Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Ο Αϊ-Bασίλης της... Χιλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Ο Αϊ-Bασίλης της... Χιλής

Σε  Άγιο Βασίλη που έφτασε πριν την ώρα του μετατράπηκε ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που ανακοίνωσε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 5,5 δισ. δολαρίων, «για τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάκαμψη της οικονομίας», μετά την ύφεση κατά 3,4% τον Νοέμβριο, στα χειρότερα επίπεδα από το 2009 με την έκρηξη των στεγαστικών δανείων στις ΗΠA. Η οικονομία της Χιλής φαίνεται ότι δέχτηκε σοκ μεγαλύτερο από τον σεισμό του 2010, που κατέστρεψε το κέντρο της χώρας.

Ο Πινιέρα στοχεύει στη δημιουργία 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας το 2020, με επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κρίση και σχεδόν 2 δισ. δολαρίων απευθείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Μπριόνες υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν επιστροφή φόρων και διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΦΠΑ. Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι ο Πινιέρα επιχειρεί να κατευνάσει το κύμα διαμαρτυρίας, χωρίς να προχωρά σε δομικές αλλαγές στήριξης της εργασίας στο μακροπρόθεσμο διάστημα και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πώς όμως θα χρηματοδοτήσει η Πινιέρα τα δύο προγράμματα επενδύσεων που έχει ανακοινώσει και που φτάνουν μαζί, εκείνα που είχε εξαγγείλει πριν από την εξέγερση στη Χιλή, στα 16 δισ. δολάρια; Με τον εξωτερικό δανεισμό έως 9 δισ. δολάρια, με το 40% μάλιστα σε ξένο νόμισμα, και 7,6 δισ. δολάρια από το ενεργητικό του υπουργείου Οικονομικών σε ξένο νόμισμα. Οι οικονομικές αλχημείες του Πινιέρα θα συμπληρωθούν με τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 0,5% σε ετήσια βάση, για να περιοριστεί από το 3% το 2020 στο 2% το 2022, και 20 δισ. δολάρια που θα ριχτούν στη μάχη διατήρησης της ισοτιμίας του πέσο από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε επίσης, σε κλειστή συνεδρίαση της κυβέρνησης με την Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας, ότι θα αποσύρει την πρόσφατη πρότασή του για φύλαξη δημοσίων υποδομών από τον στρατό, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως της κοινωνικής αντιπολίτευσης στους δρόμους, καθώς και ότι εξετάζει μια συνταγματική μεταρρύθμιση για την υιοθέτηση μιας «κατάστασης έκτακτης ανάγκης μικρότερου μεγέθους», προφανώς μικρότερης από τον... στρατιωτικό νόμο που είχε κηρύξει πρόσφατα.

Σήμερα νέα γενική απεργία στην Κολομβία

Τα συνδικάτα της Κολομβίας κατεβαίνουν σήμερα σε νέα γενική απεργία εναντίον της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Προέδρου Ντούκε, ο οποίος, κάτω από τις μεγάλες και συνεχείς διαδηλώσεις, αναγκάστηκε να ζητήσει την έναρξη διαλόγου με την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, «χωρίς τελεσίγραφα και πιέσεις», όπως τόνισε υπουργός του, εκτιμώντας ότι η οικονομία δεν αντέχει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες μετά την απώλεια 285 εκατ. δολαρίων το προηγούμενο διάστημα.

Επί των ημερών του Ουρίμπε και του διαδόχου του Ντούκε, η Κολομβία ενίσχυσε τον ρόλο της ως χώρα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, αφού, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Cede του Πανεπιστημίου των Άνδεων, η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε στο 1,88% του ΑΕΠ της Κολομβίας ή στα 5,3 δισ. δολάρια το 2018, τα υπερδιπλάσια από το 0,8% του ΑΕΠ από την παραγωγή του καφέ, που πλησίασε τα 2 δισ. δολάρια.

«Ο Μοράλες νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος» λένε 100 γνωστοί πανεπιστημιακοί

Πάνω από 100 ειδικοί στον τομέα της οικονομίας και της στατιστικής των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, της Μασαχουσέτης, του Κέιμπριτζ, της Μαδρίτης, του Τορόντο και δεκάδων άλλων διεθνών πανεπιστημίων, ζήτησαν με μανιφέστο τους προς τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών «να αποσύρει τις παραπλανητικές δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βολιβία, οι οποίες συνεισέφεραν στη πολιτική αντιπαράθεση και αποτέλεσαν μια από τις 'δικαιολογίες' που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για να γίνει το στρατιωτικό πραξικόπημα».

Οι πανεπιστημιακοί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστρία, την Ινδία και την Κεντρική και Λατινική Αμερική κατηγορούν επίσης τον Πρόεδρο Τραμπ ότι «στήριξε ανοικτά και επίμονα το στρατιωτικό πραξικόπημα της 10ης Νοεμβρίου για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Προέδρου Έβο Μοράλες».

Από την πλευρά της, η «προσωρινή κυβέρνηση» της Βολιβίας... κατήγγειλε ότι εναντίον ορισμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής ενεργεί «ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο» με τη χρηματοδότηση του... Μαδούρο. Αντίθετα, η Επιτροπή των Κοινοβουλίων του Mercosur, μετά από επίσκεψή της στη Βολιβία, κατήγγειλε την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της δημόσιας τάξης, που προκάλεσε 32 νεκρούς, 832 τραυματίες και 1.513 συλλήψεις από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL