Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Επίσκεψη Χάικο Μάας στα Σκόπια / Επίσκεψη Χάικο Μάας στα Σκόπια: Γερμανικές υποσχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίσκεψη Χάικο Μάας στα Σκόπια / Επίσκεψη Χάικο Μάας στα Σκόπια: Γερμανικές υποσχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Μετά το σοκ που προκάλεσε στη Βόρεια Μακεδονία το γαλλικό βέτο στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Γερμανία αφήνει να εννοηθεί ότι θα ασκήσει πιέσεις στον Εμανουέλ Μακρόν να το ξανασκεφτεί, καθώς φαίνεται αποφασισμένη να πλασαριστεί ως προστάτιδα δύναμη των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν το ταξίδι του στα Σκόπια, διαβεβαιώνει -μέσω συνέντευξης που έδωσε στην Άντελχαϊντ Φάιλκε της Deutsche Welle- ότι για το Βερολίνο «τα δυτικά Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης» και ότι «το μέλλον τους βρίσκεται εντός της Ε.Ε.».

Και δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία εντός της Ε.Ε. ώστε να ξεκινήσουν σύντομα ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τονίζει δε ότι η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συμπίπτει με τα «στρατηγικά συμφέροντα» της Ε.Ε. αλλά και της Γερμανίας.

Με αφορμή την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις για το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ έναντι του αντιπολιτευόμενου VMRO -που ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών-, ο Χάικο Μάας τονίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δικαίως αποκαλείται ιστορική» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αποτελούν πρότυπο για την περιοχή και όχι μόνο». Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, «απέδειξαν ότι ακόμη και διενέξεις που θεωρούνται ανυπέρβλητες μπορούν να ξεπεραστούν με ηγετική ικανότητα, θάρρος και οξυδέρκεια, κι έτσι να επιτευχθούν δύσκολοι συμβιβασμοί». Με το βλέμμα στραμμένο στις πρόωρες εκλογές στη γείτονα, ο Μάας λέει: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να καταστρέψει όλα όσα επετεύχθησαν οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο στο διεθνές πεδίο».

Ξεχωριστές περιπτώσεις

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ενθαρρύνει τόσο τη Βόρεια Μακεδονία όσο και την Αλβανία να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων π.χ. για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όχι μόνο για να διευκολύνουν την προσέγγιση με την Ε.Ε., αλλά επειδή πρωτίστως είναι «προς το συμφέρον των ανθρώπων τους».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αποτελούν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και ότι, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «κάθε χώρα κρίνεται με βάση τις δικές της προσπάθειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL