Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Προς σύγκρουση Μακρόν - συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς σύγκρουση Μακρόν - συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη απεργία που έχει ανακοινωθεί για τις 5 Δεκεμβρίου από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους στη Γαλλία έχει ξεκινήσει, όπως και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ να εκτονώσει την κλιμακούμενη ένταση. Κι αυτό γιατί διαβλέπουν ότι η κινητοποίηση θα είναι εντυπωσιακή ύστερα από το ευρύ κάλεσμα που έχουν απευθύνει τα ισχυρά συνδικάτα του μετρό (RATP) και του σιδηροδρόμου (SNCF) για απεργία που αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, το συνδικάτο CGT έχει καλέσει «το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους» σε μια «πρώτη ημέρα απεργίας όλων των κλάδων». Ένα κάλεσμα που έχει μεγάλη απήχηση, καθώς τα συνδικάτα fo, FSU, Solidaires, FIDL, MNL, UNL και UNEF δήλωσαν «παρών» για «τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης των συντάξεων και για τη βελτίωση του σημερινού, αλληλέγγυου συνταξιοδοτικού συστήματος», όπως τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Αντικείμενο της διεκδίκησης των συνδικάτων είναι η προωθούμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση των συντάξεων, που προβλέπει το τέλος των ειδικών καθεστώτων και την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα πόντων. Πολλοί άλλοι κλάδοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο απεργιακό κάλεσμα: τα συνδικάτα της αστυνομίας, της Air France, των δικηγόρων. Παράλληλα, και το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» αποφάσισε να συμπορευθεί -κι αυτό είναι μια πραγματική πρωτιά- με τα συνδικάτα στις 5 Δεκεμβρίου! Η διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης δεν έχει οριστεί κι αυτό είναι ένα σημείο που προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα γεγονότα εξηγούν τη σπουδή των μελών της κυβέρνησης να αρχίσουν να τρέχουν στα τηλεοπτικά πάνελ επιχειρώντας να κατευνάσουν την κατάσταση στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής εκστρατείας. Πρώτος - πρώτος ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που εξηγεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τις συντάξεις: «Πρέπει να πούμε στους Γάλλους με σαφήνεια, ήρεμα ότι θα εργάζονται περισσότερο»! Τη σκυτάλη πήρε ο Ζαν Πολ Ντελβουά, ανώτατος επίτροπος για το θέμα των συντάξεων, που δήλωσε ότι «πρέπει να αναβαθμίσουμε τον διάλογο και να περάσουμε από μια αυτοκτονική πολιτική συσχετισμού δυνάμεων στην έννοια του συμβιβασμού». Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σιμπέθ Ντιάγε, ακολουθεί τη γραμμή «διαίρει και βασίλευε»: «Το συνδικάτο CGT δεν παίζει με το παιχνίδι της κοινωνικής δημοκρατίας» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι άλλα συνδικάτα παίζουν το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Από την πλευρά της, η υπουργός «Αλληλεγγύης» Ανιές Μπιζέν έκανε λόγο για «συντεχνιακά αιτήματα» των συνδικάτων που «δεν θέλουν τη μεταρρύθμιση γιατί δεν θέλουν την εξαφάνιση ενός πολύ ευνοϊκού καθεστώτος». Τα γνωστά επιχειρήματα που ακούγονται στις περιπτώσεις αυτές...

Ωστόσο, ο κλάδος των σιδηροδρομικών του συνδικάτου CGT δεν τοποθετείται με... τσιτάτα, αλλά θέτει το συνολικό πλαίσιο των δυσοίωνων εξελίξεων. Η κατάσταση στον σιδηρόδρομο «είναι εκρηκτική λόγω των στρατηγικών επιλογών, των αναδιοργανώσεων και των μεταρρυθμίσεων». Η «τεράστια οργή» των σιδηροδρομικών «επιβάλλει αλλαγές προσανατολισμού, ξεμπλοκάρισμα μέσων, νομοθετικές αλλαγές, την εγγραφή νέων εγγυήσεων στην κλαδική Εθνική Συλλογική Σύμβαση και μια απάντηση στις διεκδικήσεις των ενεργών και συνταξιούχων σιδηροδρομικών» σημειώνει το συνδικάτο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα συνδικάτα του μετρό.

Όλα αυτά αποτελούν αρκετές ενδείξεις ότι τα πράγματα βαδίζουν σε (άλλη μία) μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικάτων. Εξηγούν επίσης τη ζέση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να περιθωριοποιήσει μια κινητοποίηση που αναμένεται εντυπωσιακή και μάλιστα με τη συμμετοχή των «Κίτρινων Γιλέκων», που κάποιοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την... εξαφάνισή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL