Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
O πολιτισμός δεν αφήνει κανέναν πίσω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O πολιτισμός δεν αφήνει κανέναν πίσω

Στη Ματέρα της Ιταλίας παρεβρέθη στις αρχές Νοεμβρίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης, στο πλαίσιο διήμερης αποστολή της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. “Με σύνθημα το ‘Ανοιχτό μέλλον’, η ιταλική πόλη δίνει το στίγμα της σε μια εποχή όπου τα σύνορα κλείνουν και επιλέγει να είναι ανοιχτή σε όλους. Η μαγευτική πετρόχτιστη πόλη αλλάζει, κοιτάει μπροστά και δεν αφήνει κανέναν πίσω! Αυτό άλλωστε είναι πολιτισμός. Σειρά έχει η Ελευσίνα” επισήμανε ο Αλ. Γεωργούλης, ο οποίος επιμένει ιδιαίτερα στην ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει τιμηθεί με τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τέσσερις φορές. Ο θεσμός προτάθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1983, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, με πρωτοβουλία τής τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, και ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι του 1985, με την πόλη της Αθήνας να είναι η πρώτη κάτοχος του τίτλου. Ακολούθησαν το 1997 η Θεσσαλονίκη, το 2006 η Πάτρα και το 2021 έπεται η Ελευσίνα, που θα μοιραστεί τον τίτλο μαζί με το Νόβι Σαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

“Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη δυναμική του θεσμού που ξεκίνησε από το όραμα της Μελίνας. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνεχίζει να νοηματοδοτεί την ανάγκη για δράσεις που προσφέρουν πρόσβαση σε άγνωστες πτυχές της Ιστορίας και του πολιτισμού της ηπείρου. Η Ελευσίνα είναι μια πόλη που ενώνει την αρχαία με την σύγχρονη Ελλάδα”, σύμφωνα με τον Αλ. Γεωργούλη. Με τίτλο “Μετάβαση στην EUphoria”, η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην αναβάθμιση που μπορούν να προσφέρουν οι τέχνες και ο πολιτισμός αν γίνουν το επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όχι στις “περιστρεφόμενες πόρτες”

Να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας” των υπαλλήλων των θεσμικών οργάνων ζήτησε ο Αλ. Γεωργούλης, επιμένοντας στην εξασφάλιση της διαφάνειας στις λειτουργίες της Ε.Ε. Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία υποχρεωτικού μητρώου διαφάνειας για όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, που θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης. Με τον ρόλο του ως σκιώδους εισηγητή στην Επιτροπή Αναφορών και στη σχετική συζήτηση για το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή το 2018, υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας ειδικά για το έργο του Συμβουλίου και της Κομισιόν, αλλά και την ανάγκη για την αναθεώρηση του πλαισίου για την πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα, και ζήτησε την επικαιροποίηση του καταστατικού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Πέτρος Κόκκαλης: Διαγενεακή και κοινωνική δικαιοσύνη

Για ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο”

Πρωτοβουλία για ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο” αναλαμβάνει ο Π. Κόκκαλης. Σε συνεργασία με την κίνηση “Κόσμος” και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, στηρίζει την διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης, με θέμα "Green New Deal - Προς ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο;", στις 24 Ιανουαρίου, στην Αθήνα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο Πράσινο Συμβόλαιο της Ευρώπης. Βασικό ζητούμενο, η σημασία του για την Ελλάδα και οι τρόποι που μπορεί να εξασφαλίσει τη διαγενεακή και κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο:

- Θα εξασφαλίσει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

- Θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

- Θα εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

“Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα”

“Παράθυρο ευκαιρίας” χαρακτήρισε, στην εφημερίδα “Εποχή”, την ενεργειακή μετάβαση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, συμπληρώνοντας: “Οι στόχοι για το μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και την κλιματική ουδετερότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν, αν συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία η κατασκευή νέων έργων ορυκτών καυσίμων, πολλά από τα οποία σχεδιάζονται να λειτουργούν για δεκαετίες”. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, “ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται σε φάση ιστορικής μετάβασης, με οδηγούς την οικουμενική προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την εξέλιξη της τεχνολογίας, που αλλάζει το επενδυτικό τοπίο και τις προτεραιότητες. Η ενεργειακή μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρότεινε στους εκπροσώπους των κρατών - μελών της Ε.Ε. να σταματήσει η χορήγηση δανείων για έργα σχετικά με τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Στην πρόταση αντιτάχθηκε η Γερμανία (μέτοχος κατά 16% στην ΕΤΕπ) και, δυστυχώς, η Ελλάδα. “Η ΕΤΕπ μπορεί και πρέπει να είναι ένα από τα εργαλεία για μια δίκαιη και τακτική μετάβαση”, τόνισε ο Π. Κόκκαλης, σημειώνοντας πως η πρόταση αναμένεται να επανέλθει μέσα στον Νοέμβριο. Όπως υπογράμμισε όμως, “χρειάζεται εξαντλητική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της μετάβασης για την επόμενη ημέρα”.

Στέλιος Κούλογλου: Ασύμφωνη με τη δημοκρατία η νέα πολιτική του Facebook

Το Facebook πλέον εξαιρεί την πολιτική διαφήμιση από τους κανόνες που έχει για τον έλεγχο των πραγματικών περιστατικών. Οι νέοι κανόνες που ισχύουν από το τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα εμποδίζουν πολιτικούς και υποψήφιους εκλογικών αναμετρήσεων για δημόσια αξιώματα να δημοσιεύουν διαφημίσεις που έχουν ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο. Με νέα ερώτησή του στην Κομισιόν ο Στέλιος Κούλογλου ζητάει να μάθει αν η νέα διαφημιστική πολιτική του Facebook είναι σύμφωνη με τις αρχές που ορίζονται στον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. για την παραπληροφόρηση που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018 (και την οποία έχει προσυπογράψει το Facebook!).

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και τους Καταναλωτές Βιέρα Γιούροβα απάντησε σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων των πολιτών από το Facebook. Σύμφωνα με την απάντηση, “σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον κανονισμό, δύνανται να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες συνίστανται σε διοικητικό πρόστιμο έως 20 εκατ. ευρώ ή έως το 4 % του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας, ανάλογα με το ποιο ποσό είναι υψηλότερο”.

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ “La Strategia” της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis παρουσίασε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Στ. Κούλογλου, ενώ χιλιάδες συμμετοχές συγκέντρωσαν και οι διαδικτυακές προβολές των εκδηλώσεων. Οι θεατές ήθελαν να δουν, να μάθουν για τη στρατηγική αθέμιτων πρακτικών με την οποία η Novartis κατάφερε να προωθεί το φάρμακά της στη ελληνική αγορά και να επηρεάζει τις τιμές διεθνώς. Ο Στ. Κούλογλου, και κατά την προηγούμενη θητεία του, και στην τρέχουσα, επισταμένα έχει θέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ζήτημα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας τους – κοινώς, whistleblowers. Σύμφωνα με τον ίδιο, "τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι εχθρικές σε όσους τολμούν να αποκαλύψουν την αλήθεια". Το “La Strategia” θα προβληθεί και στις 19 του μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωομάδα τη Αριστεράς GUE/ NGL.

Οι εξορύξεις της Χαλκιδικής και της Θράκης στις Βρυξέλλες

Κοινή εκδήλωση διοργανώνουν στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης, με θέμα τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, ακτιβιστές και απλοί πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θράκη, που τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν το πρόβλημα με τις εξορύξεις χρυσού, καθώς και συμμετέχοντες από τη Ρουμανία και την Τουρκία, για να μεταφέρουν τη διεθνή εμπειρία.

Έλενα Κουντουρά: Ολοκληρωμένη στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό στην Ευρώπη

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των δικτύων υποδομών, με στόχο οι μεταφορές πανευρωπαϊκά να καταστούν βιώσιμες ώς το 2050, υπογράμμισε η Έλενα Κουντουρά κατά την παρουσίαση εκ μέρους της Κομισιόν των προτάσεων για χρηματοδότηση έργων στον τομέα, στο πλαίσιο του Connecting Europe Facility. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταρτιστεί ολοκληρωμένη στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό στην Ε.Ε. και ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό.

Στις αρχές Νοεμβρίου είχε, μάλιστα, συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Διεθνές Συνέδριο International Τourism and Investment Conference (ITIC) στο Λονδίνο, ακριβώς πριν την έναρξη της κορυφαίας Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης World Travel Market. Στο συνέδριο συμμετείχαν υπουργοί Τουρισμού μεγάλου αριθμού χωρών, εκπρόσωποι των παγκόσμιων φορέων του τουριστικού κλάδου και οι επικεφαλής ομίλων της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το σχέδιο για τον τουρισμό οφείλει να προβλέπει:

- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προορισμών.

- Διασφάλιση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την τουριστική δραστηριότητα.

- Να μην αποκλειστούν οι πιο ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις μεταφορές.

- Πολιτικές και προγράμματα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στον 37ο Μαραθώνιο συμμετείχε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, στο πλευρό των γυναικών που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο του μαστού και της οργάνωσης Europa Donna. “Είμαστε πολλές και τρέχουμε για όλες τις γυναίκες, γιατί στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της”, τόνισε η ίδια. Η Ελ. Κουντουρά είχε συμμετάσχει πρόσφατα και στην ημερίδα «Transforming Breast Cancer Together» που διοργάνωσε η Europa Donna Ευρώπης στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας Μαστού, όπου τόνισε τη σημασία της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε βέλτιστες υπηρεσίες Υγείας που πρέπει να έχουν όλοι οι ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί πως η Europa Donna Hellas με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση Επιτροπής για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βουλή

Δημήτρης ΠαπαδημούληςΝα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Κρήτη

Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στην Κρήτη από τις φυσικές καταστροφές, που ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ, ζήτησε από την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. “Πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου η Έκθεση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κρήτη και να επανεξετάσουμε το όριο του 2,5% των ζημιών που αναπληρώνεται από ευρωπαϊκούς πόρους. Χρειάζεται έμπρακτη και ισχυρότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες”, διεμήνυσε ο ίδιος, ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου. “Έχουμε ένα μεγάλο αδιάθετο ποσό, το οποίο μπορεί να φτάσει, ενδεχομένως, τα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε το όριο του 2,5% των ζημιών που αναπληρώνεται από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου οι πολίτες βλέπουν στη ζωή τους έμπρακτη αλληλεγγύη. Αν μπορέσουμε λοιπόν αυτή η αλληλεγγύη να είναι ισχυρότερη θα είναι καλύτερο για όλους: για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη - μέλη και τους πολίτες”, ήταν το μήνυμα του Δημ. Παπαδημούλη.

Η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Ποια είναι η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να ανακτήσει προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων; Το ερώτημα αυτό θέτει ενώπιον της Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή διάταξη στο σχέδιο νόμου για τους Κώδικες που προβλέπει την αναδρομική αποδέσμευση όσων περιουσιακών στοιχείων προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το πέρας 18 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, δεσμεύτηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων ύψους άνω του 1 δισ., μετά από έρευνα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, κακουργηματικής απιστίας, τοκογλυφίας, ναρκωτικών, εγκληματικών οργανώσεων, trafficking.

Κώστας Αρβανίτης: "Θα μείνουμε ξανά, μαζί, άνθρωποι"

"Αυτό που βιώνουν, και κατ’ επέκταση αυτό που βιώνουμε εμείς, δεν είναι κανονικό, δεν είναι φυσιολογικό. Είναι μια μηχανή που παράγει κέρδος και καταναλώνει ζωές, ξεκληρίζει οικογένειες, τραυματίζει ψυχές, φέρνει στην πόρτα μας ικέτες. Είναι ο πόλεμος", επισήμανε σε άρθρο του για το προσφυγικό στο tvxs.gr ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης. "Πόλεμος σημαίνει θάνατος, ξεκλήρισμα οικογενειών και τραύματα αγιάτρευτα", συμπλήρωσε.

Το προσφυγικό βρίσκεται υπό την μέριμνα του ευρωβουλευτή, στο πλαίσιο της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υποστήριξε και ανέδειξε την κινητοποίηση των πολιτών στον Πειραιά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όπου συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες από τα νησιά. "Μισανθρωπία και σκοταδισμός δεν ανήκουν στην κοινωνία μας", έγραψε στο Twitter και θύμισε πως το 2015-2016 "η αλληλεγγύη ζέστανε αυτούς που την είχαν ανάγκη, τότε που τιμήσαμε την έννοια της φιλοξενίας, σε ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης". "Θα μείνουμε ξανά, μαζί, άνθρωποι", σημείωσε.

Ναι” στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ακραίας φτώχειας

Υπέρ της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας ΟΝΕ για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, αλλά και την ισότητα των φύλων, μέχρι το 2030, τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, συνυπογράφοντας την καμπάνια τους. "Κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο μόνος του, μπορούμε όμως όλοι μαζί. Την αλλαγή κάποιοι την περιμένουν, κάποιοι τη φοβούνται και κάποιοι αναλαμβάνουν να την υλοποιήσουν. Σε αυτούς τους τελευταίους αξίζει κάθε βοήθεια, κάθε συμβολική και ουσιαστική στήριξη", δήλωσε ο ίδιος, και δεσμεύτηκε, από τη θέση του ως ευρωβουλευτής, να εργαστεί για να εκπληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ΟΝΕ είναι μια παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία του Bono σε συνεργασία, μεταξύ πολλών άλλων, με το Ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, αλλά και την Oxfam, και στοχεύει στην αλλαγή των πολιτικών που παράγουν και συντηρούν τη φτώχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL