Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τουρκία / Τουρκία: Νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες ο ιδρυτής των "λευκών κρανών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία / Τουρκία: Νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες ο ιδρυτής των "λευκών κρανών"

Υπό μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες, εξίσου μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες όσο και η δράση του τα τελευταία χρόνια στη Συρία, έχασε τη ζωή του ο άνθρωπος που στις αρχές του συριακού εμφυλίου ίδρυσε και εκπαίδευσε τα "Λευκά Κράνη", τη λεγόμενη "ομάδα διάσωσης" των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού Τζειμς λε Μέζουρερ βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης έχοντας υποστεί κατάγματα στα δύο του πόδια και το κεφάλι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ιδρυτής των "Λευκών Κρανών" ενδέχεται να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.

Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο Λε Μέζουρερ τιμήθηκε το 2016 από τη βασίλισσα Ελισσάβετ με τον τίτλο του "Αξιωματούχου του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας" για "τις υπηρεσίες του στην ομάδα διάσωσης και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Συρία". Για τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της σε Μόσχα και Ιράν, ωστόσο, ο Λε Μέζουρερ ήταν ένας απλός πράκτορας και τα "Λευκά Κράνη" συνεργός τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τον προηγούμενο μήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε ευθέως με μήνυμά του στο Twitter τον λε Μέζουρερ ότι ανήκε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα την υπηρεσία MI6. "Έχει εντοπιστεί στο παρελθόν σε πολλά μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στη διάρκεια της αποστολής του στο Κόσοβο αναφέρθηκαν επαφές του με τρομοκρατικές ομάδες" ανέφερε το μήνυμα.

Επαναπατρισμός τζιχαντιστών

Στο μεταξύ η Τουρκία ξεκίνησε χθες τον επαναπατρισμό ξένων τζιχαντιστών προς χώρες της Δύσης. Ο πρώτος που επελέγη ήταν ένας Αμερικανός υπήκοος που επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τις ΗΠΑ. Εντός της ημέρας επρόκειτο επίσης να απελαθούν στις χώρες τους ένας Γερμανός και ένας Δανός, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι πρόκειται σύντομα να απελάσει 11 Γάλλους και δύο Ιρλανδούς τζιχαντιστές.

Την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι "σε τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.149 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, εκ των οποίων τα 737 είναι ξένοι". Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της Ε.Ε., μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε δώδεκα κέντρα απελάσεως της χώρας.

Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία από τους Κούρδους πολιτοφύλακες είναι επίσης ξένοι. Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL