Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Λατινική Αμερική / Χιλή: "Τρομονόμος" για τις διαδηλώσεις, φαρσοκωμωδία με τις συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Χιλή: "Τρομονόμος" για τις διαδηλώσεις, φαρσοκωμωδία με τις συντάξεις

Στην Κολομβία συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Ντούκε και οι δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών και δημάρχων, ενώ στη Χιλή ο Πινιέρα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα πραγματικό αστυνομικό κράτος με ένα «τρομονόμο» και προσφέρει πραγματικά ψίχουλα στους συνταξιούχους... άνω των 80 ετών.

Η Βουλή ψήφισε τη σταδιακή αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 50%, σε βάθος... τριετίας, με τον Πρόεδρο Πινιέρα να ισχυρίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια άτομα θα λαμβάνουν συντάξεις πάνω από το όριο της φτώχειας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τη μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων κατά 50%, από 130 σε 207 δολάρια τον μήνα, θα δοθεί στους συνταξιούχους άνω των 80 ετών. Στους συνταξιούχους μεταξύ 76 και 79 ετών η αύξηση θα περιοριστεί στο 30% και στις συνταξιούχους κάτω των 75 ετών στο 25%. Προσοχή όμως, για να μην καλομάθουν οι συνταξιούχοι, οι αυξήσεις θα δοθούν σε βάθος τριετίας, με αποτέλεσμα αυτοί που θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση θα την απολαύσουν όταν θα έχουν φτάσει στο 83ο έτος της ηλικίας τους.

Η Γερουσία από την πλευρά της ψήφισε τον νόμο που επιτρέπει στον στρατό να αναλαμβάνει τη φύλαξη δημοσίων εγκαταστάσεων χωρίς την ανάγκη κήρυξης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ έφτασε σε χρόνο - ρεκόρ για ψήφιση και ο νέος «τρομονόμος» που ψήφισε την Τετάρτη η Βουλή και προβλέπει βαριές ποινές για όλα τα αδικήματα που θα μπορούν να διαπραχθούν σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις και που στην πράξη δίνουν την ευκαιρία στην αστυνομία και τους καραμπινέρος να φυλακίζουν και να μηνύουν χωρίς αποδείξεις όσους διαμαρτύρονται.

Με βάση τον νέο «τρομονόμο», τριπλασιάζονται τουλάχιστον όλες οι ποινές για όλα τα... κλασικά αδικήματα που μπορούν να διαπραχθούν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις, ενώ οι ποινές για διακοπή της κίνησης, της απόκρυψης του προσώπου ή τις ρίψης αντικειμένου θα φτάνουν στα 5 χρόνια φυλάκιση.

Ο «τρομονόμος» ξεσήκωσε νέα θύελλα διαμαρτυριών στα κοινωνικά δίκτυα και τους δρόμους, ενώ, σύμφωνα με την Κοινωνική Ενότητα, που εκπροσωπεί σχεδόν 200 συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις, «είναι εμφανές ότι οι καραμπινέρος θα μπορούν να διώκουν με 'τον νόμο εναντίον των λεηλασιών και των κουκουλοφόρων' οποιονδήποτε διαμαρτύρεται ζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη στη Χιλή».

Η Κοινωνική Ενότητα και οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν κατά του νόμου κατήγγειλαν ότι ο Πινιέρα, αντί να απαντήσει στις κατηγορίες για παραβίαση του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, συνεχίζει μια πολιτική καταστολής που δεν αντιμετωπίζει την τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο «τρομονόμος» πέρασε από τη Βουλή με 127 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές, αποτελώντας ίσως την οριστική ταφόπλακα στην εμπειρία του Πλατιού Μετώπου των αριστερών δυνάμεων που είχε πάρει στις εκλογές το 20%.

Στην Κολομβία, μεγάλες διαδηλώσεις και δολοφονίες ακτιβιστών

Στην Κολομβία, την Τετάρτη, την ημέρα της τρίτης γενικής απεργίας σε ένα μήνα, πραγματοποιήθηκαν 150 ειρηνικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ενώ τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις απορρίπτουν τις προτάσεις του Ντούκε, του οποίου η δημοτικότητα έχει καταρρεύσει στο... 11%. Το 70% του κόσμου θεωρεί ότι ο Ντούκε πρέπει να φύγει και το 79% φοβάται την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Στο Μεντεγίν, η αστυνομία διέλυσε ειρηνική συναυλία με δακρυγόνα και κρότου - λάμψης.

Την επομένη της δολοφονίας ενός ακόμη πρώην αντάρτη των FARC που είχε υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης, δολοφονήθηκαν ο κοινωνικός αγωνιστής Ελιθέριο Μεντόζα στο Σαν Βιθέντε και ο αριστερός δήμαρχος του Σουτατάουσα Ζοσέ Ουμπέρτο Ροντρίγκες, που είχε εκλεγεί τον Οκτώβριο.

Βραζιλία: Αθώοι Λούλα, Ρούσεφ και Ρ.Τ. για... εγκληματική οργάνωση

Το 14ο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μπραζίλια αθώωσε τους πρώην Προέδρους της Βραζιλίας Λούλα και Ρούσεφ, μαζί με άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη, από τις κατηγορίες ότι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για να αποσπάσουν πόρους από την Petrobras και άλλες κρατικές εταιρείες για να χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές εκστρατείες του Κόμματος των Εργαζομένων (Ρ.Τ.). Οι εισαγγελικές αρχές αναγκάστηκαν να ζητήσουν οι ίδιες την αθώωση των κατηγορούμενων εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες.

Ο Βάργκας Λιόσα με τους πραξικοπηματίες κατά του Μοράλες

Ο νομπελίστας Βάργκας Λιόσα τόνισε από το Μαϊάμι ότι το ξεσήκωμα του λαού της Βολιβίας έδιωξε τον Έβο Μοράλες και ότι «δεν υπήρξε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα», ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε την «αμηχανία» του μπροστά στις διαδηλώσεις στη Χιλή, δηλώνοντας ότι «δεν τις καταλαβαίνω» και «είναι θαυμαστής του μοντέλου της Χιλής».

Ο 83χρονος συγγραφέας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον λαό της Βολιβίας, ο «όγκος» του οποίου, εκτός από τους καλλιεργητές κόκας, κινήθηκε εναντίον του «δικτατορίσκου» Μοράλες. Ο Περουβιανός νομπελίστας Λογοτεχνίας καταφέρθηκε και εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, τον οποίο αποκάλεσε «λαϊκιστή», προειδοποιώντας ότι «αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL