Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
"Ισλαμοφοβία": Η λέξη που διχάζει τη γαλλική Αριστερά ενόψει μιας πορείας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ισλαμοφοβία": Η λέξη που διχάζει τη γαλλική Αριστερά ενόψει μιας πορείας...

Σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένη στο Παρίσι η πορεία «κατά της ισλαμοφοβίας», στην οποία έχουν καλέσει πολλές προσωπικότητες της γαλλικής Αριστεράς με κείμενό τους στη "Liberation" την 1η Νοεμβρίου, ύστερα από την αιματηρή επίθεση πριν από λίγες μέρες στο τζαμί της πόλης Μπαγιέν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς πολιτικούς και προσωπικότητες της Αριστεράς, που εντοπίζουν ένα βασικό θέμα σ' αυτόν καθαυτό τον όρο «ισλαμοφοβία». Άλλοι δηλώνουν ότι στηρίζουν μεν το κάλεσμα της πορείας, αλλά δεν πρόκειται να πάρουν μέρος σ' αυτήν και άλλοι απλά δηλώνουν ότι θα μετέχουν. Για παράδειγμα, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό, που υπέγραψε το σχετικό κάλεσμα, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα πάρει μέρος στην πορεία, λέγοντας ότι δεν τον καλύπτει το σύνολο του κειμένου, γιατί αυτό χρησιμοποιεί εκφράσεις ότι «ελευθεροκτόνοι νόμοι», «ισλαμοφοβία», κ.ά., ενώ θύμισε ότι η Συλλογικότητα Κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο πράσινος ευρωβουλευτής δεν είναι ο μόνος που τηρεί αυτή τη στάση. Ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ είπε επίσης ότι δεν θα μετέχει, εξηγώντας ότι ο όρος «ισλαμοφοβία» είναι περιοριστικός, ωστόσο ορισμένα στελέχη του κόμματος, μεταξύ τους και ο εκπρόσωπος Ιάν Μπροσά και ο βουλευτής Στεφάν Πε, κάλεσαν τα μέλη να μετέχουν. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Ανυπότακτης Αριστεράς Ζαν Λικ Μελενσόν δήλωσε ότι παραμένει πιστός στην υπογραφή του στο κάλεσμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν πρόκειται να πάρει μέρος στην πορεία: «Βέβαια δεν μας αρέσει η λέξη 'ισλαμοφοβία', προτιμούμε τον αγώνα κατά του 'μίσους κατά των μουσουλμάνων'. Αλλά υπογράφω ένα κείμενο για ό,τι υπάρχει μέσα στο κείμενο και όχι λόγω εκείνων που ανακαλύπτω μετά ότι το έχουν συνυπογράψει»... Η τελευταία του αναφορά είχε να κάνει με τη Συλλογικότητα Κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος, καταγγέλλοντας ένα κάλεσμα που «παρουσιάζει τους νόμους της ανεξιθρησκίας ως ελευθεροκτόνους».

Το κάλεσμα υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ισχυρότερου συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ο ιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου Εντουί Πλενέλ, η εκπρόσωπος της Attac Ορελί Τρουβέ κ.ά. Πάντως, η κακοφωνία των τελευταίων ημερών έκανε τον πρωθυπουργό να ειρωνευτεί, λέγοντας ότι «από τη δημοσιοποίηση της έκκλησης για τη διαδήλωση ορισμένοι που την είχαν υπογράψει, ίσως χωρίς να τη διαβάσουν, λένε ότι πρέπει να γίνει η πορεία, αλλά ότι οι ίδιοι δεν θα πάνε. Αφήνω στους ίδιους την προσπάθεια κατανόησης της σαφήνειας αυτής της θέσης».

Ωστόσο, πέρα από την υπόθεση των υπογραφών για μια πορεία, το θέμα του μίσους κατά των μουσουλμάνων στη Γαλλία είναι υπαρκτό. Αυτό φαίνεται και από την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου IFOP, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, και υπολογίζει για πρώτη φορά την πραγματικότητα των διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων. Μια πραγματικότητα που «χτίζεται» στη βάση των λόγων μίσους ενός μέρους της πολιτικής τάξης. Πλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ινστιτούτου, υπάρχει μια καθημερινότητα διακρίσεων που υφίσταται ένα μεγάλο μέρος των 5 με 6 εκατομμυρίων των Γάλλων μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία. Διακρίσεις που έχουν να κάνουν με την καταγωγή τους, την εμφάνισή τους αλλά και τη θρησκεία τους.

Τα δε στοιχεία είναι καταλυτικά: το 42% των Γάλλων μουσουλμάνων έχουν ήδη βιώσει μία φορά στη ζωή του μια μορφή διάκρισης που συνδέεται με τη θρησκεία τους. Η πιο συνηθισμένες διακρίσεις (28%) είναι ο αστυνομικός έλεγχος η διάκριση κατά την αναζήτηση εργασίας (24%) ή κατοικίας (22%). Οι γυναίκες υφίστανται περισσότερες διακρίσεις (46%) έναντι 38% των ανδρών. «Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι, αν και οι διακρίσεις και επιθέσεις με θρησκευτικά αίτια που υφίστανται οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Γαλλία παραμένουν ένα μειοψηφικό φαινόμενο στην καθημερινότητα, το εύρος τους είναι σαφώς πιο ευρύ από τις ρατσιστικές διακρίσεις που υφίσταται ο υπόλοιπος πληθυσμός» τονίζει το Κέντρο. Εις ώτα μη ακουόντων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL