Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σύνοδος Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες: / Σύνοδος Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες: Θετική όσο ποτέ η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες: / Σύνοδος Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες: Θετική όσο ποτέ η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Για “πιο θετική από ποτέ" συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. έκανε λόγο η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι στον απόηχο των πρόσφατων επικριτικών δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ΝΑΤΟ. Όπως ανέφερε η ίδια χθες από τις Βρυξέλλες, όπου διεξήχθη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., υπάρχει “κοινή εκτίμηση ότι η συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο θετική και συγκεκριμένη”, ενώ σημείωσε ότι οι υπουργοί αναφέρθηκαν και σε ζητήματα περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό”, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι η Γαλλία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι σ' αυτό το επίπεδο θα γίνει αυτή η συζήτηση. Ωστόσο, επισήμανε ότι είναι κοινή η αντίληψη ότι μια “δυνατή Ένωση” συμβάλλει σε μια “πιο δυνατή” Βορειοατλαντική Συμμαχία και ότι από την πλευρά των Βρυξελλών το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ενημέρωσε χθες μέσω Twitter ότι θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO την 4η Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, σημειώνοντας ότι είχαν μια «εξαίρετη τηλεφωνική συνδιάλεξη» το βράδυ της Δευτέρας. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν για τη Συρία, το Ιράν αλλά και το ΝΑΤΟ. «Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και θα συναντηθούμε πριν από τη σύνοδο του NATO στο Λονδίνο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν φαίνεται να υπαναχωρεί από την αρχική του θέση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αφού εγκαινιάζοντας το Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους αντέδρασαν στις δηλώσεις του: «Ο κίνδυνος προέρχεται από την οκνηρία. Να λέμε ότι έχουμε (διεθνείς) οργανισμούς, μας αρέσουν πολύ, δεν τους εξετάζουμε, μερικές φορές έχουν χάσει τον στόχο τους, κανείς πλέον δεν καταλαβαίνει προς τα πού κατευθύνονται” είπε προσθέτοντας ότι «ο πουριτανισμός ή η υποκρισία δεν λειτουργούν στον χρόνο που τρέχει, διότι οι συμπολίτες μας το αντιλαμβάνονται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL