Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ισπανία / Ισπανία: Χειροβομβίδα εναντίον προσφυγόπουλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Χειροβομβίδα εναντίον προσφυγόπουλων

Η χειροβομβίδα που πέταξαν άγνωστοι, ευτυχώς χωρίς να εκραγεί, εναντίον κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών στοιχειώδους εκπαίδευσης στην Ορταλέθα, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, πυροδότησε μια σκληρή αντιπαράθεση στην Ισπανία και κυρίως μέσα στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το φασιστικό Vox αρνήθηκαν να καταδικάσουν το συμβάν, με το Vox να ρίχνει την ευθύνη στους... μουσουλμάνους. Το Unidas Podemos και το «Περισσότερο Μαδρίτη» κατέθεσαν στην τοπική Βουλή της Μαδρίτης ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής πράξης μίσους, αλλά το Λαϊκό Κόμμα και το Vox, που έχουν την πλειοψηφία, αρνήθηκαν να το υπερψηφίσουν.

Οι πυροτεχνουργοί που ανάλαβαν να απομακρύνουν τη χειροβομβίδα είπαν ότι ήταν εκπαιδευτική και είχε μικρή εκρηκτική δύναμη, αλλά το γεγονός προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης. Ο υπουργός Εσωτερικών Γκράντε Μαρλάσκα προειδοποίησε ότι «είναι πολύ επικίνδυνο όταν περνάμε από τα κηρύγματα μίσος, διακρίσεων και ξενοφοβίας σε επιθέσεις αυτού του είδους». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο είχε στοχοποιηθεί προεκλογικά από στελέχη του Vox.

Πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες

Τη στιγμή που 57 μετανάστες πνίγηκαν και άλλοι 74 κατάφεραν να σωθούν κολυμπώντας προς τις ακτές της Μαυριτανίας, χωρίς να καταφέρουν να περάσουν από τις ακτές της Γκάμπια στα Κανάρια Νησιά, η Ισπανία άρχισε να ξηλώνει τα αγκαθωτά σύρματα που έχουν τοποθετηθεί επάνω στον πανύψηλο διπλό φράκτη της ντροπής στη Θέουτα. Μετά το πλήρες ξήλωμα του διπλού συρματοπλέγματος τόσο στη Θέουτα όσο και στη Μελίγια, το νέο σύστημα φύλαξης, που θα κοστίσει 17,8 εκατ. ευρώ, θα γίνεται «με λιγότερο επώδυνα» και «λιγότερα αιματηρά» μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γκράντε Μαρλάσκα, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Αναβολή των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη η έναρξη των διαβουλεύσεων του βασιλιά Φελίπε Στ' με τα 19 κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που αρχικά προγραμματιζόταν για χθες. Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, με τον Πέδρο Σάντσεθ να επισκέπτεται τελευταίος τον Φελίπε.

Τα τέσσερα σχήματα της Αριστεράς, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά, το καταλανικό Ec Comu Podem και το Galicia En Comu της Γαλικίας, θα συναντηθούν ξεχωριστά με τον αρχηγό του ισπανικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL