Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στο Κισινάου οι κυβερνήσεις πέφτουνε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Κισινάου οι κυβερνήσεις πέφτουνε...

Ίσως να μην είναι τόσο γνωστό, όμως το Κισινάου είναι πρωτεύουσα μιας χώρας της Ευρώπης. Μία από τις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ κάποτε, σήμερα μια νεαρή δημοκρατία με θεσμούς και πολιτικό σύστημα σε φάση διαμόρφωσης. Κάπως παραγνωρισμένη και σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, ακόμη και οι τουρίστες δεν την προτιμούν. Είναι μακράν η ευρωπαϊκή χώρα με τους λιγότερους ξένους επισκέπτες, μόλις 11.000 το 2014.

Ο πληθυσμός της, χτυπημένος άσχημα από τη μετανάστευση λόγω φτώχειας, ξεπερνά ελάχιστα τα 2,5 εκατομμύρια. Είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 2.927 ευρώ... Παραμένει κι αυτή στον προθάλαμο της Ε.Ε. αναμένοντας την πολυπόθητη ένταξη που θα φέρει πρόοδο και επενδύσεις. Την 1η Ιουλίου 2016 τέθηκε σε πλήρη ισχύ η συμφωνία σύνδεσης της με την Ένωση. Με τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας και τις «ευλογίες» του ΔΝΤ εφάρμοσε συστηματικά τα τελευταία χρόνια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική με ζητούμενα την απελευθέρωση των τιμών και τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.

Όμως, ούτε η «μακρινή» Μολδαβία αποτελεί εξαίρεση στον «κανόνα». Τα χρόνια και δομικά προβλήματα των νεαρών δημοκρατιών που αναδύθηκαν μέσα από το χάος της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού κόσμου, τριάντα χρόνια πριν, εξακολουθούν να την ταλανίζουν. Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του φιλορώσου πΠοέδρου Ιγκόρ Ντοντόν. Δυο ημέρες νωρίτερα, η απελθούσα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση ηττούνταν στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της. Η Μολδαβία παραμένει στο νέφος της πολιτικής αστάθειας, με διαδοχικές εναλλαγές κυβερνητικών σχημάτων και πολιτικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τις "άγονες" εκλογές του Φεβρουαρίου, κυρίως με φόντο τις εντάσεις ανάμεσα στα φιλορωσικά και φιλοδυτικά κόμματα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο δεν διαθέτει παρά 36 βουλευτές στο 101μελές Κοινοβούλιο, κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη 27 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο ίδρυσε ο εξόριστος ολιγάρχης Βλαντ Πλαχότνιουκ. Συνολικά 62 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επικεφαλής του οποίου είναι ένας 47χρονος τεχνοκράτης, ο Ίον Κίτσου, που δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Όμως, έξι από τα ένδεκα μέλη της κυβέρνησής του είναι πρώην σύμβουλοι του Προέδρου Ντοντόν...

Η φιλοευρωπαία πρωθυπουργός Μάια Σάντου, η οποία βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούνιο, παραιτήθηκε την περασμένη Τρίτη έπειτα από την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής της με αφορμή την αντιπαράθεση για τον διορισμό του γενικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Βίκτορ Τσιομπάνου τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης σημαίνει πολύ απλά ότι «η Μολδαβία επέστρεψε σε ρωσική τροχιά». Η Μάια Σάντου είχε ανέλθει στην εξουσία μετά τον σχηματισμό ενός πρωτοφανούς συνασπισμού ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς, στόχος του οποίου ήταν να απομακρυνθεί από το πολιτικό προσκήνιο ο Πλαχότνιουκ, μια αμφιλεγόμενη πολιτική περσόνα που κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL