των χωρών που προσέφεραν καταφύγιο σε στελέχη του MAS και της κυβέρνησής τους.

Πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκονται όλα τα μορφώματα του σκληρού νεοφιλελευθερισμού που τραυμάτισε και μάτωσε τη Λατινική Αμερική, από μυστικές ή λιγότερο μυστικές υπηρεσίες κάποιας μεγάλης χώρας που νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Όλοι τους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Βολιβίας, περιμένουν να πάρουν γραμμή από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό λέμε ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ. Εργάστηκαν πάρα πολύ προσεκτικά και για πολλούς μήνες για να το οργανώσουν. Τώρα προσπαθούν να βοηθήσουν τους πραξικοπηματίες να παγιώσουν την εξουσία τους.

* Η Δεξιά και η Ακροδεξιά πάντως, παρ’ όλο που στήριξαν και οργάνωσαν το πραξικόπημα, δεν φαίνεται να τα βρίσκουν...

Υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό τους. Αυτοί με το που είδαν ότι δεν υπάρχει ο Μοράλες αισθάνθηκαν όλοι τους ότι έγιναν αμέσως Πρόεδροι. Τον Έβο τον φοβούνται. Φοβούνται ότι εάν έρθει στη χώρα, θα κερδίσει τις εκλογές για το MAS ακόμη κι εάν δεν είναι υποψήφιος, γιατί έχει μια απήχηση στον κόσμο που αυτοί δεν θα έχουν ποτέ. Χωρίς τον Έβο πιστεύουν ότι θα κερδίσουν και γι’ αυτό έχουμε πολλές υποψηφιότητες από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Αρνούνται επίσης να κατανοήσουν ότι ο MAS έχει μια σταθερή και μεγάλη κοινωνική βάση, γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειονότητας.

Η βία, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ρατσισμός που έζησαν αυτή την περίοδο οι ιθαγενείς πληθυσμοί και όχι μόνο, το κυνήγημα των κοινωνικών κινημάτων και των ακτιβιστών τους, το κυνήγημα των αγροτικών οργανώσεων και όλες αυτές τις αθλιότητες που έκαναν και κάνουν θα τις βρουν στις κάλπες. Με τις δολοφονίες και τις σφαγές που έκαναν και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και κόσμος που μέχρι χθες μπορεί να μην ψήφιζε τον Έβο θα ψηφίσει το MAS γιατί δεν θέλει μια κοινωνία ανεξέλεγκτης βίας και αυταρχισμού. Μπροστά σ’ αυτό που ζήσαμε και ζούμε το τελευταίο διάστημα πολύ κόσμος θα ψηφίσει το MAS γιατί θέλει την ειρήνη και την ευημερία για όλους.

Ακόμη και η μετριοπαθής και πιο δημοκρατική Δεξιά, που είχε υποστηρίξει αρχικά τις πιο ακραίες και φασιστοειδείς τάσεις της, αρχίζει και παίρνει αποστάσεις, γιατί δεν ανέχεται αυτή τη βία. Η Άκρα Δεξιά δεν ήθελε να κατέβει στις εκλογές το MAS, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα. Μετά δεν ήθελαν να κατέβει ο δεξιός Κάρλος Μέσα, που ήταν ο δεύτερος σε ψήφους στις προεδρικές εκλογές. Τι ήθελαν; Να κάνουν εκλογές με τους πραξικοπηματίες ηγέτες Καμάτσο και Πουτάρι;

Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε ότι αυτοί έχουν μια κοινωνική βάση, κυρίως στα μεσαία και πιο εύπορα στρώματα των μεγάλων πόλεων, που την καλλιέργησαν επί χρόνια ξοδεύοντας πολλά χρήματα στα μέσα ενημέρωσης με εκστρατείες εκατομμυρίων. Αυτή είναι η ελευθερία της έκφρασης που τη σεβαστήκαμε στο έπακρο σεβόμενοι τη δημοκρατία. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε ότι εάν κάποιος συνωμότησε και έκανε μια ανταρσία, αυτός ήταν η Ακροδεξιά, οι ρατσιστές και οι φασίστες που θέλουν να γυρίσουν τη Βολιβία σε κατάσταση νεοαποικιοκρατίας. Αυτοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τρομοκρατικές μεθόδους και έκαναν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον υποδομών και ανθρώπων. Η κυβέρνηση του Μοράλες και του MAS δεν επικαλέστηκε ποτέ το σύνταγμα για να τρομοκρατήσει και να διώξει κανέναν, όπως κάνουν χωρίς κανέναν λόγο σήμερα αυτοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL