Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: / Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σπόνσορας της τρομοκρατίας ο Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: / Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σπόνσορας της τρομοκρατίας ο Μακρόν

Παραμονές της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου θα μπει επί τάπητος το ζήτημα της κατανομής των βαρών στο εσωτερικό της "εγκεφαλικά νεκρής" συμμαχίας, όπως την περιέγραψε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση σε δυο μέτωπα θέτοντας σε νέα δοκιμασία την ενότητα του συνασπισμού, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια κάνει δοκιμές των ρωσικών πυραύλων S-400, τους οποίους απέκτησε παρά τις συμμαχικές προειδοποιήσεις.

Απαιτώντας να αναγνωριστούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, η Άγκυρα προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τα στρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Πολωνίας και των δημοκρατιών της Βαλτικής έναντι της Ρωσίας. Και χθες εξαπέλυσε οξύτατη φραστική επίθεση εναντίον του Γάλλου Προέδρου, τον οποίο κατηγόρησε ως "σπόνσορα της τρομοκρατίας" επειδή το Παρίσι διατηρεί στενές σχέσεις με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Κούρδων.

"Αυτός (ο Μακρόν) είναι ήδη ο σπόνσορας της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους φιλοξενεί σε σταθερή βάση στο Ελιζέ" είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που αποτελούν τον βασικό κορμό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου μετά από παζάρι μεταξύ της Άγκυρας και την Ουάσιγκτον και την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει από την περιοχή αμερικανικές δυνάμεις που λειτουργούσαν και ως "ομπρέλα προστασίας" των Κούρδων. Τον περασμένο μήνα ο Μακρόν συνάντησε την Τζιχάν Άχμεντ, εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους Κούρδους στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το παζάρι για τις συνεισφορές στο ΝΑΤΟ

Όμως, αφορμή για το "ξέσπασμα" Τσαβούσογλου χθες το απόγευμα ήταν η δήλωση του Μακρόν λίγο νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Παρίσι, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους την ίδια ώρα που η επίθεσή της στη Συρία είναι ένα "τετελεσμένο γεγονός". Οι δηλώσεις Μακρόν είχαν αποδέκτη και την Ουάσιγκτον, όχι μόνο γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανάψει το "πράσινο φως" στον Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή, αλλά και γιατί η Γαλλία αρνείται να αυξήσει τη συμμετοχή της στις δαπάνες του ΝΑΤΟ ενόψει της μείωσης της αμερικανικής συνεισφοράς και μιας νέας συμφωνίας που πέτυχε η Ουάσιγκτον με τους εταίρους της για την κατανομή των βαρών.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ -που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019- και η Γερμανία το 14,7%, σύμφωνα με μία φόρμουλα με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού. Όπως μετέδωσαν χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, η νέα συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ να μειώσουν τη συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου, η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο τη δική της συμβολή και οι υπόλοιποι σύμμαχοι, εκτός της Γαλλίας, δέχονται να πληρώσουν περισσότερα.

Υπ' αυτό το πρίσμα εξηγείται πιθανώς και η δήλωση Τσαβούσογλου ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης της Ευρώπης. "Αυτήν ακριβώς τη στιγμή υπάρχει ένα κενό στην Ευρώπη και (ο Μακρόν) προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της, αλλά η ηγεσία είναι ένα φυσικό χάρισμα" πρόσθεσε απαξιωτικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL