Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Σκληραίνει τη στάση του το Παρίσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληραίνει τη στάση του το Παρίσι

Με λεπτομερή πρόταση προκειμένου να αυστηροποιηθεί η διαδικασία ένταξης νέων χωρών στην Ε.Ε. επανέρχεται η Γαλλία λίγες εβδομάδες αφότου «μπλόκαρε» την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Το γαλλικό «non paper» που έχει ήδη σταλεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Η «αναθεωρημένη προσέγγιση» που προτείνει η Γαλλία πρέπει, σύμφωνα με το κείμενο της πρότασης που είδε η «Α», να κάνει τη διαδικασία ένταξης πιο «σταδιακή», στη βάση «αυστηρών όρων» και «αναστρέψιμη». Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα δυτικά Βαλκάνια, η Γαλλία ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να προχωρήσει η προσχώρησή τους στην Ένωση, μόλις η Ε.Ε. «μεταρρυθμιστεί και γίνει πιο αποτελεσματική».

Το γαλλικό σχέδιο φαίνεται πως είναι να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες η ενταξιακή διαδικασία των δυτικών Βαλκανίων, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνες, μέχρι στιγμής, χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, με την τελευταία μάλιστα να επιθυμεί να ξανασυζητηθεί το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα αμέσως, δηλαδή στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ένα σημαντικό μέρος της Ε.Ε., άλλωστε, είναι της άποψης ότι το ευρωπαϊκό «όχι» στα δυτικά Βαλκάνια θα μπορούσε να διευκολύνει την προσέγγισή τους με τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Υπάρχει δε έντονη κριτική κατά της Γαλλίας και του Προέδρου της Εμανουέλ Μάκρον ότι οι όποιες κινήσεις του πηγάζουν από εσωτερικές πιέσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τις λαϊκιστικές, ευρωσκεπτιστικές δυνάμεις στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά η επίσημη γαλλική επιχειρηματολογία υπέρ της ουσιαστικής μεταρρύθμισης της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. περιλαμβάνει τα πρόσφατα προβλήματα της Ένωσης με τα «καινούργια» μέλη της ανατολικής Ευρώπης κυρίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Επιπρόσθετα η γαλλική θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια πιο βαθιά ενοποίηση στα ήδη υπάρχοντα μέλη της Ε.Ε. προτού προχωρήσει σε νέα διεύρυνση.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρότασή τους οι Γάλλοι περιλαμβάνουν μια διαδικασία ένταξης σε επτά στάδια, εκ των οποίων το πρώτο αφορά το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. Η συμμετοχή στην τραπεζική ένωση ή στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα μπορούσε να εξεταστεί, σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, σε ένα «μεσαίο στάδιο», ενώ η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά προτείνεται πως θα είναι προτιμότερο να ανοίγει «προς το τέλος της διαδικασίας».

Ως αντάλλαγμα για την πιο «σταδιακή» προσέγγιση το γαλλικό σχέδιο προτείνει «αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη» και πρόσβαση στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Ωστόσο ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει να είναι δυνατή η διακοπή της διαδικασίας σε περίπτωση που «η υποψήφια χώρα, εν όλω ή εν μέρει, δεν πληροί πλέον ορισμένα κριτήρια ή παύει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL