Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Unidas Podemos, Σοσιαλιστές και εθνικιστές ενωμένοι εναντίον του Vox
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidas Podemos, Σοσιαλιστές και εθνικιστές ενωμένοι εναντίον του Vox

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα στηρίξει σήμερα την είσοδο των φασιστών του Vox και των Πολιτών στο προεδρείο της νέας Βουλής, ενώ οι ισπανικές δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις ετοιμάζονται να δώσουν μια πραγματική μάχη στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για να απομονώσουν το Vox. Οι φασίστες, παρ' όλο που αποτελούν την τρίτη δύναμη με 52 βουλευτές, θα πρέπει να έχουν τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος για να μπουν στο προεδρείο της Βουλής.

To Unidas Podemos και οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για μην μπουν οι φασίστες στο εννεαμελές προεδρείο, με τους Σοσιαλιστές να προσφέρουν στο Λαϊκό Κόμμα μια θέση παραπάνω για να μην ψηφίσουν υπέρ του Vox. Αρχικά φαινόταν ότι το Λαϊκό Κόμμα είχε δεχθεί την προσφορά των Σοσιαλιστών, αλλά ο ηγέτης του Πάμπλο Κασάδο τόνισε ότι «δεν θα φτιάξει μια υγειονομική ζώνη γύρω από το Vox». Οι Σοσιαλιστές πρότειναν μια θέση στους Πολίτες, οι οποίοι την αρνήθηκαν, αφού προφανώς είχαν διασφαλίσει τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος.

Εάν το Λαϊκό Κόμμα και το Vox αλληλοψηφιστούν, έχοντας συνολικά 143 βουλευτές, οι φασίστες θα βρεθούν στην προεδρία ή τις γραμματείες των Επιτροπών της Βουλής, που για τους Σοσιαλιστές, την Αριστερά και τα εθνικιστικά κόμματα θα αποτελεί ντροπή και ήττα.

Η δικαστικός και υποστηρικτής της ισότητας των γυναικών Γιοπ θα αναλάβει την προεδρία της Γερουσίας, ικανοποιώντας το ισχυρό φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα, ενώ η Ναρμπόνα, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην υπουργός, σύντροφος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ και υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Πρόεδρος της Βουλής θα παραμείνει η Μπατέτ, γεγονός που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ισπανική Ιστορία οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου θα είναι γυναίκες. Μετά την εκλογή της Μπατέτ θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον Σάντσεθ να επιθυμεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, γεγονός που επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Unidas Podemos.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Πολιτών Αριμάδας ζήτησε από τον Σάντσεθ συνάντηση με την παρουσία και του ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Κασάδο για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με τη στήριξη 221 βουλευτών, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα στήριξης του Σάντσεθ, έστω και διαμέσου της αποχής, από τους Καταλανούς εθνικιστές, εκτιμώντας ότι «στους κομμουνιστές και τους αποσχιστές δεν πρέπει να δίνεις ούτε νερό». Ο Σάντσεθ απάντησε θετικά σε μια συνάντησή του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά μόνο με την Αριμάδας, καθιστώντας σαφές ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συνεργαστεί με την Αριστερά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν πάντως οι δηλώσεις του συνταγματολόγου και ιδρυτικού στελέχους των Πολιτών Ντε Καρέρας, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήθελε μια συμφωνία με τους Πολίτες, αλλά οι Πολίτες το αρνήθηκαν, γεγονός που τον οδήγησε να αποχωρήσει από το κόμμα που ίδρυσε μαζί με τον Ριβέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL