Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Εκλογικός σεισμός στο Χονγκ Κονγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογικός σεισμός στο Χονγκ Κονγκ

Πολιτικό σεισμό σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στο ταραγμένο Χονγκ Κονγκ, που εδώ και έξι μήνες συνταράσσεται από μια πρωτοφανή πολιτικοκοινωνική κρίση δοκιμάζοντας τα νεύρα και την υπομονή του Πεκίνου.

Η άνευ προηγουμένου απόλυτη επικράτηση των υποψηφίων του φιλοδημοκρατικού κινήματος αλλάζει άρδην τα δεδομένα για το τοπικό σύστημα εξουσίας, που, προκειμένου να επιβιώσει και να επικρατήσει, είναι πια υποχρεωμένο να «ακούσει» το λαϊκό αίσθημα. Το αν αυτό θα επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων ή αν θα δρομολογήσει κάποιου είδους πολιτική διαδικασία διαλόγου με τους φοιτητές και τη φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση είναι κάτι που απομένει να φανεί.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το μοντέλο διακυβέρνησης της περιοχής προβλέπει την «παραχώρηση» ενός ελάχιστου μεριδίου εξουσίας σε αιρετούς. Μόλις έξι έδρες του Νομοθετικού Συμβουλίου -του τοπικού Κοινοβουλίου-, η θητεία του οποίου πρόκειται να ανανεωθεί το νέο έτος, διεκδικούνται από εκλεγμένους υποψηφίους. Εκτός αυτού, μόλις 117 αιρετοί εκπρόσωποι συμμετέχουν στην επιτροπή των 1.200 εκλεκτόρων που ελέγχεται από το Πεκίνο και είναι επιφορτισμένη με την εκλογή της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Επομένως η μεγάλη νίκη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν «μεταφράζεται» σε ανάληψη εξουσίας εκ μέρους της. Έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, ως ένα πολιτικό βαρόμετρο που καταδεικνύει την κυρίαρχη τάση στο εκλογικό σώμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μόνον τυχαίες δεν είναι οι χθεσινές αναφορές τόσο της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ όσο και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στη λαϊκή ετυμηγορία.

«Η κυβέρνησή σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα και θέλει να ακούσει με ταπεινότητα τον λαό» είπε χαρακτηριστικά η κυβερνήτης Κάρι Λαμ, ενώ, Ουάνγκ Γι υπενθύμισε ότι το Χονγκ Κονγκ "αποτελεί μέρος της Κίνας" όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. «Οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στο να προκαλέσει χάος στο Χονγκ Κονγκ ή να υπονομεύσει την ευημερία και τη σταθερότητά του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία» προειδοποίησε ο Κινέζος υπουργός.

Περίπου 2,94 εκατ. πολίτες (σε σύνολο 4,13 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους) ψήφισαν την Κυριακή σε σύγκριση με το 1,4 εκατ. που είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του 2015, ανεβάζοντας το ποσοστό της συμμετοχής στο 71%. Οι φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι συγκέντρωσαν ποσοστό κοντά στο 60%, αλλά οι έδρες που καταλαμβάνουν είναι σχετικά λιγότερες λόγω του εκλογικού συστήματος. Συγκεκριμένα, κέρδισαν τις 347 από τις συνολικά 452 έδρες των 18 περιφερειακών συμβουλίων στις ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες.

Οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στο Πεκίνο κέρδισαν 60 έδρες ενώ οι ανεξάρτητοι, πολλοί από τους οποίους διάκεινται φιλικά στο φιλοδημοκρατικό κίνημα, συγκέντρωσαν 45. Στις προηγούμενες εκλογές του 2015 οι υποψήφιοι του Πεκίνου είχαν «σαρώσει» καταλαμβάνοντας 298 έδρες, χάρις στην κατανομή των οποίων κατόρθωσαν να ελέγχουν και τις 18 περιφέρειες.

Η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων οι οποίοι ασχολούνται με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων ή τα δρομολόγια των λεωφορείων, δεν προσήλκυε μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον των πολιτών. Ωστόσο, οι προχθεσινές εκλογές είχαν μια εντελώς διαφορετική χροιά ως πολύ πιο έντονα πολιτικοποιημένες λόγω των διεκδικήσεων του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα ράπισμα πρωτίστως για την τοπική κυβέρνηση, και δευτερευόντως για το Πεκίνο. Η συντριβή των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων ματαιώνει κάθε ελπίδα της Κάρι Λαμ να συσπειρώσει την κοινή γνώμη στο πρόσωπό της εκτιμώντας -προφανώς λανθασμένα- ότι η κλιμάκωση της βίας απ’ τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές θα έκανε τη «σιωπηλή πλειοψηφία» να την υποστηρίξει. Την ίδια ώρα οι οπαδοί της ρήξης με το Πεκίνο ελπίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαναγκάσει την τοπική κυβέρνηση ν' αλλάξει ρότα υποχρεώνοντάς την σε μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη λογοδοσία.

«Μια ευκαιρία»

'Όποια κι αν είναι η δύναμη της Κάρι Λαμ, ελπίζω ότι θα ανταποκριθεί στις επιθυμίες του λαού, θα απαντήσει στα πέντε αιτήματα (του φιλοδημοκρατικού κινήματος) και θα δώσει μια ευκαιρία στους νέους" δήλωσε ο ακτιβιστής Τζίμι Σαμ, που κέρδισε μια έδρα σε περιφερειακό συμβούλιο. Σημειώνεται ότι μεταξύ των πέντε διεκδικήσεων του φιλοδημοκρατικού κινήματος είναι η εκλογή με άμεση ψηφοφορία της τοπικής κυβέρνησης και η διεξαγωγή έρευνας για την αστυνομική βία στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα "δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. (...) Συνιστά βαθιά απόρριψη της κυβέρνησης και της πολιτικής του Πεκίνου προς το Χονγκ Κονγκ" δήλωσε από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Γουίλι Λαμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές της Κυριακής μπορεί να επιταχύνουν την αποχώρηση της Κάρι Λαμ από την εξουσία αλλά και να επιδεινώσουν την κρίση.

"Οι διαδηλωτές θεωρούν αυτήν την απίστευτη νίκη ως εντολή που δόθηκε από τον λαό και ως εκ τούτου θα αγωνιστούν ακόμη πιο σκληρά" συμπλήρωσε ο Λαμ. Πάντως, μια από τις πρώτες κινήσεις του Πεκίνου αφότου οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν να σπεύσει να εκφράσει την "αμέριστη" στήριξή του στην τοπική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που προεκλογικά είχαν καλέσει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να ψηφίσουν "κατά της βίας", υποβάθμισαν το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής. "Το ποσοστό συμμετοχής έστειλε ένα μήνυμα, ότι ασχέτως της βίας των ταραξιών οι απλοί κάτοικοι αγωνιούν για την ευημερία τους" έγραψε στο κύριο άρθρο της η “Ημερησία της Κίνας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL