Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Η εξέγερση της Χιλής μοντέλο για την Κολομβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εξέγερση της Χιλής μοντέλο για την Κολομβία

«Η Χιλή είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Aυτό είναι το μοτίβο που ακούγεται διαρκώς και περισσότερο στις συνεδριάσεις των συνδικάτων, στα φοιτητικά αμφιθέατρα και πλατείες της Μπογκοτά και δεν αφορά το μοντέλο του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού της Χιλής, αλλά τον αγώνα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας -και όχι μόνο στην Κολομβία.

Ο Πρόεδρος Ντούκε κάλεσε εκ νέου τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις σε διάλογο την επόμενη εβδομάδα, αλλά για ακόμη μια φορά τα συνδικάτα, οι φοιτητές, οι γυναίκες και οι νέοι, μαζί με τους συγγενείς των εκτελεσμένων από τους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς του πρώην Προέδρου Ουρίμπε, απάντησαν με την προκήρυξη νέας γενικής απεργίας για τις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους εναντίον της λιτότητας, ζητώντας τη διάλυση των ΜΑΤ και τον σεβασμό της συμφωνίας ειρήνης με τις FARC. Η δολοφονία του 18χρονου φοιτητή Ντίλαν Κρουθ από κρότου - λάμψης πυροδότησε τη συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις, που συνεχίζονται μαζικά και ειρηνικά σε όλη τη χώρα.

Βολιβία: Η λαϊκή αντίδραση έβαλε τέλος στην ατιμωρησία του στρατού

Η «προσωρινή Πρόεδρος» της Βολιβίας Ανιές απέσυρε το διάταγμα που διασφάλιζε την ατιμωρησία της αστυνομίας και του στρατού στην καταστολή των κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησής της μετά τις τεράστιες μαζικές αντιδράσεις και τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και πολλών ΜΚΟ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με μικρή διαφορά ψήφων η Ουρουγουάη πέρασε στη Δεξιά

Με διαφορά λιγότερη των 30.000 ψήφων η Δεξιά και οι νοσταλγοί της δικτατορίας στην Ουρουγουάη κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές και μετά από 15 χρόνια επιστρέφουν στην εξουσία, αποτυγχάνοντας όμως να συντρίψουν τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς του Πλατιού Μετώπου. Γεγονός πάντως που φαίνεται να έβαλε προς το παρόν (;) στο ψυγείο το «Σχέδιο Β» της στρατιωτικής ιεραρχίας, που μιλούσε ανοικτά για... χούντα σε περίπτωση που το Πλατύ Μέτωπο κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς προοδευτικής κυβέρνησης του Μουχίκα και του Ταμπαρέ Βάσκεθ περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια, με τον δείκτη της φτώχειας να καταρρέει στο 8% από το 34% και την ανεργία στο 9% από το 20%. Ο φόβος της επιστροφής της Δεξιάς οδήγησε στην επιστροφή των πολιτών στις κάλπες, με τη συμμετοχή να φθάνει στο ρεκόρ του 90%. Στον πρώτο γύρο ο Μαρτίνες (Πλατύ Μέτωπο) είχε πάρει 39,02% και ο δεξιός Λακάγιε Που 28,62% (Εθνικό Κόμμα), ενώ στον δεύτερο γύρο ο Λακάγιε Που πήρε 48,7% και ο Μαρτίνες 47,4%.

Ο Λακάγιε Που, ο οποίος είχε τη στήριξη τριών κομμάτων στον δεύτερο γύρο, θα αναλάβει Πρόεδρος την 1η Μαρτίου για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 900 εκατ. δολάρια με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος που έφθασε στο 4,9% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να έχει εξηγήσει το πώς. Ο Λακάγιε Που δήλωσε ότι η χώρα «θα σταματήσει να στηρίζει δικτάτορες και βιαστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL