Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Ο Μοράλες στο στόχαστρο της Ιnterpol
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λατινική Αμερική / Λατινική Αμερική: Ο Μοράλες στο στόχαστρο της Ιnterpol

«H Interpol μετά από αίτημα της Ανιές εξέδωσε γαλάζιο διεθνές ένταλμα εναντίον μου και το κοινοποίησε στην Αργεντινή, στο Περού, στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, στο Εκουαδόρ και το Μεξικό με τις κατηγορίες -μεταξύ άλλων- της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της ένοπλης εξέγερσης, των πολιτικών διακρίσεων και της στήριξης του ρατσισμού» τόνισε ο Έβο Μοράλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μεξικό. Ο Μοράλες τόνισε ότι «για τους 32 νεκρούς από σφαίρες η Ανιές δεν έχει ξεκινήσει ούτε μια έρευνα, δεν υπάρχει ούτε ένας κρατούμενος, ενώ εναντίον μου υπάρχει ήδη ένα ένταλμα της Interpol και καταζητούμαι σε όλο τον κόσμο».

Στο εσωτερικό της Βολιβίας, στο στόχαστρο των προγραφών και των διώξεων της «προσωρινής κυβέρνησης» βρέθηκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ράμος, ο οποίος, σύμφωνα με την προσωρινή κυβέρνηση, «μπορεί» να ευθύνεται για περίεργες μεταφορές χρημάτων. Η πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς για να συλλάβουν τον πρώην υπουργό Προεδρίας Κιντάνα, την πρώην υπουργό Πολιτισμού Αλανόκα και άλλα τρία στελέχη της κυβέρνησης του Μοράλες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Η «προσωρινή κυβέρνηση» φρόντισε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για όλους για να μην μπορούν να πάρουν άσυλο στο Μεξικό, το οποίο θα πρέπει να τους παραδώσει στις αρχές της χώρας, σύμφωνα με τους πραξικοπηματίες.

Χιλή: «Τρομονόμος» Πινιέρα

Ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα απάντησε με μεγαλύτερη καταστολή στα καυτά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της Χιλής καταφέρνοντας να περάσει σε έκτακτη συνεδρίαση της Γερουσίας (με 22 υπέρ, 11 κατά και 2 αποχές) ένα είδος «τρομονόμου» που αυξάνει τις ποινές σε όσους καλύπτουν το πρόσωπό τους στις διαδηλώσεις σε φυλάκιση από 1,5 έως 3 χρόνια. Υπέρ του νόμου ψήφισαν επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα μικρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Στη Βουλή, όπου δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς έχουν την πλειοψηφία, η κυβέρνηση του Πινιέρα δέχθηκε ένα ισχυρό διπλό πλήγμα όχι γιατί απέρριψε την πρότασή της για αύξηση του ελάχιστου μεικτού εγγυημένου εισοδήματος στα 350.000 πέσος (380 ευρώ), αλλά και γιατί ψήφισε σχεδόν τον διπλασιασμό του στα 550.00 πέσος (600 ευρώ) από τα 300.000 πέσος (328 ευρώ), οδηγώντας την κυβέρνηση να απειλεί ότι θα προσφύγει για την... αντισυνταγματικότητα της απόφασης. Επιπλέον η πρόταση του Πινιέρα προέβλεπε ότι τη διαφορά ανάμεσα στον κατώτατο μισθό των 301.000 πέσος και στα 350.000 θα την κατέβαλαν τα δημόσια ταμεία, ενώ η Βουλή ψήφισε ότι θα την καταβάλλουν οι εργοδότες.

Κολομβία: Οι μουσικοί στους δρόμους εναντίον του Ντούκε

«Επανάσταση δεν γίνεται χωρίς τραγούδια» είχε πει ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Στην Κολομβία οι μουσικοί πήραν από τους Χιλιανούς συναδέλφους τους τη σκυτάλη αυτές τις μέρες με δεκάδες μουσικούς να συνοδεύουν τις μεγάλες πορείες στην Μπογκοτά και στις άλλες πόλεις. Στο Πάρκο των Χίπηδων στο κέντρο της Μπογκοτά περισσότεροι από τριακόσιοι μουσικοί έπαιξαν μεταξύ άλλων την «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν και ο κόσμος έκλαψε όταν στο τέλος έπαιξαν τον εθνικό ύμνο της Κολομβίας.

Οι μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κολομβία αφόπλισαν τον Ντούκε και τους πλέον συντηρητικούς δεξιούς, γιατί δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στην καθολική αντίδραση των εργαζομένων, των φοιτητών, των νέων και των γυναικών στη λιτότητα που προσπαθεί να επιβάλει η Δεξιά με τη στήριξη του ΔΝΤ. Η μόνη ουσιαστική στήριξη στον Ντούκε έφτασε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξήρε τον ρόλο του για τη... σταθεροποίηση της Κολομβίας και της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL