Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Φαινόμενο Τραμπ": Η εξήγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φαινόμενο Τραμπ": Η εξήγηση

Πολλά έχουν γραφτεί για την κρυφή γοητεία του Τραμπ, κι ας είναι προφανής, κι ας έχει εξαργυρωθεί πολιτικά. Δεν είναι χαρισματικός σε καμία περίπτωση. Όμως η έλξη που ασκεί η περσόνα του στα αμερικανικά πλήθη είναι αδιαμφισβήτητη. Η αιτία του φαινομένου, γράφει στον “Independent” ο συγγραφέας και πολιτικός σχολιαστής Λάρι Γούμακ, θα πρέπει να αναζητηθεί στην ιδιαιτερότητα της απαίδευτης μάζας της αμερικανικής ενδοχώρας, για την οποία είναι απολύτως λογική η άρνηση της αντικειμενικής πραγματικότητας σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι άνθρωποι στις μικρές απομονωμένες πόλεις της αμερικανικής επαρχίας εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό και λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους τις απόψεις όσων είναι, ή θεωρούνται, πρότυπα επιτυχίας στον καθημερινό βίο τους. Ο Ντόναλντ Τραμπ, γράφει ο Γούμακ, αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του υποδυόμενος τον πετυχημένο επιχειρηματία σ’ ένα σόου που πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους παρακολουθούσαν συστηματικά. Γι’ αυτούς, η περίπτωση Τραμπ είναι ένα success story της επαρχίας, κάτι που βεβαίως σπανίζει. Κι αυτό είναι εν μέρει σωστό. Οι στατιστικές δείχνουν ότι, τη δεκαετία 2008-17, το 99% της αύξησης της απασχόλησης και του πληθυσμού καταγράφηκε στις μητροπολιτικές αστικές περιοχές των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί της επαρχίας έμειναν πίσω...

"Εξωτερικές ομάδες"

Έτσι, όταν τα προβλήματα χειροτερεύουν και δεν βρίσκονται τρόποι για να ξεπεραστούν, οι άνθρωποι αυτοί επιρρίπτουν την ευθύνη στους «άλλους». Στις μειονότητες που ζουν στα ακμάζοντα αστικά κέντρα και νέμονται όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ομοσπονδιακής εξουσίας, στους μαύρους και τους ισπανόφωνους, που, κατά την άποψή τους, καταχρώνται τα κυβερνητικά επιδόματα και τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών. Η ρατσιστική δυσαρέσκεια στην αμερικανική επαρχία είναι τεράστια, λέει ο Γούμακ, και οι έρευνες δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ τροφοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αυτό το μίσος για τις «εξωτερικές ομάδες».

«Δεν εκπλήσσει κανέναν που έχει ζήσει στην αμερικανική επαρχία το ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας απ’ ό,τι οι άλλοι ή να θεωρούν πως θεσμοί όπως η επιστήμη, η εκπαίδευση ή η κυβέρνηση ελέγχονται εξ ολοκλήρου από την ελίτ που αγαπούν να μισούν: τους φιλελεύθερους. Πολλοί Αμερικανοί της επαρχίας θα αντιμετωπίσουν το δημοσίευμα μιας εφημερίδας ως λιγότερο αξιόπιστο σε σχέση με τα μιμίδια που κυκλοφορούν στα social media ή με την προφανή φάρσα κάποιου site που μοιράζονται με τους γνωστούς τους».

Κατά τον Αμερικανό σχολιαστή, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι έφηβοι των επαρχιακών περιοχών έχουν συντριπτικά λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με τους συνομήλικούς τους στα αστικά κέντρα παρά το ότι οι θέσεις απασχόλησης χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης στις περιοχές τους εξαφανίζονται ταχύτατα.

Έτσι, τα όσα διακηρύττει και αντιπροσωπεύει ο Τραμπ δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα πραγματικά συναισθήματα των «ξεχασμένων» Αμερικανών της επαρχίας. "Πώς είναι δυνατόν να τον καταδικάσουν; Ακόμα κι αν δεν συμφωνούν μαζί του, μπορούν άνετα να τον κατατάξουν στους ανθρώπους που αγαπούν. Είναι ο πατέρας τους, ο θείος τους, το αφεντικό τους"...

«Προσθέστε στην εξίσωση αυτή τη σταθερή κατανάλωση ενημέρωσης από ανεύθυνα περιθωριακά ΜΜΕ και έχετε έναν πληθυσμό που πιστεύει σε μεγάλο βαθμό ότι ο Τραμπ δεν είναι περισσότερο διεφθαρμένος απ’ ό,τι οι Κλίντον, ο Ομπάμα, οι Μπους ή οποιοσδήποτε άλλος. Η πεποίθησή τους είναι ότι τού επιτίθενται επειδή είναι ένας δικός τους, ένας απ' αυτούς», σημειώνει ο Γούμακ.

«Η επαρχιακή Αμερική υποστηρίζει τον Τραμπ επειδή πιστεύει ότι οι ελίτ των αστικών κέντρων τον μισούν, όπως πιστεύει ότι μισούν και την ίδια. Και δεν νομίζω ότι θα του γυρίσουν την πλάτη αν δεν σταματήσουν να τον βλέπουν σαν δικό τους άνθρωπο», καταλήγει ο Αμερικανός σχολιαστής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL