Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γαλλο-κινεζική «μεγάλη πορεία» (στις μπίζνες)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλο-κινεζική «μεγάλη πορεία» (στις μπίζνες)

Ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του ως «πλασιέ» αμερικανικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσω... ΝΑΤΟ. Φαίνεται ωστόσο πως σ’ έναν κόσμο μηδενικών ιδεολογικών αντιπαραθέσεων αλλά πολλαπλών εμπορικών ανταγωνισμών, οι ρόλοι των ηγετών περιορίζονται ασφυκτικά. Αν και κανείς δεν θα κατηγορήσει ποτέ τον Πρόεδρο Μακρόν για έλλειψη πολιτικού οράματος στο ευρωπαϊκό και διεθνές τερέν, το πρόσφατο ταξίδι του στο Πεκίνο αποδείχθηκε άκρως επωφελές για τα γαλλικά συμφέροντα και προϊόντα.

Κίνα και Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα. Τα ντιλ είναι πολλά και καλύπτουν από την υψηλή τεχνολογία, την αεροναυτική και την ενέργεια ώς τα παραδοσιακά γαλλικά αγροτικά και διατροφικά προϊόντα, όπως το φουά γκρα. Οι ανερχόμενες κινεζικές αγορές που διψούν για εξεζητημένα προϊόντα εκ Γαλλίας θα ανοίξουν τις πύλες τους για είκοσι γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού. Μακρόν και Σι συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν το πρωτόκολλο συνεργασίας για τις εξαγωγές γαλλικών πουλερικών στην Κίνα, το οποίο είχαν υπογράψει νωρίτερα εφέτος συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτό πάπιες, χήνες και φουά γκρα.

Στις ενεργειακές συμφωνίες περιλαμβάνεται εκείνη μεταξύ του κινεζικού ομίλου Beijing Gas Group και της γαλλικής Engie για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποθήκευσής του στην πόλη Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα, ενώ ο γαλλικός κολοσσός της Total θα συγκροτήσει κοινή επιχείρηση με την κινεζική Shenergy Group για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου με βυτιοφόρα μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να οριστικοποιήσουν ώς το τέλος Ιανουαρίου 2020 το ντιλ-μαμούθ για την κατασκευή της πρώτης μονάδας επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Κίνα από την γαλλική πολυεθνική Orano, γνωστή μέχρι πρότινος ως Areva. Απομένει να συμφωνηθούν ο προϋπολογισμός του κόστους κατασκευής του έργου και η τοποθεσία του. Προηγούμενα σχέδια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών στην Λιανγιουνγκάνγκ, στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού της Κίνας, ματαιώθηκαν έπειτα από διαμαρτυρίες των τοπικών κοινοτήτων. Το συμβόλαιο, που αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων επί σχεδόν δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ύψος άνω των 20 δισ. ευρώ (!) από τα οποία περισσότερα από τα μισά αναλογούν στην Orano.

Στις γαλλοκινεζικές εγκαταστάσεις θα μπορεί να γίνεται επεξεργασία έως και 800 τόνων χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ετησίως επιτρέποντας την ανακύκλωση ενός τμήματός του υπό τη μορφή μείγματος χρησιμοποιημένου πλουτωνίου και ουρανίου. Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στην Κίνα, όπου η μεγάλη επέκταση του πυρηνικού τομέα εγείρει πλέον ζητήματα διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων. Προς το παρόν αποθηκεύονται σε προσωρινές δεξαμενές.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά ατομικής ενέργειας. Σήμερα διαθέτει 48 ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ άλλοι δέκα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Αν τελικά συναφθεί το συμβόλαιο, το μέλλον της Orano και κατ' επέκταση του γαλλικού πυρηνικού τομέα προδιαγράφεται λαμπρό. Η προκάτοχός εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες έπειτα από μια σειρά επισφαλών επενδύσεων την περασμένη δεκαετία αλλά και λόγω της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011, γεγονότα τα οποία την οδήγησαν σε ριζική αναδιάρθρωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL