Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Η ισπανική Δεξιά, δεκανίκι του φασισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ισπανική Δεξιά, δεκανίκι του φασισμού

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο σε... στενές επαφές με τον ηγέτη του ακροδεξιού VOX Σαντιάγο Αμπασκάλ

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας ισπανικής Βουλής αμαυρώθηκε από την είσοδο, για πρώτη φορά στο προεδρείο του σώματος ενός νοσταλγού του Φράνκο και του φασισμού, χάρις στην έμμεση στήριξη του Λαϊκού Κόμματος, που επέτρεψε στο Vox να εκλέξει έναν αντιπρόεδρο, παρά τις προσπάθειες των δημοκρατικών κομμάτων να δημιουργήσουν μια «υγειονομική ζώνη κατά του φασισμού στους θεσμούς».

Η Σοσιαλίστρια Μπατέτ επαναξελέγη πρόεδρος της Βουλής, με τη στήριξη του Unidas Podemos, λαμβάνοντας 166 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία. Οι βουλευτές των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos χειροκρότησαν όρθιοι την επανεκλογή της Μπατέτ. Η επίσης Σοσιαλίστρια Γιοπ ανάλαβε τη θέση της προέδρου της Γερουσίας στη δεύτερη ψηφοφορία με τη στήριξη των γερουσιαστών όλων των κομμάτων της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο βουλευτής του Vox Λάθαρο, που ανήκε πριν στο Λαϊκό Κόμμα, ανέλαβε τη θέση του δ’ αντιπροέδρου του σώματος με τις 52 ψήφους του Vox, μετά την άρνηση του Λαϊκού Κόμματος να συνεργαστεί έστω και την τελευταία στιγμή με τους Σοσιαλιστές και άλλα δεξιά εθνικιστικά κόμματα για να αποτραπεί η εκλογή εκπροσώπου του Vox στο προεδρείο της Βουλής. Οι δημοκρατικές δυνάμεις είχαν προτείνει στο Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες στήριξη για να εκλέξουν τρεις εκπροσώπους του Λαϊκού Κόμματος και ένα των Πολιτών στο προεδρείο της Βουλής ώστε να αποκλειστούν οι φασίστες. Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες αποφάσισαν να στηρίξουν στην πράξη το Vox.

Στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή της προέδρου της Βουλής το Vox ψήφισε την υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος Παστόρ. Οι Καταλανοί αιρετοί της ERC, του JxCat και του CUP έγραψαν στα ψηφοδέλτια για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας «Ελευθερία», «Αμνηστία», «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά και ζωγράφισαν το κίτρινο σύμβολο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων εθνικιστών πολιτικών τους, ενώ οι αιρετοί του αριστερού EH Bildu έγραψαν στα ψηφοδέλτια των αντίστοιχων ψηφοφοριών τη λέξη «Ελευθερία» στη γλώσσα της Χώρας των Βάσκων.

Οι Καταλανοί εθνικιστές ψήφισαν... Unidas Podemos

Η Ελίθο του Unidas Podemos ανάλαβε τη θέση της γ΄ αντιπροέδρου της Βουλής, με τις 77 ψήφους του Unidas Podemos και των δύο εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, της ERC και του JxCat. Τα δύο εθνικιστικά κόμματα θα ψηφίσουν το Unidas Podemos για να αναλάβει θέσεις και στις γραμματείες του προεδρείου της Βουλής, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την «υγειονομική ζώνη εναντίον του Vox».

Παραδόξως, η έναρξη της συνεδρίασης της νέας Βουλής συνοδεύτηκε από την ισπανική τηλεόραση με τη μουσική της ταινίας «Ο Νονός». Η μουσική προερχόταν από τη συγκέντρωση που έκαναν έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση συνασπισμού

Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Σάντσεθ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε και δεν θα έχουμε τέταρτες εκλογές, γιατί βρισκόμαστε κοντά στους 176 βουλευτές», δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία, εκτιμώντας ότι μπορεί να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής «στις 12 ή στις 20 Δεκεμβρίου ή στις 8 Ιανουαρίου».

Από την πλευρά του, το Unidas Podemos υπογράμμισε ότι υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις για την τελική συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί του... χρόνου. Η υπουργός Οικονομίας Καλβίνιο υπογράμμισε ότι στοιχηματίζει σε συμφωνία «το ταχύτερο δυνατόν» με την καταλανική ERC, ενώ απέκλεισε ότι υπάρχουν διαφορές με το Unidas Podemos στα οικονομικά θέματά μετά την «απόλυτη» συνεργασία που είχαν οι Σοσιαλιστές με την Αριστερά στην προηγούμενη θητεία της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL