Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ανάποδος Κόσμος / Ο Αρχηγός των Χλομών Προσώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Ο Αρχηγός των Χλομών Προσώπων

Ο Νοέμβριος ορίστηκε ως Μήνας της Εθνικής Κληρονομιάς των Αυτόχθονων Αμερικανών το 1990, με απόφαση του Προέδρου Τζωρτζ Μπους, μετά από διακομματικό ψήφισμα του Κογκρέσου. Έκτοτε όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ υπογράφουν κάθε 1η Νοεμβρίου τη σχετική διακήρυξη που αποτελεί μια συμβολική αναγνώριση της πλούσιας κληρονομιάς που άφησαν οι ινδιάνικες φυλές καθώς και των δεινών που υπέστησαν από τους λευκούς άποικους.

Όμως ο Μεγάλος Αρχηγός των Χλομών Προσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ, που ζει τώρα στο Άσπρο Σπίτι της Ουάσιγκτον, δεν θα το άφηνε αυτό να περάσει τόσο εύκολα, όχι όσο κάθεται αυτός στο Οβάλ Γραφείο. Υπέγραψε μεν το 2017 και το 2018, αλλά εφέτος αποφάσισε να κάνει τη... διαφορά. Και αφού δεν μπορούσε να μην την υπογράψει ξανά, αποφάσισε να υποβαθμίσει τη διακήρυξη για τους Αυτόχθονες, ανακηρύσσοντας τον ίδιο μήνα, Νοέμβριο, με νέα διακήρυξη, ως «Μήνα της Εθνικής Αμερικανικής Ιστορίας και των Ιδρυτών της». Μάλιστα, με διόλου ανεξήγητο τρόπο, η δεύτερη διακήρυξη... εξαφάνισε την πρώτη από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Βέβαια, οι φανατικοί φίλοι και εχθροί του Προέδρου δεν θα περίμεναν κάτι καλύτερο από τον Τραμπ, ο οποίος ευλογεί τα συμφέροντα των πετρελαιάδων από την Ντακότα μέχρι την Αλάσκα σε βάρος των ινδιάνικων φυλών. Ενώ, μόλις τον περασμένο μήνα, στις 14 Οκτωβρίου, ο Τραμπ υπερασπίστηκε τον εορτασμό της Ημέρας του Κολόμβου απέναντι σε εκείνους που πιέζουν ώστε η επίσημη, ομοσπονδιακή αργία να μετονομαστεί σε Ημέρα των Αυτόχθονων Λαών, δηλαδή, μαζί με την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Γενουάτη θαλασσοπόρο, οι Αμερικανοί να τιμούν τους αυτόχθονες που εξοντώθηκαν με γενοκτονίες και επιδημίες ως συνέπεια της ανακάλυψης και του εποικισμού της ηπείρου από τους Ευρωπαίους. Σημειώνεται ότι υπέρ αυτής της αλλαγής έχουν ταχθεί ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2020 απέναντι στον Τραμπ. «Για όσο θα έχω λόγο πάνω στο θέμα -και ελπίζω πως θα έχω για πολύ καιρό-, θα παραμείνει Ημέρα του Κολόμβου» τόνισε ο Τραμπ (στην ίδια συνέντευξη όπου είχε κάνει επίδειξη των... γνώσεών του στην Ιστορία λέγοντας πως οι Κούρδοι δεν πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών στην απόβαση της Νορμανδίας). Είναι ο ίδιος που ειρωνεύεται την γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν για την ινδιάνικη καταγωγή της, αποκαλώντας την «Ποκαχόντας», ενώ σπάει... πλάκα με τη σφαγή των Ινδιάνων Ντακότα Σιου στο Wounded Knee το 1890 από τον αμερικανικό στρατό.

Στη διακήρυξη που υπέγραψε ο Τραμπ δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους αυτόχθονες της Αμερικής, παρά μόνο καλούνται οι πολίτες της χώρας «να κατανοήσουν καλύτερα την αμερικανική Ιστορία».

Μήπως υπάρχει όμως κάτι για τους Αυτόχθονες στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Δεκατριών Ηνωμένων Πολιτειών της 4ης Ιουλίου 1776; Ναι, υπάρχει μόνο μία αναφορά, στο κατηγορώ εναντίον του Βρετανού βασιλιά: «Έχει υποκινήσει εσωτερικές εξεγέρσεις και έχει επιχειρήσει να στρέψει εναντίον μας του κατοίκους των συνόρων μας, τους ανηλεείς Βάρβαρους Ινδιάνους, που έχουν ως μόνο κανόνα πολέμου τη σφαγή αδιακρίτως ηλικίας, φύλου και συνθηκών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL